În fiecare an, înainte de sărbătorile pascale, se organizează în Ciocănești Festivalul Ouălor Încondeiate, un minunat prilej pentru turiști de a admira munca unor artiști populari a căror răbdare și talent sunt ieșite din comun. Expozanții vin din toată Bucovina pentru a participa la acest eveniment devenit o tradiție în comuna-muzeu din Țara Dornelor, iar turiștii curioși nu lipsesc nici ei.
Anul acesta am vizitat și noi festivalul și am făcut o mulțime de poze cu ouăle încondeiate în speranța că vom trezi interesul acelora dintre voi care nu au fost prezenți, determinându-vă să nu ratați următoarele ediții.
Despre ediția din 2016
A fost organizată, ca în fiecare an, de către Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural ”Bucovina”, Primăria și Consiliul Local Ciocănești.
S-a desfășurat în perioada 16-17 aprilie 2016, fiind ediția cu numărul XIII. Norocul a fost de partea organizatorilor deoarece au prins vreme frumoasă în ambele zile ale evenimentului, iar vizitatorii s-au putut bucura cum se cuvine de expoziția ouălor și de celelalte atracții ale festivalului.
Expoziția propriu-zisă a fost organizată în sala de spectacole a Casei de Cultură ”Florin Gheucă” din Ciocănești. Sâmbătă a putut fi admirată în intervalul orar 12:00 – 15:30, în timp ce duminică expozanții și-au așteptat vizitatorii de la 11:00 până la 17:00.
Pe lângă expoziția ouălor încondeiate vizitatorii s-au mai putut bucura și de alte manifestări culturale interesante, cum ar fi concursuri de încondeiere, expoziții de pictură (vezi imagini mai jos), concerte, recitaluri etc.
Expoziția de pictură a lui Radu Bercea
În cele ce urmează te invit să admiri și o galerie foto deosebită cu câteva lucrări din cadrul expoziției de pictură Spațialitate și volumetrie în arhitectura tradițională bucovineană semnată de pictorul Radu Bercea.
Expoziția de ouă încondeiate
Iată, în imagini, câteva dintre cele mai frumoase ouă încondeiate pe care le-am admirat la festival. Frumusețea lor stă în unicitatea fiecărui exemplar, dat fiind faptul că nu putem vorbi despre producție în masă. Imaginați-vă răbdarea și talentul oamenilor care fac asemenea opere de artă și veți învăța să le apreciați la adevărata lor valoare.
Plus un video
Toate imaginile de mai sus plus multe altele le găsești și în acest scurt videoclip.
Obiecte tradiționale
În afară de minunatele ouă încondeiate, turiștii au avut posibilitatea să viziteze și târgul organizat în cadrul festivalului, de la care au putut achiziționa tot felul de obiecte și haine tradiționale. Câteva imagini cu acestea, mai jos.
Vreau să închei cu un îndemn: nu ratați următoarea ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești. Se merită pentru ele drumul pe care îl veți face, de oriunde ați veni. Și dacă tot ajungeți în zonă, vizitați și cele două muzee din Ciocănești: Muzeul Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic. Sunt toate una lângă alta.
fotografii realizate de Onița Horațiu-Florin