Despre Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini

Despre Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini

Pentru mulți turiști care vizitează Bucovina principala atracție e reprezentată de mănăstirile deja vestite în toată țara. Mai mult decât atât, mulți nu cunosc alte detalii despre Bucovina în afara mănăstirilor. Sau acestea sunt primele lucruri care le vin în minte când le spui de regiunea noastră. Ceea ce e în regulă, deoarece mănăstirile bucovinene sunt frumoase și merită din plin promovate, atât din punct de vedere religios cât și arhitectural sau istoric.

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Dorna Arini

Dar Putna, Voroneț sau Sucevița nu sunt singurele mănăstiri vestite din Bucovina. Țara Dornelor, în special, are și ea câteva lăcașe de cult foarte interesante. Un exemplu este Mănăstirea Rarău, aflată în mijlocul unui peisaj de poveste, dar și Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, pe care o vom prezenta în cele ce urmează.

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Dorna Arini

Să începem cu locația

Mănăstirea se află în satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini, județul Suceava, la circa 5 kilometri de Vatra Dornei, pe direcția Vatra-Dornei – Piatra Neamț. Pe harta de mai jos poți vedea locația exactă.

Cum ajungi?

Cu mașina e destul de simplu, din fericire, și ai de ales între două trasee accesibile.

De pe varianta Vatra Dornei

Din satul Rusca, comuna Dorna Arini

În toamna anului trecut am vizitat-o și noi, pe o vreme călduroasă. Am ales primul traseu (de pe varianta Vatra Dornei), de aceea îți pot spune că drumul e destul de bun pentru orice mașină. Ford Fiesta, de exemplu, s-a descurcat de minune în ciuda faptului că are garda la sol foarte joasă.

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Dorna Arini

În plus, indiferent de traseul pe care îl alegi te vei putea bucura și de priveliști minunate asupra râului Bistrița și asupra satelor din comună.

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Dorna Arini

Grijă mare însă la turmele de oi și la câinii care le păzesc. I-am făcut o poză voinicului de mai jos, dar din mașină.

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Dorna Arini

Aspecte importante, pe scurt

 • Construcția a început în anul 1999, la inițiativa actualului arhiepiscop de Tomis, Teodosie.
 • Tot atunci s-a întemeiat și obștea monahală, cu un grup de maici venite din mai multe locuri din țară. De aici poți trage concluzia că e o mănăstire de maici.
 • Terenul pe care e ridicat complexul monahal aparține părinților lui Teodosie, Elisabeta și Procopie Petrescu.
 • Complexul monahal este ridicat în întregime din lemn, fiind finalizat în anul 2004.

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Dorna Arini

 • În același an, în ziua de 20 octombrie, a avut loc și slujba de sfințire, la care au luat parte mai mulți preoți din țară și din străinătate.
 • Biserica construită în stil maramureșean din lemn de stejar a fost ridicată între anii 1999-2000. Este pictată în stil bizantin încă din anul 2004 de către o echipă de pictori condusă de Anichitei Petrescu Valentina din Vatra Dornei. Lucrările au durat 2 luni de zile.

Pe Facebook, Valentina ne-a mărturisit următoarele:

Este o poveste lungă cu pictura bisericii. Un profesor de-al meu de la București a refuzat să picteze pentru că timpul era prea scurt, iar IPS Teodosie m-a rugat să adun colegi și să pictăm. Toți credeau că vom da greș și că nu vom termina la timp, dar cu 6 ore înainte de sfințire am reușit să terminăm. Și din cauza asta sunt mândră de noi ca și echipă!

 • Clopotnița de la intrarea în mănăstire a fost ridicată în perioada 2002-2004, fiind înaltă de 50 de metri și vizibilă de la mare distanță. În interior se află 24 de clopote acționate prin telecomandă și un carilon (sistem muzical).

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Dorna Arini

 • Arhitectul Victor Păștinaru a fost la conducerea întregului proiect de concepție, proiectare și execuție a complexului.
 • În incinta complexului se oferă și posibilitate de cazare pentru turiști printr-o construcție special amenajată în acest scop, care funcționează ca orice altă pensiune de 3 stele din zonă. Clădirea dispune de circa 40 de camere și oferă și masă cu produse locale.
 • Cazarea nu mai este însă oferită în prezent deoarece complexul monahal nu respectă cerințele ISU. Clădirile sunt construite toate din lemn și sunt atât de aproape una de alta încât un incendiu ar putea provoca un adevărat dezastru. De altfel, un incendiu a și avut loc în septembrie 2015, fiind afectate două chilii din complex.
 • În afară de pensiune, facilitățile turistice de aici includ și o sală de conferințe, un restaurant și o bază de tratament recuperator.

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Dorna Arini

Informații de contact

 • Administrator: Gheorghe Iacob
 • Telefon: 0769 223 144  / 0754 211 407
 • Stareță: Stavrofora Siluana Stroici
 • Telefon: 0751 340 792
 • E-mail general: contact@dorna-arini.ro

Chiar dacă, pentru siguranța ta, nu mai poți rămâne peste noapte în complexul monahal, nu te oprește nimic să îl vizitezi în timpul zilei, mai ales că peisajul din jur este fascinant în zilele de vară.

Damian Gicoveanu

Deși am crescut în Țara Dornelor, m-am îndrăgostit de ea abia după ce am părăsit-o pentru alte orașe ale României, realizând cât de frumoasă este zona copilăriei. Acum o vizitez cât de des am ocazia pentru că este cel mai drag loc pe care îl pot numi „acasă”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul