Festivalul “Dorna Art” 2017, aflat la cea de-a III-a ediție, a avut loc în perioada 28-30 iulie, iar odată cu venirea toamnei, organizatorii trag linie și ne prezintă rezumatul și concluzia acestei ediții.
Începem cu o veste foarte bună. În perioada 7-15 octombrie, la Cluj-Napoca, are loc BATRA (Bienala de Arhitectură Transilvania) unde Asociația Redescoperă Vatra Dornei participă la concursul de proiecte la secțiunea proiecte culturale/inițiative/experimente cu o
planșă care prezintă realizările de sub egida Dorna Art: Festivalul de artă și cultură urbană 2015 – 2017, Școala de Vară 2016 și Școala Altfel 2016.
Anul acesta, în cadrul festivalului de artă și cultură, s-a intervenit în grădina Cazinoului, un spațiu deja tradițional pentru Dorna Art, dar s-a reușit să se redeschidă publicului și Vila Cembra. La Vila Cembra participanții au putut viziona proiecțiile de scurtmetraje de la Câmpulung Film Fest, copii din Vatra Dornei s-au implicat în crearea Teatrului Labirint, au luat parte la spectacolul 53Hertz al Teonei Stavarachi, iar la etajele superioare au putut vizita expozițiile de pictură și de fotografie istorică cu imagini realizate în Bazinul Dornelor
din sec. XIX.
O surpriză a fost prezența și la kilometrul zero al orașului, pe pietonala din centru. Acolo a avut loc un mic concert ad-hoc al trupei Ana Muntean Trio, o surpriză atât pentru localnici cât și pentru turiști. A fost prima dată când s-a întâmplat acest lucru pe pietonala
din centrul orașului Vatra Dornei. Prezente în aceeași locație au și fost statuile vivante. Grădina Cazinoului a fost locația principală a festivalului, locul unde publicul a avut parte de o ofertă bogată de activități și ateliere interesante.
Circle Sounds, atelierul de improvizație susținut de Petra Acker a provocat participanții să spargă gheața și să iasă din zona de confort cu ajutorul muzicii. Atelierul de pictură pe ceramică susținut de Caolin – festivalul internațional de ceramică – a fost primit cu mult entuziasm de public, iar prezența artiștilor Vlad Mureșan și Cristian Serdenciuc a fost una inedită.
Vlad Mureșan a realizat cu publicul lilieci din materiale reciclate și a expus o serie de lucrări realizate tot din materiale reciclate, iar Cristian Serdenciuc a prezentat 2 tablouri în creion care au avut ca temă Primul Război Mondial, dar și o expoziție cu obiecte din Primul Război Mondial.

Judecătorul Cristi Danileț a susținut un atelier de educație juridică care a fost concluzionat cu simularea unui proces, interpreții fiind tinerii care au participat la atelier. În continuare organizatorii festivalului au rămas singurii care facilitează intrarea în Cazinou, astfel că în cele 3 zile de festival s-au organizat tururi ghidate în interiorul Cazinoului din Vatra Dornei.
Aproximativ 100 de copiii au participat la concursurile sportive organizate de Sarco Energy, partenerii locali au festivalului care au organizat și un concurs de Kendama, o altă premieră pentru Vatra Dornei. Ne-am bucurat de prezența producătorilor din Bucovina, Păstrăvăria Valeputna și Bermas Suceava care ne-au încântat și anul acesta cu produse proaspete și de calitate.
Parteneriatul cu Federația Agricultorilor de Munte „Dorna” (FAMD), Asociația RoMontana și Clubul Rotary Vatra Dornei au facilitat posibilitatea de a oferi publicului o experiență nouă. O degustare de brânzeturi produse la munte și o degustare de vinuri.
În premieră s-a prezentat lansarea produselor sub marca „De la Munte”, înregistrată de Federația Agricultorilor de Munte la OSIM România. FAMD a demarat procesul de obținere a mențiunii de calitate “Produs Montan” pentru aceste brânzeturi. Astfel, peste o mie de
persoane au avut ocazia să guste și să aprecieze aceste produse.
Componenta muzicală a festivalului a însemnat concertele Eyedrops, Petra Acker, Sonic Distillery, Blue Velvet, Dani & Friends, Ana Muntean Trio, Sonic Distillery, Atrivm, Flamorouse și Bucovesan. Ca în fiecare an, la Dorna Art s-a oferit publicului dornean o varietate muzicală de calitate și s-au promovat artiștii tineri, dar și s-au redeschis orizonturile muzicale ale publicului.
Festivalul s-a încheiat cu proiecția în exclusivitate a documentarului Planeta Petrila, realizat de Andrei Dăscălescu, un documentar care este o radiografie a situației problematice în care se află clădirile istorice ale minei Petrila. Din păcate situația prezentată în documentar se aplică pentru majoritatea clădirilor de patrimoniu din țară.
Scopul ediției cu numărul III a fost reactivarea orașului Vatra Dornei din punct de vedere social și recreațional, prin manifestațiile cultural-artistice ce au avut loc în spațiul Vilei Cembra, Grădina din spatele Cazinoului, pietonala din centrul orașului, precum și valorificarea clădirii Cazinoului. În încheiere vă prezentăm after-movie-ul ediției din acest an, realizat de către Douănutri.
Dragii noștri, așa s-a simțit ediția 2017 a festivalului de artă și cultură – Dorna Art. Vă mulțumim tuturor! #dornaart ??Video: Douanutri
Posted by Dorna Art on 9 Octombrie 2017
Festivalul „Dorna Art” este organizat de Asociația Redescoperă Vatra Dornei, cu sprijinul Primăriei Municipiului Vatra Dornei. Ne place și ne bucurăm că suntem parteneri media pentru acest festival, alături de Orion FM, județulsuceava.ro, Impact FM, Orion TV, Feeder.ro, Zile și Nopți, Monitorul de Dorna, Iubesc Vatra Dornei, Slicker și Viva FM.