expoziție de pirogravură
Ciprian Pardău

Ciprian Pardău

[Galerie foto] Expoziție de pirogravură și cărți vechi la Vatra Dornei

La începutul anului 2015, Casa de Cultură „Platon Pardău” din municipiul Vatra Dornei, a găzduit, preț de aproape două luni de zile, o expoziție de pirogravură, dar și una de carte veche. Acest eveniment a fost posibil prin dăruirea muzeologului dornean Andrei Avram, care a descoperit și păstrat colecția de farfurii din lemn pirogravate a doctorului Anton Setnic, personaj căruia i-au și fost dedicate aceste două expoziții.

Fost doctor radiolog al clinicii vechi din Vatra Dornei, Anton Setnic și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în „capitala” Țării Dornelor, unde s-a îngrijit (printre multe altele) și de o colecție de farfurii pirogravate, care numără mai mult de 300 de piese.

Expoziția găzduită de Casa de Cultură a fost împărțită în două secțiuni principale. Pe de o parte vorbim despre expoziția de pirogravură, fiind fosta colecție a doctorului Anton Setnic, iar pe de cealaltă parte discutăm despre expoziția de carte veche, deținută de muzeologul Andrei Avram.

Din motive legate de spațiul disponibil la acea vreme, în sala expoziției au fost expuse doar undeva la 100 de piese de pirogravură, cu toate că colecția Anton Setnic numără mai mult de 300 de piese. Așa cum a lăsat notat și doctorul dornean, farfuriile de lemn pirogravate au fost lucrate cu propriile sale mâini, fiind inspirate din etnografia bucovineană și motivele populare pe care le-a întâlnit în toată Țara Dornelor.

Legat de colecția de carte veche, aceasta a numărat puțin peste 100 de piese expuse. Din cele spuse de deținătorul colecției, cea mai veche carte datează din anul 1653, fiind tipărită la Kiev în limba slavonă și făcând obiectul Psalmilor lui David. Paginile cărții, care au prins mai multe zile decât orice om, stau și acum adunate între coperte din lemn, acoperite cu piele.

colectie_anton_setnic_1

colectie_anton_setnic_2 colectie_anton_setnic_3

colectie_anton_setnic_4

colectie_anton_setnic_5 colectie_anton_setnic_6

colectie_anton_setnic_7

Imaginile de mai sus îi aparțin lui Ciprian Pardău. Îl găsiți pe pardau.ro, pe pagina de FB Iubesc Vatra Dornei sau aici pe Hai la Dorna.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul