Muzeul Etnografic din Ciocănești
Damian Gicoveanu

Damian Gicoveanu

Muzeul Etnografic din Ciocănești: tradiție, cultură, nostalgie

Despre comuna Ciocănești nu cred că mai are rost să vă povestesc, cu siguranță ați auzit până acum de ea. Sau poate chiar locuiți acolo (avem ciocăneșteni pe aici?). Dincolo de casele frumos pictate și evenimentele atractive din acest loc plin de tradiție și povești interesante, comuna-muzeu din Țara Dornelor mai are câteva lucruri care încântă turiștii ce-i calcă străzile.

Muzeul Etnografic din Ciocănești

Muzeul Etnografic din CiocăneștiEste unul dintre obiectivele turistice deosebit de interesante din zona Dornelor, deoarece îți oferă șansa să tragi cu ochiul în trecutul unei bucăți de Bucovină de mult dispărute. Doar la evenimente speciale mai apucăm să ne aruncăm privirea asupra unor straie tradiționale și să mai ținem în mână niște unelte fără de care meșteșugurile de acum câteva sute de ani nu ar fi putut prospera și evolua.

Parcurgând camerele muzeului călătorești în timp într-o lume în care întâlnești la tot pasul ii și ițari, plute pe râuri învolburate, portrete în alb și negru, covoare cusute de mână, războaie de țesut, covate și lăzi cu zestre.

Muzeul Etnografic din CiocăneștiE o lume pe care nu am pierdut-o.

Chiar dacă o întâlnim tot mai des în muzee și nu în viața de zi cu zi, această lume dăinuie încă și în poveștile bunicilor noștri, în amintirile din copilărie ale unora dintre noi și, iată, în mijlocul muzeelor din țară care, administrate de oameni preocupați de tradiția și istoria localității în care locuiesc, reușesc să înflorească și să încânte turiștii curioși.

Muzeul Etnografic din Ciocănești are o istorie relativ scurtă, fiind înființat în urmă cu circa 11 ani prin contribuțiile pe care le-au făcut localnicii. Oamenii s-au organizat și au donat lucruri proprii, obiecte vechi care făceau parte din familia lor de zeci ori poate chiar sute de ani. Au fost obiecte cu valoare sentimentală mare, dar de care s-au despărțit în speranța că vor contribui astfel la stabilirea unui patrimoniu cultural valoros și inedit.

Mi-a plăcut asta la ciocăneșteni.

Oamenii aceștia s-au organizat într-un mod în care puține comunități reușesc să o facă, iar faptul că au înțeles cu naturalețe că locul acestor obiecte e într-un muzeu dedicat în care pot fi apreciate la adevărata lor valoare e admirabil.

Muzeul a beneficiat și de o renovare recentă.

S-ar putea să fi auzit de campania din 2015 făcută de Policolor, companie care a donat circa 3 tone de materiale și 700 de kilograme de vopsea lavabilă comunei muzeu din Țara Dornelor pentru renovarea Muzeului Etnografic și pentru împrospătarea brâurilor tradiționale de pe casele din Ciocănești.

Acțiunea a făcut parte din campania națională desfășurată de Policolor la împlinirea a 50 de ani de activitate și denumită Redescoperă Culorile României. Inițiativa este lăudabilă, cu atât mai mult cu cât Policolor a contribuit la nivel național la reabilitarea mai multor obiective turistice și la promovarea valorilor tradiționale ale țării noastre.

Iar faptul că Ciocănești s-a numărat pe lista comunelor care au făcut parte din această campanie ne bucură pe noi, dornenii, și ne întărește încă o dată convingerea că Țara Dornelor are o mulțime de lucruri valoroase pe care administrațiile locale și locuitorii din zonă au datoria de a le conserva și a le promova.

Galerie foto din Muzeul Etnografic al comunei Ciocănești

Vreau să vă invit la un tur virtual prin camerele muzeului prin intermediul unor fotografii pe care le-am făcut în vizita noastră din luna Aprilie a acestui an.

Muzeul Etnografic din CiocăneștiMuzeul Etnografic din CiocăneștiMuzeul Etnografic din CiocăneștiMuzeul Etnografic din CiocăneștiMuzeul Etnografic din CiocăneștiMuzeul Etnografic din CiocăneștiMuzeul Etnografic din CiocăneștiMuzeul Etnografic din CiocăneștiMuzeul Etnografic din CiocăneștiMuzeul Etnografic din CiocăneștiMuzeul Etnografic din Ciocănești

Cum și când îl puteți vizita?

Muzeul este administrat de doamna Marilena Niculiță, pe care o puteți contacta la numărul de telefon 0744 589 977. Programul de vizitare este între 9 și 17, în fiecare zi a săptămânii, dar dacă nu aveți posibilitatea să ajungeți în acest interval orar vă sfătuiesc s-o contactați din timp pe doamna Niculiță și poate reușiți să stabiliți o întâlnire și în afara programului.

Taxa de vizitare e una infimă, mai exact va trebui să achitați 2,5 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii.

Dacă treceți prin Ciocănești și aveți 15 minute la dispoziție e musai să vă opriți și la muzeu. S-ar putea să fie cei mai bine cheltuiți 2,5 lei din excursia voastră.

Distribuiți acest articol!

fotografii realizate de Onița Horațiu-Florin

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul