cupa mondială de sanie, vatra dornei
Ciprian Pardău

Ciprian Pardău

Cupa Mondială de Sanie pe pistă naturală, devenită o tradiție pentru Vatra Dornei

Îmi amintesc și acum primii pași pe care i-am făcut în apropierea pârtiei de sanie din mica stațiune dorneană. Se întâmpla acum trei ani, pe când aveam doar 16 primăveri trăite. Eram debusolat complet. Când mă gândeam la o competiție de sanie la Vatra Dornei, îmi imaginam o mână de sportivi care aveau să se întreacă pe sănii ca cele care mi-au marcat și mie copilăria, ca și altora.

Acele sănii care mă duceau până la capătul derdelușului improvizat undeva în apropierea casei și care nu erau altceva decât un schelet simplu de metal, cu câteva scânduri alăturate deasupra și o funie vai de mama ei, cât să am de ce s-o trag până în vârful dealului.

Dar nu, la baza pârtiei unde urma să se desfășoare finala de Cupă Mondială la Sanie pe pistă naturală, erau adunați deja câțiva zeci de sportivi, fiecare cu sania lui în față, fiecare așezată pe un stativ solid, cărora le ascuțeau tălpile, unul mai cu putere decât altul, cât să taie gheața mai bine și să scoată un timp mai bun pe traseu. Mai târziu aveam să aflu că doar o singură sanie de acest gen ajunge să facă chiar și câteva mii de euro.

Culmea, zău! Și când mă gândesc că sania mea, aia de când eram mic, nu cred că valora mai mult de o sută de mii de lei vechi. Din ăia, cu Grigorescu pe ea.

De la plângeri penale, la gheață de primă clasă

Dincolo de ceea ce reprezintă astăzi pârtia de sanie din mica stațiune bucovineană, este interesant de privit în trecut și de citit, pe scurt, despre „istoria” construirii acestei infrastructuri pentru sportul de iarnă destul de puțin cunoscut în țara noastră. Undeva la mijlocul lui 2012, Monitorul de Suceava a publicat două articole (care pot fi citite și acum) despre cum lucrările la pârtia de sanie de la Vatra Dornei au fost demarate fără vreo autorizație și fără finanțare.

Linkurile despre care vorbesc sunt aici: articolul nr. 1 și articolul nr. 2

Îmi amintesc și acum că citeam articolele și nici măcar nu mă mai miram de ceea ce îmi vedeau ochii. „Încă o lucrare dubioasă, alți bani ajunși pe mâna cui nu trebuie, alte promisiuni fără vreo siguranță că vor fi realizate” erau doar câteva din cuvintele care îmi veneau pe atunci în minte.

cupa_mondiala_sanie_5

Problemele au pornit de la faptul că lucrările la pârtia de sanie au început fără vreo autorizație emisă. Primarul stațiunii, Ilie Boncheș, era convins că există această aprobare, însă i se arătase, de fapt, un acord încheiat în cursul anului 2006 între conducerea de atunci a Primăriei Vatra Dornei și Agenția Națională pentru Sport. Acel acord arată că lucrările trebuiau începute în termen de trei ani, între 2006 și 2009, însă au fost demarate de abia în 2012, după șase ani de la semnătură.

De aici a pornit și plângerea penală a dorneanului Liviu Cepoi, fost sănier de performanță, participant la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, care dorea să arate că construcția pârtiei de sanie de stradă este, de fapt, o afacere dubioasă și nu o încercare de a construi infrastructura necesară pentru găzduirea evenimentelor sportive de talie europeană și internațională.

Nu suntem un site de investigații, așa că nu dorim să continuăm cu această parte de articol, însă mai putem spune că ne bucurăm că la Vatra Dornei există o pârtie de sanie, care s-a construit în mai puțin de opt luni. Trebuie apreciat faptul că Federația Română de Bob și Sanie și-a asumat încă din 2012 găzduirea unei etape de Cupă a Europei (în martie 2013), dar și a Campionatului Mondial de Juniori (din 2014) încă de când pârtia exista doar la nivel de idee.

Singura pârtie de acest gen din Europa de Est

Pârtia „Bucovina” de sanie de la Vatra Dornei este singura pârtie din țară recunoscută ca fiind capabilă să găzduiască competiții de nivel mondial. Iar asta încă de când lucrările au fost finalizate la începutul anului 2013. În Europa de Est nu mai există o altă pârtie de calibru asemănător, căreia să îi fie permis să găzduiască competiții internaționale sau etape de Cupă Mondială.

Stațiunea Vatra Dornei este singurul loc din țară care se bucură de o astfel de pârtie și care de patru ani consecutivi găzduiește câte o etapă de Cupă Mondială și aduce în România sportivi de talie internațională din peste 20 de națiuni, dar și toți campionii mondiali din sezonul respectiv. Iar aici vorbim de Rusia, Italia, Marea Britanie, Bulgaria, Austria, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Polonia, dar și altele.

cupa_mondiala_sanie_3

În sezonul de sanie pe pistă naturală 2014/2015, pârtia Bucovina din Vatra Dornei a fost considerată a fi traseul cu cea mai bună gheață din întregul sezon competițional. Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei povestea anul trecut:

„Veteranul competiției de sanie pe pistă naturală din lume, în vârstă de 74 de ani, cel care conduce în acest moment grupa Federației Internaționale de Sanie, a spus că la Vatra Dornei este cea mai bună gheață din sezonul acesta (n.r. 2014/2015)”.

Vara, pârtia de sanie este un traseu de plimbare

Iarna, pârtia de sanie de la Dorna reprezintă infrastructura care stă la dispoziția competițiilor de talie internațională, însă vara nu este altceva decât o „alee naturală”. Șerpuind ușor prin natura lăsată să trăiască încă de când lucrările au fost începute, pârtia poate fi un loc de relaxare pentru cei cărora le place să se bucure de aerul curat de munte și liniștea naturii.

Chiar și eu m-am bucurat de acest traseu natural, găsit în inima vegetației dintre pârtiile de schi Parc și Veverița, atunci când am urcat la capătul pârtiilor pentru a fotografia o panoramă a orașului. Câteva din fotografiile de atunci sunt publicate într-un alt articol de pe hailadorna.ro, pe care le puteți vedea aici.

cupa_mondiala_sanie_4

Pârtia de sanie nu este altceva decât o pistă conturată de doi pereți de lemn, printre care iarna, la temperaturi scăzute, se varsă o cantitate enormă de apă și se îngheață. Stratul de gheață format este lustruit, iar apoi este întreținut astfel încât în zilele de competiții acesta să fie cât mai gros cu putință, pentru ca evenimentele să se desfășoare în condiții foarte bune. Astfel că vara nu rămâne altceva decât o „alee naturală”, perfectă pentru plimbări.

Sănierii români au făcut performanță la Dorna

În sezonul 2014/2015, lotul României s-a clasat pe locul al treilea în proba pe echipe, în cea de-a cincea etapă de Cupă Mondială, cu un timp de 4 minute, 31 secunde și 79 sutimi, după Italia și Rusia. Acest loc al treilea reprezintă cel mai bun rezultat din istoria saniei românești. Proba pe echipe reprezintă trei coborâri de traseu, una la feminin, una la masculin și una la dublu, ale căror timpi se cumulează la final. Echipa României a fost formată din Nicoleta Burlui la feminin, Ciprian Tăslăoanu la masculin și Cosmin Codin și Mihăiță Coubiș la dublu.

cupa_mondiala_sanie_1

În sezonul 2015/2016, lotul României s-a clasat pe locul al patrulea în proba pe echipe. Primul loc a fost adjudecat de echipa Italiei, urmat pe locul secund de echipa Rusiei și pe locul final al podiumului de echipa Austriei. Lotul României în proba pe echipe a fost compus din Anișoara Hutopilă la simplu feminin, Adrian Filimon la simplu masculin și Bogdan Moroșanu și Ciprian Tăslăoanu la duplu. Timpul total al sportivilor români a fost de 2 minute, 45 secunde și 83 sutimi, la o distanță considerabilă de timpul Italiei (2:29.23) și cel al Austriei (2:29.98).

În sezonul 2015/2016, Petronela Ivan a reușit să se claseze pe locul al patrulea la simplu feminin în Cupa Națiunilor. Sportiva, legitimată la Clubul Sporturilor de Iarnă de la Vatra Dornei, a reușit o cursă foarte bună și a trecut linia de final după 59 de secunde și 54 sutimi, la doar 1 secundă și 9 sutimi de locul al treilea, adjudecat de Marketa Kosova, din Cehia.

Informații despre pârtia de la Vatra Dornei

1. Pârtia de sanie „Bucovina” are 11 viraje, dintre care două sunt aflate la distanță foarte mică unul de celălalt, fiind nevoie de rapiditate în schimbarea direcției;

2. Este una dintre cele mai rapide și tehnice pârtii din Europa, sănierii parcurgând traseul chiar și cu viteze de 90 de kilometri pe oră. Mai jos puteți vedea cum arată, din aer, pârtia dorneană (fotografie preluată de pe pagina de FB a Federației de Bob și Sanie);

cupa_mondiala_sanie_6

3. Este construită la o altitudine de 960 de metri altitudine și se află între două dintre pârtiile de schi ale stațiunii, Parc și Veverița;

4. Din sezonul competitiv 2015/2016, Federația Română de Bob și Sanie a alocat fonduri pentru ca pârtia de la Vatra Dornei să fie dotată și cu nocturnă, tocmai pentru ca unele coborâri să fie efectuate noaptea, atunci când temperaturile sunt mai scăzute, iar gheața mai calitativă;

5. Pârtia „Bucovina” este singura pârtie din Europa de Est omologată la nivel internațional, căreia i se permite să găzduiască evenimente sportive chiar și de talie mondială;

6. Accesul la pârtia de sanie se face pe traseul strada Republicii, strada Unirii, strada Parcului pentru mașini, iar pentru cei aflați pe jos se poate ajunge și traversând Parcul Municipal, pe lângă foișor, pe aleea principală;

Pe final, atașăm un ultim videoclip din sezonul de sanie 2013/2014, care merită văzut.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul