De câte ori vizitezi un oraș, o localitate sau o regiune din țară ori din străinătate întotdeauna vor fi lucruri care ți se întipăresc în memorie. Vor fi atât lucruri bune cât și lucruri rele, pentru că nu cred că există un loc pe lumea asta care să mulțumească pretențiile fiecăruia dintre noi.
La fel e și Bucovina noastră.

E o regiune a României care are multe neajunsuri și multe lipsuri, din păcate, și care suferă din multe puncte de vedere. La fel ca toate regiunile turistice din țara noastră.
Dar nouă, localnicilor, ne place să credem că lucrurile pozitive le depășesc în număr și importanță pe cele negative. Ne place să credem că turiștii care ne calcă pragul se simt foarte bine la noi, de oriunde ar veni. Ne place să credem că istoria noastră, monumentele ridicate de strămoși, viața din satul bucovinean, peisajele pe care natura le-a format aici, gastronomia tradițională, activitățile turistice și, nu în ultimul rând, bucovinenii ospitalieri, muncitori și politicoși reprezintă motive demne pentru orice turist român sau străin să ne viziteze.
Cum, nu mă crezi pe cuvânt? Nu-i nimic, poate îi vei crede pe alții.
Săptămânile trecute mi-am dedicat puțin timp (ok, ceva mai mult decât puțin) și i-am luat la întrebări pe bloggerii de turism din România care au văzut multe locuri la viața lor. Speram, deci, să fi văzut și Bucovina.
Ok, recunosc, m-am uitat și pe blogurile lor să văd dacă au scris deja până acum ceva despre Bucovina, dar am trimis mailuri și acolo unde n-am găsit nimic, în speranța că poate totuși voi avea noroc.
Sincer să fiu, am trimis multe mesaje și am primit multe răspunsuri. Chiar nu mă așteptam să fie într-un număr atât de mare, dar pesemne că blogosfera românească de turism conține mulți oameni de treabă, dispuși să-și rupă din timp pentru a da o mână de ajutor atunci când li se cere. Și cred că știm cu toții cât de scump și prețios e timpul zilele astea.
Dintre cei care au răspuns au fost și unii care mi-au mărturisit că nu au apucat, din diverse motive, să viziteze Bucovina. Nu-i nimic, Bucovina nu pleacă nicăieri mult timp de acum înainte.
Ce i-am întrebat? Ceva simplu: ai fost în Bucovina? Dacă da, ce ți-a plăcut cel mai mult aici la noi?

Iată ce mi-au răspuns.
Nadia Platon
Când vorbim de Bucovina ne gândim automat la mănăstiri. Ceea ce puțini știu este faptul că Bucovina este mult mai mult de atât pentru că în acest micuț colț al țării, în acest loc de poveste, prezența obiceiurilor populare și a jocului, a cântului, a doinei și a poeziei, a bucatelor și a portului popular dovedește că frumosul și tradiția încă se mai păstrează și este dusă mai departe de bătrâni, tineri și chiar copii. Ce poate fi mai frumos decât zâmbetul unei fetițe îmbrăcată într-o cămașă din pânză albă brodată de mâinile bătrâne ale bunicii și catrință prinsă în talie cu brâu, opinci în piciorușe și flori în păr?! În plus, este imposibil să nu-ți taie răsuflarea jocul de culori pe care natura îl dăruiește cu atât de multă bunăvoință. Este imposibil să nu te îndrăgostești de frumusețea apusului peste munte. Este imposibil să nu fii fermecat de pădurile adânci și tăcute și râurile zgomotoase cu apa limpede. Și cine a fost deja aici știe despre ce vorbesc. Și a revenit.
Nadia Platon, discoverbucovina.info
Florin Arjocu
Mie îmi plac în Bucovina (ordinea e aleatorie): autenticitatea păstrată în anumite locuri la țară, mâncarea, natura, natura, natura (nu e greșeală), câteva mănăstiri pictate (Voroneț, Moldovița – maica stareță e fenomenală, etc.), familia Magopăț de la Marginea, doamna Lucia Condrea și ouăle încondeiate (Moldovița) – artă desăvârșită, Salina Cacica, doamna custode de la Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei și mâța ei, domnul custode de la Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, vederea de sus de la stâna montană de la Vatra Dornei, tanti custode de la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni (oficial se cheamă mai pompos), Muzeul de Artă Ion Irimescu din Fălticeni – văd influența lui Brâncuși și operele sunt superbe, dansurile și cântecele – dau exemplu Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava – dansează superb și pe tânăra Alexandra Diana Dan – cântă minunat. Mai sunt și altele, dar astea mi-au venit repede în minte.
Florin Arjocu, drumliber.ro

Loredana Radu
Îți mulțumim pentru mail, ne-ai amintit de călătoriile noastre din Țara Dornelor – unde nu am mai fost de câțiva ani, ce-i drept. Am revenit de fiecare dată cu drag pentru borșul de sfeclă și plăcintele cu brânză din Vatra Dornei dar și pentru piața unde am întâlnit de fiecare dată localnici cu chef de vorbă și de unde am cumpărat mereu cea mai bună vișinată și cea mai bună slană. 🙂 M-aș întoarce oricând pentru podurile mobile de pe Valea Bistriței și pentru o tură până la Pietrele Doamnei.
Loredana Radu, travelgirls.ro
Loredana m-a îndemnat să citesc și un articol de pe blogul ei despre Țara Dornelor, așa că aș vrea să împărtășesc un citat de acolo și cu tine. Restul textului îl poți citi aici.
Valea Bistriţei mi-o aminteam ca pe un drum parcă rupt din poveşti. O şosea deloc aglomerată, care şerpuieşte pe la poalele munţilor, prin Cheile Zugreni, acompaniată de un râu care sub razele de soare capătă străluciri aurii. Poate şi de aceea o parte a cursului său se numeşte chiar aşa – Bistriţa Aurie. Dar cel mai mult îmi plăceau podurile mobile, din lemn, care treceau peste râu. Şi când spun mobile, mă refer la faptul că podeţele astea se leagănă fantastic când încerci să treci pe ele. Mi-era frică. A trebuit să treacă vreo 15 ani să revin pe meleaguri bucovinene şi să-mi înving teama.
Carmen Neacșu
Să știi că am fost în Bucovina, și nu o dată. Îmi place totul în Bucovina, dar în mod special faptul că (încă) se mai păstrează tradițiile, sunt învățați și copiii să le iubească și promoveze. Îmi plac peisajele cu dealuri molcome, casele picate și mănăstirile cu fresce. Îmi place mâncarea tradițională și pofta de viață a localnicilor, au un soi de energie molipsitoare. Îmi place ospitalitatea lor, nu par să disimuleze că se bucură că le ești oaspete. Am să mă reîntorc cu prima ocazie în Bucovina…
Carmen Neacșu, consilierturism.ro

Dintr-un text pe care mi l-a trimis alături de răspunsul ei și în care Carmen povestește mai pe larg despre regiunea noastră am extras următorul paragraf minunat. Textul poate fi citit integral aici.
Bucovina ţi se cuibăreşte în suflet, pentru că o vizită în acest colţ al României te linişteşte, îţi încarcă bateriile şi te apropie de divinitate. Pentru cine are ochi să vadă şi urechi să audă, fiecare frescă de pe bisericile vechi este precum o “filă de poveste”, sacră sau istorică. Picturile de pe bisericile moldave au fost făcute pe vremea când foarte puţini oameni ştiau să scrie şi să citească, aşa că biblia era ilustrată, pe înţelesul tuturor. Pereţii interiori şi, mai neobişnuit, cei exteriori ai mănăstirilor şi bisericilor din nordul Moldovei stau mărturie. […] Bucovina este probabil cel mai frumos ţinut al României şi cel mai bine pregătit pentru ceea ce ne dorim cu toţi în România, un turism de calitate. Nu fără motiv, primul Măr de Aur, cea mai importantă distincţie din turism, a revenit Bucovinei, în 1975.
Anda Stănciulescu
Ce-mi place la Bucovina? Aproape totul. De ce „aproape”? Pentru că, într-adevar, are un mare defect, și anume…grădina zoologică din Rădăuți, unul dintre cele mai triste locuri din România. Pe de altă parte, însă, te face să fii dependent de peisaje molcome, de glasul ținutului de fag (de unde i se trage și splendidul nume), de clădiri drăguțe, de oameni calzi și de povești pe care nu te mai saturi să le asculți. Și ce provoacă dependență nu e considerat prea sănătos, nu-i așa? Ei bine, Bucovina poate fi acea plăcere vinovată pe care să ne-o permitem de câte ori avem poftă. Adică…mereu. 🙂 Mă voi întoarce mereu în Bucovina pentru cel mai mișto muzeu al satului (cel din Suceava), pentru una dintre cele mai frumoase gări din țară (din aceeasi capitală a Bucovinei), pentru a doua cea mai faină salină românească, cu superba bazilică de vis-a-vis (Cacica, my love), pentru biserica unică pe continent, din Hilișeu, pentru singura comună-muzeu, pentru cel mai tare rival al Transfăgărășanului, zis TransRarău, și pentru toate acele mănăstiri pe care nu le mai găsești în altă parte.
Anda Stănciulescu, hailabord.ro

Iar dacă tot a pomenit Anda de comuna-muzeu din Bucovina, iată și o impresie mai pe larg extrasă dintr-un articol al său despre Ciocănești. Întregul text poate fi citit aici.
De-a lungul văii Bistriței Aurii se-ntinde un sat-muzeu, unic în lume. De ouă încondeiate a auzit toată lumea, dar de case… încondeiate? Aproape fiecare casă din acest colț de Bucovina este împodobită cu elemente tradiționale împrumutate din portul popular, după ideea unei localnice care a început să-și decoreze altfel exteriorul casei, în 1950. Astăzi, nicio casă nu seamănă cu o alta! Adaugă dealuri molcome, pajiști crude, căpițe de fân și brazi falnici și, gata, ai Raiul pe pământ! Atât de atrăgătoare este această zonă încât ouăle încondeiate se meșteresc zilnic, iar oaspeții apar mereu, nu doar de Sfânta Sărbătoare Pascală. Este o destinație turistică permanentă care nu cred că va da faliment vreodată. Nici nu e încă atât de exploatată turistic pe cât s-ar putea, dar interes este, Slavă Domnului.
Alex Filip
Spre rușinea mea, am fost doar de două ori în Bucovina până acum, cu treabă de fiecare dată. Chiar și așa, am reușit să vizitez o parte din renumitele mănăstiri care sunt absolut deosebite. Își merită fără doar și poate includerea în Patrimoniul UNESCO. Cât despre peisajele specifice regiunii, nici nu mai spun. Oftez de fiecare dată când văd pozele lui Sorin Onișor sau Vlad Ilaș. Sper să o redescopăr cât mai curând.
Alex Filip, turistu.ro
Lucian Maidanuc
Am călătorit prin Bucovina mai puțin decât aș fi vrut eu, iar în Țara Dornelor chiar nu îmi dau seama dacă am trecut – posibil că nu; însă ce pot spune este că m-au impresionat bisericile pictate – pe care le consider de departe marea atracție a zonei; și peisajele rurale, firește.
Lucian Maidanuc, ici-colo.ro

Bogdan și Laura Onose
Sigur că am fost în Bucovina. E adevărat că a trecut ceva vreme de atunci dar ne amintim cu drag de călătoria aceea. În primul rând ne-au plăcut peisajele. Când mă gândesc la Bucovina, primul lucru la care mă gândesc sunt dealurile înverzite pline de flori și pâlcurile de copaci risipite pe ele. Poate nu sună foarte „elevat”, dar natura din Bucovina mi s-a părut minunată. Mănăstirile sunt deosebit de frumoase. Am vizitat Moldovița, Sucevița, Putna și Voroneț. Îmi pare rău că n-am avut mai mult timp atunci. Poate vom reveni în Bucovina în preajma sărbătorilor de iarnă, e unul din puținele locuri unde se mai păstrează tradiții vechi, care în alte parți s-au pierdut. Am mai vizitat și alte locuri prin Bucovina și toate ne-au impresionat plăcut, dar astea ar fi primele în topul nostru. Poate vom reuși să ajungem vreodată și în Bucovina de Nord, am auzit că și la Cernăuți e frumos.
Bogdan și Laura Onose, dreamtrips.ro
Svetlana Matvievici
În Bucovina am fost doar de câteva ori, dar pot să spun că de fiecare dată rămân surprinsă de autenticitatea locului. Bucovina impresionează prin oamenii care țin la tradițiile și obiceiurile zonei, prin locurile sfinte parcă rupte din rai și prin peisajele de poveste. Bucovina merită descoperită și redescoperită an de an.

Ioana Budeanu
Mulțumesc mult că te-ai gândit la mine. M-am îndrăgostit definitiv de Bucovina. Este senzațională.
Ioana Budeanu, ioanabudeanu.com
Pentru că nu a avut timp să scrie mai mult (cum ziceam mai sus, timpul în zilele astea e rar și prețios pentru fiecare dintre noi), Ioana mi-a dat un articol în care povestește mai pe larg despre una din experiențele sale din Bucovina. Am scos de acolo un fragment frumos pe care ți-l prezint mai jos. Textul poate fi citit în întregime aici.
Îmi amintesc de drumul până la Voroneț, care mi s-a părut tare greu la dus și ca un zbor la întors. Îmi amintesc văcuțele albe păscând pe plaiuri de dor. Îmi amintesc verdele sculptat în mintea mea care se îndoia că există atâta frumusețe. Îmi amintesc albastrul mănăstirii și chipurile pictate cărora le-am mulțumit. Îmi amintesc furtuna cu tunete, fulgere și cer războinic, dansul meu în ploaie, muzica din urechi, banca uitată sub un copac în mijlocul șesului, ca un mesaj că ești mereu aștepat aici.

Carmina Nițescu
Da, am fost în Bucovina și ce mi-a plăcut cel mai mult este ca încă mai sunt locuri în care simți că tradițiile și obiceiurile nu au dispărut. Am fost în Bucovina cu mai multe ocazii și pot spune că mi-a rămas în minte Crăciunul pe Rit vechi, Muzeul Oului din localitatea Vama, mâncărurile cu hribi și peisajul. Am cunoscut acolo oameni foarte pozitivi, oameni legați de acele locuri și asta cred că este una din cele mai mari bogății pe care le are atât Bucovina cât și România: oamenii săi autentici.
Carmina Nițescu, turismmarket.com
Alexandra Pușcașu
Da, am fost în Bucovina. O singură dată, acum câțiva ani, mai exact în 2011, când am vizitat câteva mănăstiri și am făcut câteva trasee în zonă. În mod evident că mi-au plăcut mănăstirile vizitate, dar cel mai mult m-a impresionat când am trecut cu mașina peste Obcina Feredeului. Peisajele de acolo mi s-au părut fantastice. Nu am mai văzut așa ceva nicăieri în țară, și nici prin afară. Mi-ar plăcea să mă întorc pe acolo și să fac niște trasee / plimbări și de asemenea să văd și Pietrele Doamnei, căci acolo n-am mai avut timp atunci să ajung.
Alexandra Pușcașu, bloguldecalatorii.ro

Alexandra mi-a dat și un articol de-al ei despre Mănăstirea Voroneț. Iată mai jos un fragment din el, iar textul integral poate fi citit aici.
Sinceră să fiu nu prea pot să aleg o singură mănăstire din cele pe care le-am văzut anul acesta în Bucovina şi Moldova, dar Voroneţ a fost cea care mi-a plăcut cel mai mult dintre cele pictate. Chiar dacă sunt un pic şterse, picturile de pe exteriorul mănăstirii sunt chiar impresionate. E destul de greu să prinzi curtea mânăstirii goală, aşa că m-am mulţumit doar cu faptul că vremea era superbă şi mi-am făcut pozele în voie. Aici cred că am văzut pentru prima dată de vânzare (sigur mai sunt şi la alte mănăstiri) ouă pictate. Am luat şi noi un set de 4 ca să dăm la mămici şi prieteni 🙂
Mulțumesc fiecăruia dintre cei de mai sus…
…pentru că și-au rupt din timp să scrie câteva rânduri despre experiența lor în Bucovina.
Nadia, Florin, Loredana, Carmen, Anda, Alex, Lucian, Bogdan, Laura, Svetlana, Ioana, Carmina, Alexandra, noi, echipa HaiLaDorna.ro, sperăm să ne întâlnim cu fiecare dintre voi la un moment dat în Bucovina, poate chiar cu toți în același timp.

Ce învățătură ar trebui să tragem de aici?
Că Bucovina merită vizitată. Toată! Avem o mulțime de lucruri interesante și activități antrenante care îți vor ocupa cum se cuvine toată vacanța și te vor îndemna să revii. Dacă ai fost deja în Bucovina, te invităm să ne scrii în comentarii impresiile tale și chiar să ne trimiți poze. Le vom publica în acest articol.
Nu în ultimul rând, ne-ai ajuta mult dacă ai distribui acest text și prietenilor tăi. 😉
Acest articol are 4 comentarii
Florin Arjocu
9 mart. 2016A fost binevenită experiența, să retrăiesc câteva dintre plăcerile oferite de Bucovina. Iar ca să fie clar, lista este mult mai lungă, în micul text compus de mine am pus câteva fărâme din farmecul Bucovinei pe care o revăd de câteva ori în fiecare an.
Damian Gicoveanu
9 mart. 2016Îți mulțumim pentru contribuție, Florin. Știu că lista e mult mai lungă, dar cred că e important ca oamenii să descopere singuri toate frumusețile Bucovinei. Noi nu putem decât să le trezim interesul, ceea ce cred că voi toți ați reușit prin intermediul informațiilor pe care mi le-ați dat.
Bogdan
21 apr. 2017Frumoasă inițiativă și mulțumim că ne ajutați să vedem România așa cum este ea, adică superbă!
Ciprian Pardău
22 apr. 2017Cu mare drag! Scriem despre lucrurile pe care dorim să le vedem promovate mai mult! Mulțumim pentru comentariu și toate cele bune! 🙂