evenimente la dorna
Ciprian Pardău

Ciprian Pardău

Ce evenimente au loc în Țara Dornelor în luna aprilie

Era februarie, cam pe la începutul lunii, când ne-ați întrebat pentru prima oară dacă se organizează un număr oarecare de evenimente la Dorna în perioada imediat următoare. Nu am știut să vă răspundem pe loc, însă după câteva zile de întrebat pe ici și colo, am reușit să publicăm primul articol cu evenimentele ce urmau să fie găzduite în luna februarie la Vatra Dornei.

A urmat apoi luna martie, în care am ținut neapărat să publicăm o a doua listă de evenimente din luna aflată în curs, așa că a apărut și cel de-al doilea articol. Îl puteți revedea și citi aici dacă doriți să vă faceți o idee despre ce s-a organizat la Dorna luna trecută. Iar acum, în aprilie, vrem să transformăm această serie de articole într-o tradiție de o și mai mare amploare.

Așa că publicăm și în luna aprilie o listă de evenimente la care vă recomandăm cu drag să participați. Însă înainte de a trece la lista de evenimente, am dori să vă mulțumim pentru că ați făcut ca articolele cu listele de evenimente din februarie și martie să intre în topul celor mai citite articole de pe site, respectiv locul al treilea și al cincilea. Ne înclinăm în fața voastră!

Filmul „Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”

Primul eveniment al lunii aprilie, organizat de Asociația Culturală „Eric Voegelin”, la Vatra Dornei, este proiecția-eveniment a filmului documentar „Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”.

Proiecția documentarului va avea loc duminică, 3 aprilie, de la orele 20:00 la Casa de Cultură din Vatra Dornei. Intrarea este liberă, iar organizatorii se așteaptă la o sală arhiplină.

documentar_arsenie_boca

Documentarul, în regia lui Nicolae Mărgineanu, prezintă într-o oră și 22 de minute viața Sfântului Arsenie Boca, de la pictorul de biserici și până la omul de cultură și filozof al științelor și religiei. Documentarea pentru realizarea filmului a fost făcută de Costin Manoliu.

Folk: Vasile Șeicaru, Vasile Mardare, Victor Hoaja

Concertele de folk organizate la Vatra Dornei încep să devină o tradiție cu adevărat plăcută pentru frumosul public dornean, atât de maleabil și de primitor, indiferent de numele de pe scenă.

În februarie, la Vatra Dornei, au concertat Marius Matache, Ștefania Iacob, Sebastian Crăciun și tenorul Sorin Ursan Delaclit, iar în martie au urcat pe scena Casei de Cultură: Mihaela Popescu, celebra voce a Cenaclului Flacăra, și Grupul Perpetuum.

Iar acum, în aprilie, a venit rândul lui Vasile Șeicaru, fostă voce a Cenaclului Flacăra, a lui Vasile Mardare, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de folk din țară, și a lui Victor Hoaja, membru al Armonia Group. Personal, sper ca sala să fie la fel de plină ca și la concertele anterioare.

vasile_mardare_concert

Cele trei concerte extraordinare vor avea loc joi, 14 aprilie, începând cu orele 18:00, în sala de spectacole a Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei. Biletele se pot cumpăra de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00, de la sediul Casei de Cultură. Prețul unui bilet este de 15 lei.

Festivalul Ouălor Încondeiate, la Ciocănești

Satul cultural al României în anul 2014, comuna Ciocănești, organizează și anul acesta o nouă ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate. Evenimentul ajunge în anul 2016 la cea de-a XIII-a ediție, fiind o manifestare unică în țară, cu scopul de a promova tradiția încondeierii ouălor.

d
imagine via centrulculturalbucovina.ro

Festivalul se va organiza, anul acesta, în zilele de 16 și 17 aprilie, iar intrarea la cele mai multe dintre activitățile desfășurate va fi liberă. Majoritatea expozițiilor vor fi desfășurate la Casa de Cultură „Florin Gheucă” din Ciocănești. Iată programul complet:

Sâmbătă, 16 aprilie 2016

12:00 – 14:00 – Concursul „Tradiție, valoare sacră”, ediția a IV-a, Școala Gimnazială Ciocănești; Concursul de încondeiere „Dr. Anton Setnic”, Casa de Cultură „Florin Gheucă” Ciocănești; Lansări de carte; Simpozion la Casa de Cultură „Florin Gheucă din Ciocănești;
12:00 – 15:30 – Târgul de ouă încondeiate, Casa de Cultură „Florin Gheucă”, sala de spectacole;
12:15 – Vernisajul expoziției de pictură „Spațialitate și volumetrie” în arhitectura tradițională bucovineană a pictorului Radu Bercea, Casa de Cultură „Florin Gheucă”;
13:00 – Expoziția concurs „Coșul pascal” – platoul de activități;
14:30 – Slujba de sfințire a festivalului și mesajul oficialităților. Primirea oficială în Academia Artelor Tradiționale a meșterului popular Șcheul Silvia. Acordarea diplomelor pentru păstrarea motivelor tradiționale ciocăneștene;
15:15 – Spectacol de folk cu Ștefania Iacob;
16:15 – „Dor de Eminescu” cu Ion Caramitru și Aurelian Octav Popa;
17:30 – Festivitățile de premiere ale concursurilor festivalului;
20:00 – „Muzicamerfest, compromisuri muzicale”, concert de muzică de cameră;
21:00 – Arii din opere celebre interpretate de Sorin Ursan Delaclit;

Duminică, 17 aprilie 2016

11:00 – 17:00 – Târgul de ouă încondeiate, Casa de Cultură din Ciocănești;
14:00 – Cântece religioase interpretate de David și Miruna Țăran, Ana Maria Chiloti;
14:30 – Concert Maria Dragomiroiu;
17:00 – Închiderea festivalului de la Ciocănești, ediția 2016.

Expoziție de pictură, marca David Croitor

Cunoscut în întreaga țară, dar și peste hotare, pictorul dornean David Croitor va avea o nouă expoziție de pictură la Vatra Dornei. Numele expoziției nu este încă cunoscut, însă știm că vor fi expuse în jur de 40 de lucrări. Vor fi prezentate câteva peisaje din Dorna, dar și peisaje urbane.

Mai jos puteți admira una dintre lucrările ce urmează să fie expuse: Cazinoul dornean.

pictura_cazino_david_croitor.jpg

Vernisajul expoziției lui David Croitor va avea loc luni, 18 aprilie, la orele 17:00, în Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău”. Expoziția va fi cu vânzare, iar intrarea va fi liberă.

Proiecția-eveniment a filmului „Aferim”

Filmul românesc „Aferim” este, poate, cel mai important proiect cinematografic din ultimii ani pentru industria de la noi. Acum ceva timp am avut la Vatra Dornei proiecția filmului „Poziția Copilului”, iar acum iată că avem și proiecția filmului „Aferim”.

Filmul, în regia lui Radu Jude, a câștigat Ursul de Argint la Berlin, iar vocile spun că premiul s-ar putea să fie prezent și la Vatra Dornei în momentul proiecției.

afis_film_aferim

La Vatra Dornei, filmul „Aferim” va fi proiectat de două ori, în două zile diferite. Marți, 19 aprilie, începând cu orele 18:00, și miercuri, 20 aprilie, de la orele 18:00, filmul va putea fi vizionat la Casa de Cultură din micul orășel de munte.

Un bilet costă 10 lei, un preț mai mult decât rezonabil pentru un asemenea film, și pot fi cumpărate de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00, de la sediul Casei de Cultură.

Ateliere de foto, film, TV, design pentru elevi

Asociația Redescoperă Vatra Dornei, în parteneriat cu Asociația Kilometru o, organizează, în zilele de 20, 21 și 22 aprilie o serie de ateliere vocaționale dedicate elevilor, în cadrul Programului Școala Altfel 2016. În cadrul acestor ateliere, elevii pasionați de fotografie, film, televiziune, design, cei care își doresc să devină reporteri TV sau DJ, au ocazia să participe la un program prin care vor fi introduși în lumea fiecărei vocații.

Traineri și profesionisti din domeniile menționate mai sus vor îndruma elevii în realizarea unui material documentar și a unor serii de fotografii, produse artistice care vor fi proiectate, respectiv expuse în cadrul Festivalului Dorna Art 2016, eveniment finanțat de Primăria Vatra Dornei.

Dorna-Art, Școala Altfel

Doritorii să se înscrie printr-un mail la scoala.altfel@dorna-art.ro sau printr-un mesaj pe pagina de facebook Dorna Art, unde puteți primi toate informațiile legate de Programul Școala Altfel 2016.

Teatru: „Scufița Roșie” și „Tango Monsieur”

Organizatorii ne-au obișnuit deja ca nici o lună nu poate trece fără măcar o piesă de teatru jucată pe scena dorneană, iar luna aprilie duce mai departe această „tradiție”. Iar drept dovadă avem cele patru piese de teatru care se vor juca pe 22 aprilie, pe scena Casei de Cultură.

imagine via hotnews.ro
imagine via hotnews.ro

Cele patru piese de teatru vor fi jucate de actorii Teatrului Municipal Roman. Program:

1. Piesa de teatru „Scufița Roșie” (pt. copii de grădiniță și clasele I-IV), orele 10:00, 10 lei;
2. Piesa de teatru „Scufița Roșie” (pt. copii de grădiniță și clasele I-IV), orele 12:00, 10 lei;
3. Piesa de teatru „Tango Monsieur” (pt. clasele V-VIII și IX-XII), orele 17:00, 15 lei;
4. Piesa de teatru „Tango Monsieur” (pt. clasele V-VIII și IX-XII), orele 17:00, 15 lei;

Biletele pot fi cumpărate de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00, de la Casa de Cultură.

Spectacol popular: Alexandru Brădățan

Primăria Municipiului Vatra Dornei, prin Casa de Cultură „Platon Pardău”, în colaborare cu postul de radio Orion FM din Vatra Dornei, organizează în micul orășel de munte un spectacol-eveniment de muzică populară, cu caracter caritabil. Conform informațiilor primite, toți banii strânși vor fi folosiți „pentru sprijinirea celor care au nevoie de ajutorul nostru”.

Astfel, spectacolul caritabil va fi desfășurat pe scena Casei de Cultură în ziua de sâmbătă, 23 aprilie, începând cu orele 18:00, acolo undeva vor evolua Alexandru Brădățan, Nicu Mâță, Angelica Flutur, Vlăduța Lupău, Andreea Haisan și Daniel Pop.

Prețul unui bilet este de 25 de lei și poate fi cumpărat de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00 de la sediul Casei de Cultură din Vatra Dornei.

Sărbătoare: Joia Mare la Poiana Stampei

În anul 2009, la Poiana Stampei s-a organizat pentru prima dată Sărbătoarea „Joia Mare la Poiana Stampei”, manifestare care a devenit o tradiție pentru locuitori și care, an de an, reînvie rituri și obiceiuri uitate sau pierdute de multe alte localități din Bucovina sau chiar din întreaga țară.

Sărbătoarea din Joia Mare începe cu slujba de la Sfânta Biserică. Cei mai mulți dintre credincioși aleg să se spovedească, iar mai apoi să se împărtășească în această zi specială.

fotografie via poianastampei.ro
fotografie via poianastampei.ro

Anul acesta, Joia Mare cade pe data de 28 aprilie, iar toți cei care vor să o sărbătorească prin intermediul tradițiilor vechi, bucovinene, o pot face la Poiana Stampei.

Dincolo de partea religioasă, Joia Mare la Poiana Stampei vine cu concursuri de artă gastronomică, prezentări de băuturi din fructe de pădure, expoziție de ouă încondeiate și spectacole de muzică.

fotografia articolului – thumbnail – e realizată de Adrian Olaru, căruia îi mulțumim mult. Pentru mai multe fotografii făcute de el, îl puteți găsi pe Facebook dând un click aici.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Acest articol are 2 comentarii

  1. Mulțumesc pentru articol. Este de mare ajutor, iar pentru mine a fost un impuls de a alege să particip la Festivalul de la Ciocănești. Să nu vă lăsați de treaba bună pe care o faceți cu acest site. Sănătate!

    1. Mulțumim pentru aprecieri, Călin. Și noi vom participa la Festivalul de la Ciocănești, deci ne bucurăm să vedem că mai multă lume e interesată. Numai bine!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul