Ciprian Pardău

Ciprian Pardău

Vatra Dornei se pregătește de Dorna Kayak Fest, primul concurs nautic organizat în Bucovina

Zilele trecute, citind programul Zilelor Municipiului Vatra Dornei, ediția 2016, am dat peste un eveniment mai puțin obișnuit trecut în lista de activități. Este vorba despre Dorna Kayak Fest, un concurs sportiv aflat la primul pas făcut în lumea evenimentelor nautice din Bucovina, o zonă prea puțin dezvoltată pentru posibilitățile oferite de natură.

Fiind un festival despre care nu știam nimic altceva în afară de nume și de zona în care urma să se desfășoare, i-am sunat pe organizatori și le-am cerut să ne răspundă tuturor întrebărilor pe care le aveam pentru a putea mai apoi să publicăm un material cu toate informațiile legate de acest eveniment de care orice persoană ar putea avea nevoie.

Urmează așadar un interviu despre Dorna Kayak Fest, cu Petrică Ariciuc, șeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, principalul organizator al concursului nautic de la Vatra Dornei.

Ce este, în primul rând, Dorna Kayak Fest?

Dorna Kayak Fest este un eveniment sportiv de caiac ștafetă, organizat pentru prima oară la Vatra Dornei și presupune parcurgerea unui traseu între podul pietonal din centrul orașului și minibarajul de lângă piață, iar echipele vor fi formate din două persoane. Traseul va presupune plecare de la pod, se va ajunge la baraj, se vor ocoli fanioane, după care concurentul se va întoarce pe malul opus, unde va preda caiacul colegului, care va parcurge același traseu în sens invers.

INFORMAȚII: miercuri, 20 iulie, orele 12:00, zona podului pietonal din oraș

Dacă vor fi mai multe echipe înscrise, vom da startul la câte două echipe simultan. Cronometrul se va opri atunci când al doilea concurent va ajunge la finish. Participanții trebuie să știe că tot echipamentul va fi pus la dispoziție de către organizatori în mod gratuit. Concursul se va desfășura pe două categorii, și anume mixt și masculin, iar înscrierea va fi în valoare de 10 lei.

Premii pe măsura frumuseții concursului

Intenționăm să oferim un număr cât mai mare de premii, cu toate că taxa de înscriere va acoperi undeva la 15% din cheltuielile totale. Cu toate astea, am pregătit câteva premii mai altfel. Premiul întâi va fi în valoare de 333 lei, premiul al doilea va fi de 222 lei, iar cel de-al treilea va fi de 111 lei. Dacă până la ziua concursului vom reuși să aducem de partea noastră mai mulți sponsori, vom lărgi aria de premiere.

Va exista și un premiu de 444 de lei, care va fi acordat prin tragere la sorți unui singur participant. Așadar, nu trebuie decât să te înscrii și să participi la probă, iar restul va ține de noroc.

Care a fost motivația de a-l organiza la Vatra Dornei?

Petrică Ariciuc: Dorim întotdeauna să provocăm turistul sosit fie la Vatra Dornei, în Țara Dornelor sau oriunde în Bucovina, cu noi atracții de bifat, activități de abordat și andrenalina care la final de concediu să-l facă să spună că a meritat să vină la noi. Vorbim aici de activități precum river-rafting-ul pe râul Bistrița Aurie, alpinismul în Rezervația Naturală Pietrele Doamnei din Munții Rarău, tiroliana, biking-ul pe traseele marcate, nord-walking-ul și echitația.

river_rafting_tara_dornelor_3, dorna kayak fest

Ne propunem ca prin acest eveniment sportiv, de caiac ștafetă, să tragem și un semnal de alarmă asupra inițiativelor, din ultimii ani, de construire a microhidrocentralelor (MHC-uri) pe râurile și pârâurile de munte și toate zonele țării. Natura nu trebuie atinsă într-un mod care să-i dăuneze. Ea trebuie protejată și îngrijită pentru că mulți turiști vin aici pentru aerul curat, pentru peisaje și traseele montane, nu pentru a vedea construcții de beton la fiecare pas făcut prin pădure.

Este dezvoltată această activitate în Țara Dornelor?

River-rafting-ul și caiacul sunt două sporturi căutate de turiștii și persoanele care trec pragul Bucovinei și a Țării Dornelor. Este de menționat că coborâri cu caiacul pe râul Bistrița se fac încă din anii ’60. Existau la un moment dat foarte multe grupuri de polonezi care, îndrăgostiți de zona aceasta, de Bistrița Aurie, de peisaje și natura din țara noastră, reveneau periodic pentru a practica astfel de sporturi în Țara Dornelor.

river_rafting_tara_dornelor_2, dorna kayak fest

Dincolo de asta, nu cred că există multe persoane care să nu se fi dat cu camera de la mașină pe apă. Acest sport, acest mod de a petrece timpul liber, a fost practicat în multe feluri, însă de abia din anii 2000 s-a vorbit de river-rafting. În momentul de față, există un anumit număr de firme care se ocupă de organizarea de astfel de ieșiri, ca parte a programelor de turism activ, iar capacitatea totală de transport este undeva între 130 și 150 de persoane.

Dar în Bucovina?

În afară de river-rafting-ul de pe Bistrița Aurie, se mai pot face coborâri pe râul Moldova în apropiere de Gura Humorului, însă pe distanțe destul de scurte. Caiacul se mai poate practica pe lacul Colibița, dincolo de Pasul Tihuța, însă acolo se face doar ca activitate de agrement, nu ca parte a unui program de turism activ. În sensul că pe Bistrița Aurie simți andrenalină, treci peste mici cascade, simți cum ambarcațiunea e purtată de apă și e nevoie de ceva îndemânare pentru a o controla. Pe lacul Colibița însă e ca și cum ai ieși la o plimbare la pas prin parc, fără nici o grijă.

Poate fi turismul activ o portiță de renaștere a stațiunii?

Turismul activ, turismul cultural și turismul balnear sunt cele trei componente care definesc stațiunea Vatra Dornei și implicit zona Țării Dornelor. Fiecare dintre cele trei tipuri de turism are menirea de a „întârzia” turistul câteva zile în plus în orașul nostru drag. Cum am spus și mai sus, natura ne oferă de toate! Noi trebuie doar să ne dăm seama cum putem să profităm de pe urma ei și să o punem cu adevărat în valoare.

river_rafting_tara_dornelor_4, dorna kayak fest

Dorna Kayak Fest, alături de competiția de downhill Dorna Xtrem, care tocmai ce s-a desfășurat la Vatra Dornei, are menirea, printre altele, de a promova turismul activ și de a-i face pe oameni să își dorească să facă mișcare. Filozofia unui turist este foarte simplă.

Atât timp cât o zonă arată foarte bine, este îngrijită, oferă un anumit număr de unități de cazare, posibilități de petrecere a timpului și obiective de orice fel de vizitat, acesta va merge acolo și va dori să rămână cât mai mult timp pentru a le putea face pe toate.

Ce părere au turiștii de acest sport practicat la Dorna?

Mai toți turiștii care au coborât pe Bistrița alături de noi au fost impresionați, în primul rând, de peisajul care se poate vedea din barcă și caiac. Ei spun că este ceva de o frumusețe rară. Din păcate, cei născuți aici s-au obișnuit cu peisajele frumoase și au impresia că există zone și mai frumoase ca cele ale României, însă eu unul am ajuns să descopăr ceva nou la fiecare tură făcută.

river_rafting_tara_dornelor_featured, dorna kayak fest

Traseele uzuale pe care le practicăm au o lungime de 10 sau 11 kilometri, dar se pot face ieșiri și mai lungi, de până la 40 de kilometri. Cea mai interesantă și vizitată zonă de noi este în Toance, în comuna Crucea, la aproximativ 40 de kilometri în aval de orașul Vatra Dornei. Dincolo de asta, avem pregătite trasee pentru tabere de copii de clasele gimnaziale, dar și zone unde pe lângă river-rafting și caiac se poate practica și body-rafting-ul, adică plutirea cu vestele de salvare pe apă.

Fotografiile prezentate în acest articol aparțin Serviciului de Salvamont Vatra Dornei, date în folosite platformei hailadorna.ro. Fiecare preluare a imaginilor de pe site atrage după sine și menționarea sursei. Mulțumim!

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul