evenimente vatra dornei
Ciprian Pardău

Ciprian Pardău

Ce evenimente au loc la Vatra Dornei în luna februarie

Primim din ce în ce mai multe întrebări, pe paginile de facebook Hai la Dorna! și Iubesc Vatra Dornei, despre evenimentele care urmează să aibă loc la Vatra Dornei sau în toată Țara Dornelor, în orice perioadă ne-am afla. Ne putem mândri că am răspuns tuturor persoanelor care s-au arătat dornice să ne viziteze, fie într-o trecere de-un weekend, fie preț de o săptămână în concediu.

De fiecare dată când am avut informații utile turiștilor și locuitorilor din Țara Dornelor, nu le-am ținut doar pentru noi. Le-am oferit oricui a avut nevoie, iar asta nu ne poate face decât mândri că avem cu ce contribui la dezvoltarea zonei din frumoasa Bucovină. Însă, câteodată, o simplă informație oferită prin intermediul chatului de facebook nu ajunge la foarte multe persoane.

Așa că am pus piciorul în prag și am început o listă de evenimente ce urmează să aibă loc la Vatra Dornei pentru fiecare lună în parte. Iar acest articol exact asta și este: o listă de evenimente. Începem cu luna februarie, cu mențiunea că fiecare informație se poate schimba din varii motive.

Marcel Iureș va juca pe scena dorneană

Primăria Vatra Dornei, prin intermediul Casei de Cultură „Platon Pardău”, aduce în mica stațiune bucovineană un regal teatral, primul din acest nou an. Duminică, 14 februarie, începând cu orele 18:00, în sala de spectacole a Casei de Cultură va avea loc spectacolul de comedie „Absolut”, în regia lui Alexandru Dabija, fiind o adaptare a poveștii „Ivan Turbincă”, scrisă de Ion Creangă.

legendă
Marcel Iureș în piesa „Absolut” (foto via teatrulact.ro)

Spectacolul va fi jucat de un singur actor, iar acesta va fi nimeni altul decât maestrul Marcel Iureș, câștigător al premiului „pentru cel mai bun actor într-un rol principal” la Festivalul Comediei Românești în 2012 cu această piesă. Curioși de motivația pe care au avut-o vis-a-vis de această piesă de teatru, am întrebat-o pe directoarea Casei de Cultură, Violeta Codorean, ce i-au împins de la spate pe organizatori să-l aducă la Vatra Dornei pe marele actor Marcel Iureș.

Am ținut să aducem spectacolul de comedie „Absolut”, alături de maestrul Marcel Iureș, la Vatra Dornei deoarece ne dorim ca pe scena dorneană să se joace cât mai multe piese remarcabile. Avem un public iubitor de teatru care merită să fie onorat cu astfel de piese. Spectacolele teatrale au făcut de fiecare dată ca sala de spectacole a Casei de Cultură să fie neîncăpătoare. Mă bucur nespus de faptul că dornenii s-au arătat încântați de propunerea teatrală pe care Primăria, prin Casa de Cultură, le-a făcut-o în această perioadă.

Bilete se pot cumpăra de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00, de la Casa de Cultură „Platon Pardău”. Prețul unui singur bilet ajunge la suma de 25 de lei.

Lansare de carte: „Agora 60”

Profesor al Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, Jenica Romanică se vede, pe 17 februarie, în postura de a își lansa cea de-a doua carte, de această dată de proză, denumită „Agora 60”. Lansarea de carte va începe la orele 12:00 și va fi găzduită într-una din sălile Liceului „Ion Luca”.

Pe 2 octombrie 2008, profesoara Jenica Romanică și-a lansat primul volum de poezie, intitulat „Fragmentarium în clepsidră”, eveniment organizat atunci în Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” din stațiune. Gazda, însăși autoarea, s-a prezentat în fața invitaților, dar și a prietenilor și curioșilor, într-un frumos costum popular ardelenesc, legătura dintre autor și tematica volumului de poezie (atmosfera de sat) devenind și mai conturată.

Jenica Romanică la lansarea primei ei cărți, în 2008.
Jenica Romanică la lansarea primei cărți, în 2008 (foto via monitoruldedorna.ro)

În anul 2007, alături de elevii de atunci ai clasei a XII-a F, a lansat volumul „Confesiuni adolescentine”, ce cuprinde versuri, eseuri și proză scrise de tinerii cărora le-a fost mentor.

Make și Sorin Poclitaru aduc folkul la Dorna

Unul dintre cunoscuții Bucovinei în materie de muzică, Marius Matache, urmează să revină într-un spectacol de folk la Vatra Dornei pe 18 februarie, în cadrul unul concert intitulat „Folk la Dorna”, alături de o mână de invitați de seamă: poetul Sorin Poclitaru, Ștefania Iacob, Sebastian Crăciun și tenorul Sorin Ursan Delaclit. Evenimentul muzical va fi găzduit de Casa de Cultură „Platon Pardău”, acolo unde organizatorii se așteaptă ca musafirii să concerteze cu sala plină, de la orele 18:00.

Marius Matache și Sorin Poclitaru (foto via foreverfolk.com)
Marius Matache și Sorin Poclitaru (foto via foreverfolk.com)

Marius Matache nu a mai fost prezent într-un spectacol de acest gen, la Vatra Dornei, de șapte ani. Ultima dată când a trecut granițele Țării Dornelor cu chitara în mână a fost în 2009, cu ocazia Festivalului „Menestreli în Munții Dorunei”. Curios din fire, am rugat-o pe directoarea Casei de Cultură, Violeta Codorean (care cu ajutorul Primăriei sprijină organizarea spectacolului pe scena dorneană), să ne ofere mai multe informații cu privire la acest eveniment muzical.

Proiectul „Folk la Dorna” a apărut la inițiativa Orion Media și este o latură culturală care nu poate fi omisă din ceea ce ne propunem să susținem ca și proiect cultural la Vatra Dornei. Folkul este poezie, iar poezia este muzică. Este un proiect cultural pe care îl propunem tinerilor, în special, dar și celor mari, care vor descoperi astfel frumusețea acestui gen muzical. Dacă proiectul va fi îndrăgit de dorneni, atunci ne propunem ca în fiecare lună să aducem un astfel de spectacol la Dorna.

Un bilet costă 10 lei și poate fi achiziționat de la Casa de Cultură, de luni până vineri (08:00 – 16:00).

Tradiționalele Serbări ale Zăpezii, ediția 2016

Evenimentul este momentan amânat de către organizatori din cauza condițiilor meteo defavorabile. Revenim cu detalii imediat ce acestea vor apărea.

Despre Serbările Zăpezii nu mai sunt foarte multe lucruri de spus. Este principalul eveniment organizat la Vatra Dornei, aduce mii de turiști în stațiunea montană în fiecare an și este un prilej excelent de vacanță în Bucovina. Serbările Zăpezii ajung în acest an la cea de-a 33-a ediție consecutivă, iar conform declarației date de primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, „această ediție a Serbărilor Zăpezii va aduce pe scena dorneană artiști precum Michael STAR, Mandinga, Puya, Gheorghe Gheorghe, Maria Murgoci și mulți alții.

Anul acesta, Serbările se vor organiza în zilele de 19, 20 și 21 februarie.

serbările zăpezii

Cu toate acestea, primarul îndeamnă la răbdare în ceea ce privește stabilirea programului complet al Serbărilor Zăpezii 2016, deoarece totul depinde de prognoza meteo, factor deciziv în privința ediției din acest an.

Vom avea consultări zilele viitoare și cu agenții economici din turism, așteptăm și prognoza de la începutul săptămânii vitoare și sperăm din toată inima să putem să ne bucurăm, împreună, de Serbările Zăpezii. Decizia finală va fi luată în cel mai scurt timp posibil. Am avut o iarnă atipică și nu vrem să lipsească zăpada. (declarație dată pe 8 februarie 2016)

Toate informațiile legate de acest eveniment le găsiți într-un material dedicat, publicat de Damian Gicoveanu pe hailadorna.ro și pe care îl puteți accesa aici.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul