Schi la Vatra Dornei
Damian Gicoveanu

Damian Gicoveanu

Hai la schi în Vatra Dornei, că pârtii avem

Azi, 4 ianuarie 2016, e o vreme perfectă de schi în Vatra Dornei. E frig de-ți îngheață gândurile, dar tocmai ăsta e motivul pentru care tot mai mulți iubitori ai sporturilor de iarnă ajung în Țara Dornelor. Azi noapte zona noastră a înregistrat o temperatură care, atunci când le-am comunicat-o unor prieteni din Cluj, le-a făcut părul de ardeleni măciucă: -24 grade în Dorna Arini.

De frig e frig, dar parcă ar merge și-un pic mai multă zăpadă, totuși. Natura s-a cam jucat cu sentimentele iubitorilor de iarnă din stațiune anul acesta, dar nu a dezamăgit în vacanța dintre sărbători. Plus că am înțeles că tunurile de zăpadă funcționează încă de minune pe pârtiile din Vatra Dornei.

Schi la Vatra Dornei

Pârtiile de schi din Vatra Dornei

Dacă până acum nu ai reușit să te urci în mașină și să ajungi la Vatra Dornei, dă-mi voie să-ți prezint mai întâi de toate câteva informații despre pârtiile de schi pe care le poți găsi aici. Sunt doar 4, dar am sentimentul că îți vor fi de ajuns, indiferent de cât de as ești la schi sau snowboarding. Sau, după caz, la săniuș. Acolo însă suntem toți ași, așa că pune mâna și învață să schiezi. E ieftin și nu foarte dureros.

Pârtia Parc 1

Mi-a rămas în suflet pentru simplul motiv că e pârtia pe care am învățat singur să țin cele două schiuri paralele suficient de mult cât să număr până la 10 înainte de a pupa pârtia, la propriu.

Pârtia Parc 1 este ușor accesibilă turiștilor care ajung în stațiune, fiind foarte aproape de Parcul Veverițelor și de complexele turistice din stațiune.

Are o lungime de 900 metri  și este dotată cu un teleschi bipost, un baby-lift (perfect pentru copiii care, spre deosebire de mine, sunt suficient de deștepți cât să învețe din timp să schieze), cu nocturnă și cu instalație de zăpadă artificială (care se dovedește foarte utilă în zilele cu ger dar fără ninsoare).

Schi la Vatra Dornei

Accesul la instalațiile de transport se face în baza unui skipass pe care turiștii îl pot cumpăra la baza pârtiei. Problema căreia te rog să-i oferi maximă atenție, dacă ții la banii tăi, e legată de poziția pe care o adopți atunci când urci cu teleschiul. Nu de alta, dar dacă faci o mișcare greșită vei pica pe traseu.

Spre deosebire de ceea ce credeam eu când l-am folosit pentru prima dată, teleschiul nu se oprește câtuși de puțin în acest caz, așa că te vei vedea nevoit să urci pe jos restul traseului sau să cobori și să achiziționezi alt skipass. Eu am urcat pe jos, că-s mai zgârcit de felul meu.

La baza acestei pârtii vei descoperi și alte facilități precum locuri unde poți lua masa și unde poți bea un vin fiert, căbănuțe de unde poți închiria schiuri, plăci și sănii, instructori care te pot învăța cum să stai pe schiuri sau evenimente care întrețin atmosfera de distracție, precum Serbările Zăpezii de la Vatra Dornei.

Pârtia Parc 2

Pentru că după 1 vine întotdeauna 2, Pârtia Parc 2 se află în continuarea Pârtiei Parc 1, având un grad de dificultate ușor. Am schiat acolo de mai multe ori de-a lungul anilor și îmi amintesc de ea ca fiind preferata mea datorită faptului că e perfectă pentru începători. E largă și cu pantă lină, ceea ce înseamnă că n-o să te lovești foarte puternic atunci când vei pica.

Schi la Vatra Dornei

Adaugă la asta și beneficiul priveliștii de care te vei bucura de la altitudinea respectivă și cu siguranță vei descoperi că această pârtie este și preferata ta. Dezavantajul ei stă în lungimea de doar 550 de metri, dar dacă nu-ți ajunge această distanță poți oricând să continui coborârea și pe Pârtia 1.

După ce cobori în stațiune poți ajunge din nou sus cu ajutorul aceluiași teleschi de pe care trebuie să ai grijă să nu cazi, dacă vrei să te bucuri cum se cuvine de schi în Vatra Dornei.

Pârtia Veverița

Deschisă în 2011, Pârtia Veverița se află în imediata apropiere a Pârtiei Parc. Este, într-o oarecare măsură, paralelă cu Pârtia Parc 1. Accesul se poate face cu ușurință pe Strada Parcului sau direct de pe Pârtia Parc 2, aceste două pârtii fiind unite în partea de sus.

Schi la Vatra Dornei

Aceasta este cea mai tânără dintre pârtiile din Vatra Dornei, având un grad de dificultate mediu și o lungime de circa 780 metri. Dispune de instalație de iluminat pe timp de noapte, are un teleschi modern cu o capacitate de 900 persoane pe oră, tunuri de zăpadă pentru zilele în care ninsoarea nu catadicsește să cadă și locuri de agrement în imediata apropiere.

A devenit rapid preferata turiștilor și localnicilor din Țara Dornelor datorită condițiilor moderne pe care le oferă, așa că dacă ajungi în stațiune e păcat să nu o încerci.

Pârtia Dealul Neagru

Dacă mă întrebi pe mine, asta este cea mai frumoasă pârtie din Vatra Dornei. Țin minte că nu bine mă învățasem pe schiuri acum câțiva ani, că am fost suficient de neprevăzător să accept invitația unor prieteni care suna cam așa: ”Mergem pe pârtia de la telescaun, dar nu cu schiurile, ci cu placa! Vii și tu, nu?” 

Bineînțeles că m-am dus și bineînțeles că, după câteva trânte serioase, am coborât doi kilometri așezat în fund pe placa de snowboarding, că nu mai avea cine să stea în picioare.

Schi la Vatra Dornei

Dar nu m-am descurajat și am mai urcat de câteva ori de atunci. Cu schiurile, nu cu placa.

Pe Pârtia Dealul Negru urci cu ajutorul unui telescaun dotat cu 120 de scaune, fiecare cu câte 2 locuri, timp de 25 de minute. Lungimea pârtiei este de circa 3200 de metri, așa că ai face bine să te îmbraci bine de tot, pentru că aerul rece o să te facă să plângi în timpul urcării.

Plecarea se face de pe strada Negrești, iar telescaunul este ușor de reperat datorită indicațiilor stradale prezente în zonă. Pârtia se întinde pe versantul nordic al Dealului Negru, ajungând la cota maximă de 1300 metri.

Nu cred că are rost să-ți mai spun ce priveliște asupra Depresiunii Dornelor ai de acolo de sus. Din păcate, încă nu am poze de iarnă de acolo, dar voi actualiza articolul de îndată ce voi avea ocazia. Iată între timp un exemplu de imagine, furată de pe telescaun.ro.

Telescaun Vatra Dornei

După cum poți vedea, singura problemă care ar putea să te împiedice să ai o vacanță de iarnă splendidă la Vatra Dornei este lipsa zăpezii. E într-adevăr o problemă serioasă atât pentru turiști cât și pentru furnizorii de servicii turistice, dar să sperăm că ninsoarea nu ne va uita nici în 2016.

Pozele de mai sus îi aparțin lui Ciprian Pardău. Îl găsiți pe pardau.ro, pe pagina de FB Iubesc Vatra Dornei sau aici pe Hai la Dorna.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul