caravana filmelor next la vatra dornei
Ciprian Pardău

Ciprian Pardău

[Galerie foto] Caravana Filmelor NexT la Vatra Dornei, ediția din 2017

Din punct de vedere cultural și artistic, stațiunea Vatra Dornei și Țara Dornelor încep să dea semne de viață de vreo doi ani de zile și să găzduiască evenimente cel puțin interesante, care ajung să fie foarte bine primite de public. Vorbim aici de Festivalul Dorna Art, Dorna Kayak Fest, Caravana Zilele Filmului Românesc și Bucovina Acoustic Park. La cele patru se adaugă și Caravana Filmelor NexT la Vatra Dornei.

Dacă nu ne înșelăm, Caravana Filmelor NexT la Vatra Dornei s-a organizat anul acesta, la începutul lunii august, pentru a treia oară consecutivă, iar publicul a fost mai numeros ca niciodată. Organizată la câteva zile distanță după Festivalul de Artă și Cultură Urbană Dorna Art, despre care au scris prietenii noștri de la Monitorul de Dorna, proiecțiile de film s-au organizat într-un decor natural și primitor.

caravana filmelor next la vatra dornei

Nu mai puțin de 16 filme de scurtmetraj au adus la Vatra Dornei organizatorii Caravanei NexT, iar cu ajutorul prietenilor de la Raftul cu Filme putem să vă oferim toate detaliile legate de acestea. Toate producțiile proiectate la Dorna au fost împărțite în trei seri de picnic și cinema sub clar de lună, după cum urmează.

În seara de vineri, 4 august, organizatorii au pregătit publicului bucovinean nu mai puțin de cinci pelicule scurte de ficțiune nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film în anul 2017. Cele cinci producții au fost oferite publicului sub deviza Seara de Oscar. „Femeia și trenul”, lansat în 2016 și regizat de Timo von Gunten (Elveția, 30 de minute), a deschis seara cinematografică din Parcul Municipal.

Prima seară din Caravana Filmelor NexT la Vatra Dornei a continuat cu scurtmetrajele „Nopți liniștite”, lansat în 2016 și regizat de Aske Bang (Danemarca, 30 de minute), „Timecode”, lansat în 2016 și regizat de Juanjo Gimenez (Spania, 15 minute), „Dușmani interiori”, regizat de Selim Azzazi (Franța, 28 de minute), și „Cântă”, regizat de Kristof Deak (Ungaria, 25 de minute).

caravana filmelor next la vatra dornei

Cea de-a doua seară de voie bună și vreme frumoasă la Dorna a fost organizată sub deviza Scurtmetraje românești pline de imaginație și a oferit publicului alte cinci producții scurte care au încântat pe toată lumea, de la mic la mare. Ziua de sâmbătă, 6 august, a început cu proiecția peliculei „Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva”, lansată în 2016 și regizată de Paul Mureșan (6 minute).

Seara întâmplărilor de familie rupte din viață și a poveștilor de dragoste cu întorsături neașteptate a continuat cu producțiile „Omul de pe lună”, regizat de Mihnea Aliciu în 2016 (18 minute), „O noapte de dragoste”, regizat de Alexandru Mavrodineanu (25 de minute), „Pipa, sexul și omleta”, regizat de Ana Maria Comănescu în 2016 (23 de minute), și „Plecarea”, regizat de Cătălin Drăghici (2017).

caravana filmelor next la vatra dornei

Caravana Filmelor NexT la Vatra Dornei a fost încununată de ploaie și vijelie în cea de-a treia seară, fapt pentru care organizatorii și publicul au fost nevoiți să se mute în interior și să lase natura să se bucure de o avalanșă de picuri de apă. Cele mai iubite filme din selecția NexT 2017 au fost proiectate la Casa de Cultură „Platon Pardău”.

Publicul binecuvântat de o ploaie de munte s-a așezat pe scaunele din sala de spectacole a Casei de Cultură și au vizionat nu mai puțin de șase filme scurte. Seara de duminică, 7 august, a Caravanei NexT a început cu proiecția scurtmetrajului de 21 de minute „Lumina roșie” (2016), regizat de Toma Waszarow. Evenimentul a continuat cu filmul „Supă de piatră” (2015), în regia Clementinei Robach, de 7 minute.

caravana filmelor next la vatra dornei

Ultimele patru scurtmetraje proiectate în sala de spectacole a Casei de Cultură din Vatra Dornei au fost „Leshy” (2016), regizat de Pavel Soukoup, de 23 de minute, „Aport” (2016), regizat de Alon Richter, de 4 minute, „Regatul” (2016), în regia lui Francesco Fanuele, de 27 de minute, și „Despre păsări și albine” (2016), în regia lui J. J. Vanhanen, cu o lungime de 12 minute.

Iată alte câteva imagini de la Caravana Filmelor NexT la Vatra Dornei:

caravana filmelor next la vatra dornei

caravana filmelor next la vatra dornei

caravana filmelor next la vatra dornei

* toate fotografiile care apar în acest articol au fost preluate de pe pagina oficială de Facebook a Caravanei Filmelor NexT. De menționat că drepturile de autor le aparțin în totalitate atât organizatorilor, cât și fotografului evenimentului, Claudiu Cojocaru.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul