[Galerie foto] Festivalul de Obiceiuri de Iarnă „Porniți plugul, feți frumoși”, ediția a XX-a

[Galerie foto] Festivalul de Obiceiuri de Iarnă „Porniți plugul, feți frumoși”, ediția a XX-a

În dorința de a fi păstrate în continuare datinile din străbuni, portul popular și obiceiurile de iarnă, organizatorii dorneni au reușit, la finalul anului 2015, să ducă la bun sfârșit și cea de-a XX-a ediție a Festivalului de Datini „Porniți plugul, feți frumoși”. Atât obiceiurile din Țara Dornelor și Bucovina, cât și din întreaga parte de nord a țării, cu toate au fost puse în scenă de grupurile de colindători sosite la Vatra Dornei.

Ansambluri folclorice, formații de căiuți, urători, grupuri de colindători, formații muzicale, bande care au prezentat jocul caprelor, jocul ursului, jocul cerbului, dar și dansul țiganilor și jocul măștilor, cu toate au fost prezente în fața gazdelor și a publicului numeros.

Vezi și: [VIDEO] Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Porniți plugul, feți frumoși”, 2015

Grupurile prezente la ediția a XX-a a Festivalului de Datini și Obiceiuri au fost venite, marea majoritate, din nordul țării, dar și din Bacău (Urșii de la Comănești) și Vaslui (Colindătorii din Ivești).

Din Suceava și județele învecinate, urători și formații au sosit din Miroslăveși (Iași), Vorona (Botoșani), Cerbul de la Costești (Iași), Dolhești, Mălini, Stroiești (Suceava), Cerbul de la Corlata (Suceava), Șieuț (Bistrița), Coșna, Poiana Stampei și Ciocănești (Suceava).

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-1

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-2 porniti-plugul-feti-frumosi-2015-3

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-4

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-5 porniti-plugul-feti-frumosi-2015-6

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-7

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-8 porniti-plugul-feti-frumosi-2015-9

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-10-1

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-11 porniti-plugul-feti-frumosi-2015-12

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-13

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-14 porniti-plugul-feti-frumosi-2015-15

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-16

porniti-plugul-feti-frumosi-2015-17 porniti-plugul-feti-frumosi-2015-18

Fotografiile de mai sus îi aparțin lui Alexandru Negrea. Îl găsiți pe pagina de FB Orion Media Vatra Dornei cu reportaje foto de la principalele evenimente desfășurate în Țara Dornelor.

Ciprian Pardău

Născut pe tărâmuri bucovinene, Țara Dornelor mi-a rămas la inimă încă de când, copil fiind, mă jucam de dimineață până seara pe câmpurile verzi ale satului meu. Doar gândul că pot veni aici, mă pot așeza oricând pe iarba deasă și respira aerul curat al naturii mă face să fiu mândru că sunt bucovinean.

This Post Has 2 Comments

  1. După vizualizarea fotografiilor, nu pot să vă spun ce plăcere am avut să-mi revăd obiceiurile din Bucovina și din alte regiuni. Mulțumim frumos fotografilor care alimentează site-ul.

    1. Mulțumim pentru aprecieri, Florica. Să ne mai vizitezi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul