vatra dornei, mihai șerbănescu, david croitor
David Croitor

David Croitor

Pictorul Mihai Șerbănescu: „Vatra Dornei este un loc binecuvântat”

Zilele trecute am avut plăcuta surpriză de a fi sunat de către un bun prieten, pictor din Târgoviște. Fără să-mi zică vrute și nevrute, mi-a spus de la bun început că a ajuns în frumoasa zonă a Dornelor, chiar în Vatra Dornei, această fostă perlă a Bucovinei, și că dorește să ne vedem la o plimbare prin oraș. Ne-am consumat uimirile la telefon preț de câteva minute până când am stabilit să ne întâlnim undeva în centrul orașului, într-o curte veche cu iz de poveste.

Un loc cu adevărat de poveste, acolo unde dumnealui, alături de alte două artiste, și-a stabilit cartierul general de pictură, ca să spun așa. Așadar, avem trei pictori talentați, trei sevalete, trei viziuni complet diferite și o singură casă veche, toate adunate în trei povești colorate. După ce am colindat orașul de două ori în căutarea curții cu pricina, căci Dorna are multe asemenea curți interioare cu clădiri vechi, ne-am întâlnit în sfârșit față în față.

mihai_serbanescu_vatra_dornei_2, mihai serbanescu

Mihai Șerbănescu, căci despre el este vorba, nu a mai făcut uz de tertipuri protocolare și a trecut direct la subiect, spunându-mi că este de-a dreptul impresionat de această zonă a Dornei, mărturisindu-mi că simte o energie benefică izvorând de peste tot. Poate că nu l-aș fi crezut, ținând cont că foarte multă lume care mângâie cu talpa piciorului gol iarba din Dorna și respiră aerul proaspăt coborât dinspre pădure mărturisește același lucru, dacă nu mi-ar fi spus că vine direct de la Chișinău. Fusese invitat la o tabără de pictură care a durat trei săptămâni.

După aproape zece zile de stat în tabăra de pictură din Republica Moldova, atunci când a fost anunțat că este invitat într-o altă tabără de pictură la Vatra Dornei, a lăsat totul și a venit încoace cât de repede a putut. Și asta nu pentru că în Moldova nu ar fi fost tratat așa cum trebuie, nu, nici pe departe, ci pentru faptul că a auzit că la Vatra Dornei e altfel și a dorit să afle pe propria piele dacă acest lucru este adevărat.

centru_vatra_dornei_david_croitor, mihai serbanescu

Ne-am plimbat prin oraș vreo jumătate de ceas, în căutare de clădiri vechi, după care ne-am despărțit și am rămas cu promisiunea că spre seară o să îmi facă o vizită acasă, la Foresta. Undeva pe la orele 18:00 am fost să-l iau de la hotel, de undeva de pe Negrești. Am coborât la pas până în Parcul Municipal și am luat-o mai apoi pe Unirii, coborând în cele din urmă spre Foresta, până la mine acasă. I-am prezentat atelierul personal, după care am ieșit la aer pe terasa din spate. Am depănat amintiri în fața unui castron plin cu felii de pepene rece.

Am vorbit despre Balcic, despre Sozopol și despre multe alte locuri în care am fost de-a lungul timpului, însă Mihai avea să-mi spună că la Dorna parcă nu e ca nicăieri altundeva. Mărturisirea unui artis este cu atât mai prețioasă cu cât este sinceră și vine dintr-o inimă care ști să vadă frumosul în stare pură, iar tocmai de aceea nu am pus la îndoială nici un cuvânt din cele spuse de el. Am simțit că rezonează cu atmosfera Dornei.

mihai_serbanescu_vatra_dornei, mihai serbanescu

Tocmai de aceea stau uneori și mă gândesc că înainte de a visa la locuri exotice și îndepărtate, poate că ar fi benefic pentru mine, dar și pentru toți cei care au trecere prin Dorna, să realizez că frumosul este foarte aproape de mine, că pot să îl văd și chiar să îl ating. La plecare, Mihai mi-a spus că „Vatra Dornei este un loc binecuvântat”. Că este un loc care trebuie privit până poate fi văzut. Vatra Dornei rămâne locul meu de suflet și se pare că de acum încolo o să fie și al lui Mihai.

Însă la fel de bine poate fi și al tău.

Fotografia reprezentativă este realizată de Adrian Olaru. Toate drepturile de autor rezervate.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul