Turismul bucovinean este un subiect care ne interesează în mod direct, dată fiind misiunea pe care ne-am asumat-o cu doar câteva luni în urmă, respectiv aceea de a ne ajuta la promovarea regiunii în care ne-am născut. În acest scop ne-am unit eforturile cu mulți parteneri care au aceeași viziune și obiective ca noi, chiar dacă fiecare le exprimă în felul său unic.
Lista noastră de parteneri a crescut continuu, dar unul dintre primii colaboratori cu care ne-am ”înfrățit” în mediul online a fost Asociația Discover Bucovina, o organizație care a crescut fenomenal în ultimii ani și a cărei contribuție la promovarea Bucovinei este recunoscută național și internațional.
Din dorința de a învăța cât mai multe lucruri despre starea actuală a turismului bucovinean am discutat cu Manuela Scripcariu, președinte fondator al Asociației Discover Bucovina și unul dintre cei mai activi promotori ai regiunii noastre.
Vă invit, așadar, să citiți răspunsurile ei la cele câteva întrebări pe care i le-am adresat, deoarece prezintă informații interesante despre turismul bucovinean și despre una dintre cele mai importante organizații care promovează Bucovina la nivel național și internațional.
Despre Manuela Scripcariu

Mai întâi te-aș ruga să-mi povestești câte ceva despre tine și legătura pe care o împărtășești cu Bucovina.
Pentru mine Bucovina înseamnă mai mult decât o destinație pe care o promovez. Bucovina este destinul meu, legătura mea sufletească cu tot ce am primit în mod gratuit de la Divinitate, identitatea mea, rădăcinile mele cele mai adânci de aici au pornit. Devenirea mea ca om își are începuturile aici. Norocul meu în viață a fost să trăiesc cei 7 ani de acasă unde trebuia, în Bucovina. Deși nu sunt 100% bucovineancă, mama fiind orginară din Fălticeni, iar tatăl meu dintr-o comună mică de lângă Siret, un orășel de 10.000 de locuitori situat la granița cu Ucraina, mereu m-am simțit bucovineancă în întregimea sufletului.
Care e locul tău preferat din Bucovina? Sau sunt prea multe ca să te decizi ușor?
Mi-e foarte greu să spun că am un loc preferat, aș putea spune că aproape imposibil. Peste tot în Bucovina simt că sunt acasă, fiecare loc are ceva special pentru mine, fie un om drag, fie o poveste.
Ce faci în viața de zi cu zi? Cu ce te ocupi, în afară de Discover Bucovina?
De 5 ani lucrez pe proiecte europene, un domeniu cu multe provocări, cu multe lupte, dar și cu satisfacții. De curând am început să mă focusez doar pe organizația mea și pe proiectele acesteia. În paralel fac consultanță în turism și ajut oamenii să-și implinească dorința de a călători în toată lumea în general și în Bucovina în mod special.
Despre asociație și activitatea ei

Ce este Asociația Discover Bucovina? De când există, cum s-a înființat, ce face și încotro se îndreaptă?
Asociația Discover Bucovina este o organizație civică, nonprofit, înființată în februarie 2015 cu scopul de promova, susține și dezvolta turismul în regiunea istorică Bucovina. Însuși scopul asociației arată și direcția pe care o urmăm. Ne-am propus să creștem gradul de conștientizare a brandului de țară Bucovina la nivel național, dar mai ales la nivel internațional.
Ce rol joci tu în cadrul asociației? Mai există colegi/voluntari în echipă?
În cadrul organizației eu sunt reprezentantul legal al acesteia, fiind președintele fondator, iar Nadia Platon este vicepreședinte. Organizația mai numără încă 2 membri fondatori, Dragoș Zigoli și Flavius Paul, alături de încă 6 voluntari.
Ce trebuie să facă cineva care își dorește să devină membru al asociației?
Răspunsul este simplu: cine crede că se regăsește în conceptul nostru și, cel mai important, iubește Bucovina, trebuie doar să ne contacteze, fie pe adresa noastră de email: office@discoverbucovina, sau pe pagina de facebook a organizației noastre.
Ce tipuri de acțiuni întreprindeți la asociație?
Principala acțiune pe care o desfășurăm în cadrul asociației este cea de promovare pe canalele noastre (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn) și pe site-ul nostru: www.discoverbucovina.info. Ne bucurăm că am putut participa în toama lui 2015 la un târg de turism internațional, mai exact la Târgul Internațional ”Forumul de Cooperare Alpino-Carpatic” din Rzeszow, Polonia. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Euroregiunii Carpatice Polonia. Aici am promovat în cadrul standului organizației noastre 10 pensiuni din Bucovina. Am organizat excursii școlare în Bucovina pentru copii din diferite localități din județ, ateliere de încondeiat ouă, lansări de albume foto, expoziții foto etc.

Îmi poți da exemple de proiecte concrete pe care le-ați inițiat sau la care ați participat pentru promovarea Bucovinei?
Anul acesta am reușit să implementăm un proiect foarte drag nouă: ”Prima ieșire la plein-air- Zâmbetele copilăriei” la Cetatea de Scaun a Sucevei, proiect dedicat unui număr de 100 de copii din centre de plasament de pe raza județului Suceava. În cadrul aceluiași eveniment am organizat și un atelier de pictură cu tema ”Bucovina în ochi de copil” la care au participat cei 100 de copilași din județ. În cadrul evenimentului am încercat să promovăm tinere talente din Bucovina prin organizarea unui recital de muzică populară, recital susținut de tineri artiști din Bucovina.
Un alt proiect de care suntem foarte mândri că am reușit să-l implementăm în acest an, a fost Campania ”HAI SĂ ÎMPĂDURIM BUCOVINA”, desfășurat în 2 etape de plantare, 2 locații diferite. Am reușit să împădurim 6 hectare de teren și am plantat 6000 de puieți de molid. Ne-am bucurat să avem alături școli din județ, voluntari din comunitățile unde s-a făcut plantarea. Pregătim alte două evenimente pentru toamnă dar nu vă putem da detalii acum.
Despre turismul bucovinean
Care e părerea ta despre turismul bucovinean? Este în dezvoltare, în stagnare sau în regres? Cum îl vezi tu din perspectiva unui om care lucrează de câțiva ani la promovarea zonei?
Dacă ne raportăm la ce se întâmpla acum 8 ani în Bucovina putem spune că turismul bucovinean este în dezvoltare. Dacă este să vorbim la nivel de unități de cazare, este un lucru cert că a crescut numărul pensiunilor construite în ultimii ani. Mă bucur să văd că multe au fost construite cu fonduri europene și că oamenii au îndrăznit mai mult. Însă pentru a face turism de calitate nu este suficient să avem doar unități de cazare care sunt pline doar de Paști și de Crăciun și în restul timpului gradul lor de ocupare să fie unul redus.
Lipsa serviciilor de calitate se simte în multe locații, personalul necalificat îl regăsim mai peste tot, ca să nu mai vorbim de proprietari care nu au nici o pregătire în domeniul turismului și care nu știu ce să ofere și cum să o facă. Aceștia din urmă trebuie să se sesizeze și să acționeze în acest sens, să se perfecționeze, mai apoi să investească în promovarea locațiilor pe care le dețin. Toate aceste minusuri pot dispărea dacă oamenii vor înțelege necesitatea soluționării acestor probleme.
Nu sunt mulțumită de modul în care este promovată Bucovina internațional, cred că dacă dorim binele acestei regiuni putem face mai multe, fie că e vorba de Ministere, organizații civile, agenții de turism, suntem cu toții împreună în acest demers. Îmi doresc să văd o colaborare cu toate entitățile care pot aduce valoare Bucovinei, de 4 ani de când am început proiectul Discover Bucovina nu am văzut o deschidere a acestor entități să întreprindă ceva împreună. Dar niciodată nu este prea târziu…
Turismul din Bucovina mai are multe de rezolvat, și de aceea încercăm și noi ca organizație să oferim suport tuturor celor care își doresc să se dezvolte și să ofere servicii de calitate turiștilor care ne trec pragul.
Crezi că acțiunile care se desfășoară în prezent pentru promovarea Bucovinei sunt eficiente și reușesc să aducă turiști în zona noastră?
Dacă ajungeți în majoritatea pensiunilor din Bucovina și puneți această întrebare celor care le administrează vi se va răspunde că stau cu pensiunile goale în timpul săptămânii, că evenimentele realizate în plan local nu sunt destul de promovate la nivel național și internațional ca ei să vadă o creștere a numărului de turiști în regiune. Bucovina rămâne pe un loc fruntaș atunci când vorbim de petrecerea sărbătorilor de Paște sau de Crăciun și Anul Nou. În afara acestor perioade turiștii aleg să vină în weekend, și asta o știm foarte bine.

Care sunt punctele tari și care sunt punctele slabe ale Bucovinei? De ce ar trebui turiștii să ne viziteze și ce i-ar putea opri s-o facă?
Viața rurală cu toate aspectele sale este cu siguranță unul din punctele tari ale Bucovinei. Cred că unicitatea locurilor, peisajele deja celebre care îi fac pe unii să spună că Bucovina este ”Mica Elveție”, tradițiile păstrate cu îndârjire în anumite localități, frumusetea portului popular, mâncarea tradițională, rezervațiile naturale, mănăstirile care se află în Patrimoniul UNESCO, nu degeaba Bucovina este ținutul mănăstirilor, sunt doar câteva puncte tari care-mi vin acum repede în minte și câte ar mai fi de spus!
Până nu demult, atunci când eram întrebată de punctele slabe ale Bucovinei aduceam în discuție lipsa unui aeroport operațional la Suceava. Între timp acest punct slab a devenit unul puternic și iată că suntem în sfârșit legați de de restul lumii. Dacă Aeroportul de la Salcea va reuși să opereze în cât mai multe orașe europene, Bucovina va avea de câștigat în următorii 4 ani.
Rămân multe puncte slabe care trebuie rezolvate. Mă gândesc doar la câteva aspecte legate de calitatea drumurilor în anumite zone cu un uriaș potențial turistic, cum ar fi zona Ciocănești sau Codrii Seculari de la Slătioara.
Cum vezi situația unităților de cazare din Bucovina, dacă e să ne raportăm la raportul preț – condiții?
Ca peste tot în țară sau în străinătate există locații unde prețul se justifică și este pe măsura serviciilor oferite. Nu de puține ori însă am găsit și multe locații care practicau prețuri ridicate iar ce ofereau turiștilor lăsa de dorit. Cred că turiștii pot penaliza aceste situații.
Ce îmi poți spune despre interesul manifestat de turiștii străini față de Bucovina? Ai informații pe acest subiect?
Potrivit celor mai recente date făcute publice de Direcția Județeană de Statistică în structurile de primire turistică care au funcționat în județul Suceava în luna martie 2016 au fost cazați 17.516 turiști, numărul lor fiind mai mic cu 9,4% față de luna februarie 2016; comparativ cu luna martie 2015, numărul sosirilor a crescut cu 11,1%.
Din numărul total al turiștilor, 92,6% au fost turiști români și 7,4% turiști străini. Numărul de sosiri ale turiștilor români în luna martie 2016 a fost de 16.227 persoane, valoare mai mică cu 12,7% comparativ cu luna februarie 2016. Comparativ cu luna martie 2015 numărul turiștilor români a crescut cu 10,2%.
Numărul sosirilor turiștilor străini care au vizitat județul Suceava în luna martie 2016 a fost de 1.289 persoane, în creștere cu 75,9% față de luna februarie 2016; față de luna martie 2015 numărul turiștilor străini a crescut cu 24,1%.
Din totalul turiștilor străini cazați în structurile de primire turistică în luna martie 2016, 96,4% provin din Europa. Din aceștia, 74,3% aparțin țărilor din Uniunea Europeană. Pe țări de proveniență, cei mai mulți turiști străini cazați în luna martie 2016 au fost din: Spania (22,0%), Italia (11,1%), Republica Moldova (8,5%), Ucraina (6,9%), Germania (6,8%), Franța (6,3%), Austria (5,9%), ș.a.
În perioada 1.01-31.03.2016, în structurile de primire turistică din județul Suceava au fost înregistrate 5.6547 sosiri, cu 8,5% mai multe față de aceeași perioadă a anului precedent; numărul sosirilor a crescut cu 7,9% la turiștii români și cu 18,5% la turiștii străini.
Din cifrele de mai sus aflăm, așadar, că turismul bucovinean se află pe un trend ascendent, chiar dacă mai suferă încă la unele capitole. Vestea foarte bună este creșterea interesului în rândul turiștilor străini, lucru care înseamnă că eforturile de promovare la nivel internațional trebuie continuate.