Nu știu câte lucruri cunoașteți sau ați auzit până acum despre Dorna Art, festivalul tânăr și entuziasmant care deschide către cultură și artă grădina unui cazinou încă destul de deprimant din Vatra Dornei, dar în cele ce urmează aș vrea să acordați 2-3 minute din timpul vostru unui text și unor imagini care sper să vă trezească interesul de a participa la ediția de anul viitor.
Iulie 2016 a marcat ediția cu numărul 2 a acestui eveniment, dar din experiența personală pe care am avut-o în singura zi din cele trei în care am reușit să ajung acolo vă pot spune că merită din plin susținerea publicului, a autorităților locale, a voluntarilor și a companiilor care vor să-și aducă aportul la promovarea culturalității și artei la Vatra Dornei.
Echipa de anul acesta o puteți vedea mai jos. Ei au făcut totul posibil.

Dintre ei, l-am luat la întrebări pe Cătălin Apăvăloaie, unul dintre tinerii cărora trebuie să le mulțumim pentru Dorna Art.

Cătălin, spune-mi mai întâi care e rolul tău în cadrul festivalului și în cadrul organizației Redescoperă Vatra Dornei.
Sunt unul dintre membri fondatori ai Asociației Redescoperă Vatra Dornei, iar în cadrul festivalului îmi este destul de greu să mă încadrez într-o poziție…pot fi numit unul dintre organizatori. 🙂 Suntem o mână de oameni care ne ocupăm de conceptul Dorna Art. Drept urmare am participat la ședințele de organizare în care s-a stabilit ce ateliere și activități să avem la festival, am păstrat legătura cu trupele, am fost șofer, copil obraznic ce găsește nod în papură la orice propunere a colegilor doar pentru a mă asigura că nu vom fi prinși cu garda jos în anumite situații. Am fost implicat în tot ce înseamnă Dorna Art. 🙂

Iată că a trecut și a doua ediție a acestui festival minunat. Care sunt primele gânduri ce-ți trec prin minte legat de eveniment?
Dorna Art este ca și copilul nostru. Învățăm de la o ediție la alta și mă bucur că încet, încet sunt dorneni care au început să înțeleagă ce înseamnă de fapt acest festival și care e scopul său. Am văzut oameni frumoși care se bucurau de timpul petrecut în grădina cazinoului, oameni care zâmbeau doar pentru că se aflau acolo alături de prieteni și în general o stare de bine. Am fost foarte impresionat să văd copii însoțiți de părinți sau bunici la atelierele de handmade și să constat că nu doar cei mici au fost cu zâmbetul pe buze ci și cei mai înțelepți și-au descrețit frunțile și s-au bucurat de ce le-am pregătit. Per total sunt fericit că am reușit să ducem la bun sfârșit și a doua ediție a festivalului.

Făcând o comparație cu ediția precedentă, au fost mai multe sau mai puține activități în cadrul festivalului?
Dacă e să facem această comparație, cu siguranță au fost mai multe activități față de ediția precedentă. Am avut o serie întreagă de ateliere de handmade, atelier de pictură cu David Croitor, atelier de dans susținut de prietenii noștri de la Sarco Energy care au organizat și 3 competiții sportive. Neapărat trebuie pomenit atelierul de creație Reborn Bicycles, care a fost o noutate și unde s-a construit bicicleta Dorna Art.
S-a tras cu arcul, s-a jucat rugby tag mulțumită celor de la Euroski Sports Event, am avut demonstrații și ateliere de skate, bmx și trotinete susținute de copiii de la Dorna Extrem Project și chiar vreau să-i felicit de seriozitatea de care au dat dovadă. Teatrul senzorial a fost un experiment care s-a bucurat de un real succes deși inițial lumea a fost puțin sceptică. Dar feedback-ul primit la finalul spectacolului ne-a bucurat și ne-a confirmat faptul că a fost o decizie înțeleaptă să aducem așa ceva și la Vatra Dornei. Cei de la Magic Puppet au făcut mulți participanți să zâmbească la spectacolele de magie și de marionete, iar timpul s-a oprit atunci când băieții s-au transformat în statui vivante.
Atelierul de educație juridică, susținut de Cristi Danileț și cel de prim ajutor, susținut de Ionuț Pascu și partenerul său de nădejde Eric, au fost foarte apreciate și au avut parte un număr mult mai mare de participanți față de anul trecut. Publicul a fost foarte încântat și de concursul de caiace de care s-au ocupat cei de la Salvamont Vatra Dornei. Trebuie să mai precizez și cele 3 proiecții de filme de anul acesta: documentarul realizat în cadrul programului Școala Altfel, retrospectiva festivalului Super și lungmetrajul Usturoi. Prim urmare, da…au fost mult mai multe activități față de anul trecut.

Care dintre aceste activități au fost cele mai apreciate de public?
Cred că toate! 🙂 Și zic asta pentru că am avut un număr mare de participanți la fiecare activitate.
Cum s-a comportat publicul? A fost mai prezent și mai implicat decât la ediția anterioară?
Anul acesta publicul a fost mult mai deschis și mai receptiv la ce s-a întâmplat la Dorna Art. S-au implicat în activitățile propuse de noi, au fost mai curioși dar și mai dornici să-și petreacă timpul alături de noi. Cum am zis și mai devreme, cred că dornenii încep să înțeleagă conceptul nostru și au fost mult mai deschiși. Anul acesta am avut parte și de un număr destul de mare de turiști care s-au arătat interesați de Dorna Art. Majoritatea trupele care au concertat pe scena festivalului au venit însoțite de prieteni sau familie, unii fiind pentru prima dată la Vatra Dornei și au apreciat foarte mult atât festivalul cât și orașul. Ba chiar majoritatea au zis că vor să revină la Vatra Dornei cu prima ocazie. 🙂

Cum e cu voluntarii care v-au ajutat la organizarea propriu-zisă a spațiului?
Recunosc că am zâmbit când am citit întrebarea. Mi-am amintit de foarte multe momente haioase în care voluntarii sunt personajele principale. Anul acesta voluntarii au fost mult mai dedicați și mai serioși, iar acest lucru s-a văzut. Am avut mai multe zone de amenajat și fără ajutorul lor nu am fi reușit. Au muncit cot la cot cu noi, au cărat paleți, i-au vopsit, s-au ocupat de curățenie, au ajutat la construirea căii de acces din laterala cazinoului, ne-au ajutat la construirea barului, a băncuțelor, au cărat scânduri…aș avea nevoie de o secțiune dedicată doar pentru ei pentru a putea acoperi tot ce au făcut. În același timp s-au și distrat și au participat la activitățile din cadrul festivalului.

Cine sunt și de ce crezi că s-au implicat?
O parte din ei fac parte din Asociația Vatra Dornei Tineret (VDT) și cred că toată lumea din Vatra Dornei a auzit de VDT. Prin urmare mulți au știut din start ce înseamnă să faci voluntariat și de ce e important să o faci. Alții sunt doar tineri care au vrut să pună umărul la un proiect fain, în care se regăsesc. Înainte de festival am avut o ședință cu voluntarii, prin care le-am explicat cât de important este rolul lor în astfel de festivaluri și de ce o astfel de experiență îți poate schimba viața.
Flavia Popa a fost coordonatoarea lor și era în permanență alături de ei. Munca sa a fost foarte importantă pentru noi și a știut cum să se apropie de voluntari, să îi motiveze, să îi sprijine atunci când au avut nevoie și chiar dacă festivalul s-a terminat voluntarii încă îi mai scriu. 🙂 S-au legat prietenii noi, au zâmbit sincer, ba chiar mulți au fost triști când totul s-a terminat. Ne dorim ca ei să învețe cât mai multe lucruri care să îi ajute să se dezvolte, să cunoască oameni noi și pe câțiva dintre cei mai mari chiar vrem să îi invităm să fie colegi cu noi în echipa de organizare. Ne sunt dragi și vrem să îi vedem cum devin oameni mari, implicați în problemele comunității și mai ales să vedem că iau inițiativă. După cum am zis anterior, s-au legat prietenii noi, iar asta înseamnă că ei pot conta pe noi dacă au nevoie de ajutor și în același timp știm că și noi putem conta pe ei.

Care a fost activitatea ta preferată din cadrul evenimentului?
Grea întrebare. Festivalul în sine a fost o activitate și cred că asta a fost preferata mea. Pentru că la final de zi, când știam că toate sunt rezolvate și pot să stau liniștit, mă uitam în jurul meu și vedeam mulți oameni faini, care se simțeau bine și apreciau ceea ce se întâmplă în jurul lor. Iar în acele momente aveam confirmarea că suma activităților și a oamenilor implicați este un tot unitar pe care-l îndrăgesc cel mai mult.
Dar ce concert ți-a plăcut cel mai mult?
Știi bine că nu pot să îți ofer o singură variantă de răspuns la acestă întrebare. Ar trebui să înșir aproape tot lineup-ul festivalului. :))
Din punctul meu personal de vedere, a ieșit ceva nemaipomenit la Dorna Art 2016. De când ați început organizarea?
Am început să venim cu idei, propuneri și planuri încă din octombrie/noiembrie 2015. Însă de organizat propriu-zis tot ce ține de Dorna Art am început prin luna martie a acestui an. Atunci am hotărât să ne implicăm și în programul Școala Altfel. Pentru ediția cu numărul 3 începând cu luna septembrie ne apucăm de treabă.

Poți să-mi spui numele tuturor colegilor tăi din echipă pentru a le putea mulțumi public aici pentru implicarea lor în organizarea acestui minunat eveniment?
Echipa din spatele conceptului Dorna Art este formată din Ioana Aleseei, Sorina Arcereanu ( Asociația Km0 ), Ioana Groza, Irina Tașcan, Carol Cîrcu, Alex Cioflică, Cristi Danileț și subsemnatul. Însă trebuie să le mulțumesc pentru implicare și ajutorul dat și următorilor: Sonia și Florin Dobrincu (Sarco Energy), Petru Grigoraș (Euroski Sports Events), Flavia Popa, Andrei Coca, Violeta Codorean, Petrică Ariciuc (Salvamont Vatra Dornei), Nelu Budâi, Șerban Cristea, Radu Rey, Doru Bighiu și Sorin Andrei cu echipa sa. Mulțumim foarte mult sponsorilor și partenerilor care au crezut în ideea noastră și ne-au oferit sprijinul necesar pentru a realiza a 2-a ediție a festivalului.
La ce să ne așteptăm anul viitor la Dorna Art 2017?
La foarte multe surprize plăcute și lucruri noi. Nu aș putea zice concret la ce să se aștepte publicul, însă cu siguranță vom veni cu elemente noi care vor face festivalul mai atractiv și sperăm ca până atunci să avem susținerea dornenilor și a autorităților pentru a reuși să facem cât mai multe lucruri frumoase pentru Vatra Dornei.

Dacă ați citit până aici, vă mulțumesc.
E un text lung, într-adevăr, dar care cred că merită citit și înțeles de fiecare dintre noi, fie că suntem localnici sau turiști ai orașului, deoarece e timpul pentru mulți dintre noi să ne coborâm de la înălțimea poziției din care nu facem decât să comentăm lucrurile negative pe care le are Vatra Dornei. În schimb, e timpul să punem umărul la organizarea și promovarea evenimentelor precum Festivalul Dorna Art.
Aceste evenimente sunt cele care fac din Vatra Dornei, încet dar sigur, un loc al culturii și al artei, un loc în care generația tânără care crește aici înțelege că schimbarea în bine depinde de ei și de implicarea lor în comunitate.
Iar pentru asta, în numele echipei hailadorna.ro, vreau să le mulțumesc public organizatorilor Dorna Art!

Pentru mai multe imagini mergeți pe pagina de Facebook Dorna Art.
Pentru o altă părere despre festival puteți citi articolul lui David Croitor de pe Monitorul de Dorna.
Sau mergeți pe blogul Dorna Art pentru mai multe informații.