evenimente vatra dornei
Ciprian Pardău

Ciprian Pardău

Ce evenimente au loc la Vatra Dornei și în Țara Dornelor în luna iulie

Uite că a mai trecut o lună de zile, iar lista noastră de evenimente care urmează să se desfășoare în Țara Dornelor, și implicit în Vatra Dornei, în luna următoare, a devenit neîncăpătoare din nou. Luna iulie, din câte ne putem da seama în momentul de față, se pare că va fi luna evenimentelor sportive, însă o să vă dați seama de asta imediat după ce parcurgeți lista de evenimente de mai jos.

Însă mai întâi, dacă sunteți curioși de ce evenimente au fost organizate în lunile trecute la Vatra Dornei și în frumoasa Țară a Dornelor, v-am făcut o listă mică cu fiecare lună în care am decis să vă ajutăm și să centralizăm, așa cum s-a putut, marea majoritate a evenimentelor într-un singur loc.

Lista de evenimente din luna iulie va fi actualizată de fiecare dată când vom avea noutăți, așa că îți recomandăm să o verifici de cât mai multe ori. Nu de alta, dar nu vrem să pierzi vreun eveniment.

Competiția de mountain bike DORNA XCO

Începe pe 1 iulie, se termină pe 2 iulie și este o competiție națională de biking pentru cicliști amatori și profesioniști, desfășurată pe un traseu de pădure de 4,5 kilometri. Evenimentul a ajuns la cea de-a doua ediție, iar despre prima am scris și noi acum ceva timp. Concursul se va desfășura în zona Promenada Runc.

dorna xc, luna iulie

Prima zi de competiție, 1 iulie, este de fapt ziua dedicată pregătirilor și antrenamentelor, așa că dacă plănuiești să dai o tură până acolo și în prima zi, să te aștepți doar la grupuri de cicliști care desfășoară recunoașterea traseului. Mult mai multe informații și detalii găsiți pe site-ul evenimentului sau pe pagina de facebook.

Vineri, 1 iulie:
10:30 – 16:00 – Distribuirea kit-urilor de participare și înscrierile la fața locului
12:00 – 16:00 – Antrenamentul oficial Dorna XCO
17:00 – Ședința tehnică

Sâmbătă, 2 iulie:
10:00 – Startul la categoriile de Open Feminin și Masters (câte 3 ture)
12:30 – Startul la categoriile de Masculin 18-29 ani (4 ture) și Elite (6 ture)
15:00 – Startul la categoria de Masculin 30-39 ani (4 ture)
17:00 – Premierea
20:00 – After Race Party la Cabana Park

Competiția de downhill DORNA XTREM

Începe pe 1 iulie, se termină pe 2 iulie și este o competiție de downhill națională cu o vechime de zece ani, transformată începând cu 2016 în una dintre etapele Cupei Naționale de Downhill. Anul acesta, traseul de la Vatra Dornei constituie etapa a doua a Cupei Naționale, ceea ce este un mare plus pentru Țara Dornelor. La fel ca toate celelalte evenimente sportive desfășurate în luna iulie, și acesta are ca scop promovarea turismului activ în rândul oamenilor care ne trec pragul Bucovinei.

Evenimentul sportiv are ca punct de plecare Platoul Telescaunului, iar ca punct de sosire capătul străzii Negrești lângă izvorul Bizom. Traseul este unul exclusiv forestier, cu un anumit număr de rampe și pante, viraje la 90 de grade sau chiar mai mult și cu câteva treceri la limită printre copacii din pădure. Este un concurs dedicat atât juniorilor, cât și adulților (amatori și profesioniști).

Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de facebook a evenimentului.

Vineri, 1 iulie:
9:00 – Înscrierile, recunoașterea traseului și antrenamente

Sâmbătă, 2 iulie:
8:00 – Startul curselor de calificare și concursul pe categorii

Competiția de alergare montană HIT THE EGG

Începe pe 3 iulie și se desfășoară între orele 10:00 și 19:00. Este o competiție de alergare montană, desfășurată în munții Suhard, cu scopul de a facilita dezvoltarea turismului activ în Țara Dornelor prin promovarea mișcării în aer liber și a unui mod de viață sănătos.

hit_the_egg_2016, luna iulie

Evenimentul se va desfășura pe un traseu de 21,5 kilometri, cu startul și finish-ul pe platoul Runc. Diferența de nivel a traseului este de aproximativ 1.200 de metri, cea mai mică altitudine fiind de 848 de metri, iar cea mai mare altitudine fiind de 1.639 de metri.

Competiția își propune ca alergătorii să ajungă pe Vf. Oușoru (1.639 metri), iar apoi să se întoarcă la locul de start, de aici venind și numele de Hit The Egg. Mult mai multe detalii și informații găsiți pe site-ul evenimentului și pe pagina de facebook.

Școala de vară de la DORNA ART

Începe pe 15 iulie, se termină pe 21 iulie și se află la prima ediție. Școala de vară de la Dorna Art este un proiect desfășurat ca o reacție la situația critică a clădirilor de patrimoniu din Vatra Dornei și a spațiilor urbane abandonate care le înconjoară.

Scopul școlii de vară de la Dorna Art este acela de a contribui la o mai bună înțelegere a valorilor clădirilor de patrimoniu din oraș pentru o mai bună protejare a acestora.

scoala_vara_dorna_art_2016

Ca obiective, școala de vară dorește să ofere participanților un cadru teoretic și practic referitor la peisajele culturale, cu accentul pus pe problemele legate de acțiunea comunitară și patrimoniu. Dorește să ofere cadrul de punere în valoare a clădirilor de patrimoniu prin instalații urbane din lemn, punerea în valoare a potențialului clădirilor, dar și creșterea interesului pentru acestea.

Mult mai multe detalii și informații utile găsiți pe pagina de facebook a Școlii de Vară de la Dorna Art sau pe site-ul evenimentului.

Festivalul Folcloric „Întâlniri bucovinene”

Începe pe 22 iulie, la orele 11:00, și se termină pe 24 iulie. Festivalul Folcloric Internațional „Întâlniri bucovinene” are loc la Câmpulung Moldovenesc și se va organiza pe stadionul din municipiu. Este un festival nomad, ca să spunem așa, el având loc în mai multe locuri din Europa, iar acum a venit rândul câmpulungenilor să îl găzduiască.

Înainte de Bucovina, Festivalul a poposit pe meleaguri poloneze, la Jastrowie între 22 și 26 iunie, la Chișinău între 2 și 3 iulie și la Cernăuți, în Ucraina, între 16 și 17 iulie. După ce festivalul se pune în mișcare, va mai poposi la Bonyhad, în Ungaria, între 5 și 7 august, iar mai apoi la Dzierzoniow, în Polonia, între 14 și 15 august.

Festivalul Folcloric are ca scop păstrarea bogăţiei culturii populare bucovinene în aspectul ei multicultural, al trecerii în revistă a ansamblurilor care prezintă cântecul, dansul, muzica, datinile şi obiceiurile populare ale Bucovinei, dar și conservarea şi promovarea folclorului bucovinean în Bucovina şi între emigranţii bucovineni din Polonia, Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova, pentru care „Întâlnirile bucovinene” creează posibilitatea contactului direct cu Bucovina.

Alte detalii și informații puteți găsi pe pagina de Facebook a evenimentului.

A doua ediție de DORNA ART

Începe pe 29 iulie și se termină pe 31 iulie. Evenimentul ajunge în acest an la cea de-a doua ediție, în timp ce ediția de anul trecut a fost un real succes. Dacă sunteți curioși despre cum a pornit povestea Dorna Art, am publicat acum ceva timp un material pe această temă. Vă invităm să îl citiți.

Ediția de anul acesta are ca temă sintagma „Tot ce-i vechi și ce e nou”, Festivalul Dorna Art dorind să aducă comunității un concept care atrage atenția asupra clădirilor de patrimoniu care ar putea fi reactivate și valorificate ca spațiu culturale.

Din informațiile pe care le avem în momentul de față, la Dorna Art o să concerteze Theory of Mind, Natif și vor juca un spectacol de comedie cei de la trupa Maggic Puppet și cu siguranță vor mai apărea și alte surprize. Se va lansa, de altfel, și filmul documentar despre clădirile monument istoric din Vatra Dornei. Iată trailerul.

Mult mai multe detalii și informații despre Dorna Art găsești pe pagina de Facebook a evenimentului, pe site sau pe pagina oficială.

Lista evenimentelor din luna iulie va fi actualizată cât de curând cu piesele de teatru care se vor juca pe scena Casei de Cultură „Platon Pardău” din stațiune, dar și cu alte evenimente care urmează să se desfășoare în viitorul apropiat.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Acest articol are 6 comentarii

  1. M-am născut la Vatra Dornei și cu dragă inimă o vizitez pentru că îmi este dragă și am multe amintiri frumoase legate de copilaria mea petrecută acolo. Pe 16 iulie 2016 voi fi în Vatra Dornei împreună cu soția și cele două nepoate și vom petrece clipe de neuitat aproape șapte zile. Vă doresc tuturor dornenilor multă sănătate alături de cei dragi.

    1. Ne bucurăm că o să ne vizitezi împreună cu familia ta și-ți dorim o vacanță cât mai plăcută în Țara Dornelor. 🙂 Nu uita să ne trimiți niște poze. Le vom distribui pe pagină. 🙂

  2. Țara Dornelor este un așezământ binecuvântat și minunat, ce trebuie păstrat și lăsat generațiilor viitoare. Sunt locuri și oameni deosebiți. Vizitez Vatra Dornei de 60 de ani, mereu cu ochii vârstei, de copil, adolescentă, matură. De fiecare dată am observat și studiat schimbările petrecute. Păcat că pădurile de brad nu mai există ca în urmă cu 30 de ani, cel puțin! Lăcomia a distrus natura! Casele și vilele au distrus pajiștile, livezile, străzile par înghesuite, tot lăcomia este de vină. Păcat că mulți oameni tineri părăsesc acele așezăminte, dar mai sper că mai există și oameni citiți, dornici de natură și tradiție.

    1. Tocmai din aceste motive, și nu numai, am pornit noi proiectul Hai la Dorna! Să arătăm tuturor ce zonă incredibilă este Țara Dornelor și că aici se mai întâmplă și lucruri bune și că nu plecarea este un mod de schimbare în bine. Țara Dornelor are oameni tineri, oameni citiți și cu carte, persoane care fac lucruri extraordinare și care doresc schimbarea. Însă are și uscături, așa cum fiecare condru are. Însă prin acțiunile noastre încercăm să arătăm că se poate și altfel și, de ce nu, să îndreptăm o parte din aceste persoane.

      Am doar 20 de ani, însă până acum viața mi-a arătat și dovedit că te simți mai fericit atunci când ești optimist și vrei ca lucrurile să se transforme în mai bine, decât să fii negativist mereu și să trăiești cu impresia că tot ce se întâmplă este de rău și că niciodată nu va mai fi cum a fost în alte vremuri. Hai la Dorna este un exemplu, Tășuleasa Social este un altul. Vatra Dornei Tineret, Salvamontul, Orion Media sunt alte câteva exemple, însă lista nu se oprește aici. Țara Dornelor se schimbă în mai bine! Iar noi credem în acest fapt.

  3. Aștept cu nerăbdare să postați și alte evenimente din Dorna, Câmpulung, Gura Humorului, evenimente culturale, târguri tradiționale. Voi fi la Gura Humorului împreună cu prietenii din străinătate în perioada 17-26 iulie și sunt interesată să vedem cât mai mult. Mulțumesc pentru frumoasa dumneavoastră inițiativă de a vă face cunoscuți. Este de apreciat.

    1. Noi actualizăm articolul de fiecare dată când aflăm de alte evenimente și atunci când obținem informații suplimentare. Dorim să creăm în fiecare lună un loc în care să centralizăm un procent cât mai mare din evenimentele care se petrec în Țara Dornelor, în special, dar și din întreaga Bucovină, pe cât este posibil. Ne bucurăm să vedem că încercările noastre ajută oameni și că platforma Hai la Dorna este cu adevărat utilă. Mulțumim pentru vizită și sperăm să vă fim de ajutor de fiecare dată când este nevoie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul