Pictorul David Croitor, una dintre cele mai cunoscute personalități ale orașului Vatra Dornei, a expus, începând cu ziua de luni, 18 aprilie, un număr de peste 40 de lucrări în cele două săli de expoziție ale Casei de Cultură „Platon Pardău” din frumosul nostru orășel de munte. Prietenii noștri de la Orion Media au participat la eveniment și ne-au pus la dispoziție toate detaliile necesare.
David Croitor a expus o serie de lucrări, marea lor majoritate fiind peisaje din zona Țării Dornelor, dar și câteva peisaje urbane, atât de plăcute la vedere. Vernisajul expoziției a avut loc în luni, 18 aprilie, începând cu orele 17:00, atunci când sala a fost neîncăpătoare. Un număr mare de persoane importante ale orașului au trecut pragul sălii și au participat la deschiderea expoziției.
Însă un număr și mai mare de persoane au trecut pragul celor două săli de expoziție și au admirat fiecare lucrare expusă sub titlul de „Anotimpuri și locuri”. Numărul mare de persoane care au dorit să vizioneze lucrările expuse de pictorul David Croitor au făcut ca expoziția să nu se închidă pe 15 mai, așa cum se hotărâse la început, ci să se prelungească cu încă două săptămâni.
Noi am vizitat expoziția și ne-a plăcut atât de mult încât ne-am hotărât să îi acordăm un articol. Pentru asta, am stat de vorbă cu însuși pictorul, pentru a afla toate detaliile necesare, dar și cu unele persoane care au fost prezenți la vernisaj și au admirat fiecare lucrare expusă în sălile Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei.
Însă să vedem cum a apărut ideea expoziției
L-am întrebat pe pictorul David Croitor cum i-a venit ideea de a pregăti și organiza cea de-a 25-a expoziție în țară și cea de-a șaptea la Vatra Dornei. A fost plăcut surprins de ideea noastră de a scrie despre lucrările sale încât ne-a trimis un răspuns de trei pagini la o singură întrebare. Noi l-am sintetizat și îl redăm în cele ce urmează:
Ideea deschiderii unei expoziții de pictură la Vatra Dornei este mai veche. Trecuseră aproape trei ani de la ultimul vernisaj dornean și începusem să simt tot mai acut nevoia unei noi întâlniri cu publicul din orașul meu. Mi-era tot mai dor de a fi în mijlocul oamenilor, de a împărtăși cu ei bucuria, de a dărui, dar mai ales de a primi căldură și sprijin moral.
Am reiterat posibilele variante de a aduna un număr suficient de lucrări din care să fac o selecție pentru a fi expuse pe simeze. Acest lucru s-a dovedit însă destul de greu de realizat, deoarece între timp avusesem o expoziție în București și una în Luxembourg, iar multe dintre lucrările expuse acolo au plecat spre diverse destinații, rămânând în final cu mai puțin de jumătate.
HLD: Însă a fost dificil să adunați un număr de 41 de lucrări pentru această expoziție?
După ce s-au terminat lucrările de renovare la Casa de Cultură, am fost să o vizitez. Surpriza cea mai mare a fost că în loc de o sală de expunere, după renovare a mai apărut una, ceea ce m-a făcut să îmi doresc să expun în ambele săli. Motivația a fost puternică, astfel că m-am întors acasă și cu o putere pe care numai bunul Dumnezeu o dă, am început să lucrez cu frenezie.
Am reușit ca în două luni să termin 12 lucrări. Alte 15 le aveam acasă, în București la o galerie încă cinci, pe care le-am retras imediat, plus ca la Vatra Dornei aveam încă nouă tablouri care au fost achiziționate iarna trecută și care mi-au fost promise pentru expoziție.
Dincolo de experiența împărtășită cu noi de către pictorul David Croitor, am îndrăznit să întrebăm și câteva persoane cum li s-a părut expoziția. Redăm răspunsurile mai jos.
Cum a fost percepută expoziția de către vizitatori
Doamna profesoară Victoria Ostaficiuc este primul vizitator căruia am reușit să-i smulgem o părere despre expoziția pictorului David Croitor, iar vorbele îi sunt cum nu se poate mai frumoase:
David Croitor este un iubitor de frumos. Iar toți cei prezenți la vernisajul expoziției sunt iubitori de frumos. Cei iubitori de urât se află în altă parte. Mă bucur că dumnealui este cel care a pregătit cea mai mare expoziție personală pe care am vizionat-o. Nici măcar expozițiile de grup nu au avut amploarea acesteia, semn că dumnealui are ceva să ne spună prin opera sa.
Ceva deosebit chiar! Atunci când pictează o persoană oarecare, tablourile arată simplu. De pildă, pictezi un copac, îl pui în ramă, îl așezi pe perete și gata. Însă domnul David Croitor face parte din altă categorie de artiști, cei pentru care spațiul unei pânze nu este niciodată suficient. Dacă este să ne gândim la zona în care trăim, el face parte din vechea stirpe a pictorilor moldoveni, cărora nu le era suficient să picteze biserica pe dinăuntru, ci o pictau și pe dinafară, creând acele monumente unice în lume.
Următorul la rând este chiar actualul primar al municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, care a venit, de asemenea, cu o seamă de cuvinte la fel de frumoase ca și cele dăruite de doamna profesoară:
Cunoscutul pictor dornean ne dă prilejul de a ne răsfăța cu munca și cu talentul său, pe care ni le prezintă de fiecare dată. Numele și prenumele dumnealui sunt deosebite, atât David, cât și Croitor. Nu oricine a fost David și nu orice persoană poate croi tablouri atât de minunate. Sunt convins că o persoană ca pictorul David Croitor va rămâne în istoria acestei zone.
Am trecut mai departe și am ajuns la pictorul Rodica Bușcu, care ne-a oferit o părere din mijlocul domeniului artistic pe care David Croitor l-a îmbrățișat de atât de mult timp:
Este o expoziție superbă! Am văzut și pe internet modalitatea de panotare, care a ieșit deosebită, și apreciez și cadrul minunat în care s-a organizat expoziția. Locația este cum nu se poate mai potrivită pentru astfel de evenimente. Strădania lui David Croitor este minunată și mă bucur să văd că este primul pictor care expune în noul Salon Alb al Casei de Cultură din Vatra Dornei.
Dincolo de toate acele peisaje urbane, am remarcat o lucrare minunată, care reprezintă copilăria. O lucrare în care fiecare se poate regăsi: pe un drum de țară, plecând la bunici, în vacanță. Este o lucrare spectaculoasă! Vibrează într-o continuă copilărie.
Doamna profesoară Paraschiva Abutnăriței și-a spus și dumneaei părerea, iar noi o preluăm aici:
Sunt foarte bucuroasă de faptul că David Croitor a revenit cu o nouă expoziție în Salonul Alb al Casei de Cultură. Personal, nu pot exprima cu cât drag am aștept un asemenea eveniment din partea acestui pictor. Faptul că a lipsit un timp din tot acest joc al organizării unei expoziții cred că a fost benefic pentru frumusețea pe care o emană acum cele două săli de expunere.
Ca iubitor de artă, cred că aceste lucrări sunt foarte, foarte reușite! Există cu adevărat un salt calitativ de la ultima expoziție de-a lui și până la cea de astăzi. Vreau și sper ca acest picturi să fie văzute de un număr cât mai mare de persoane.
Cea din urmă persoană care și-a exprimat părerea vis-a-vis de expoziția pictorului dornean David Croitor, dar nu ultima persoană care ar fi putut-o face, este directoarea Casei de Cultură din Vatra Dornei:
Mă bucur din suflet de faptul că această expoziție a avut loc astăzi la Vatra Dornei și nu într-o altă localitate din județ sau țară și că am avut onoarea de a o consemna. Mă bucur nespus și de faptul că Salonul Alb a devenit și mai frumos și că avem două săli dedicate evenimentelor frumoase care au loc în orașul nostru.
David Croitor este un pictor spectaculos, iar lucrările sale merită văzute de o lume întreagă. Este un fapt care s–a întâmplat deja și care sper să aibă o continuitate, David având expoziții într-o mulțime de țări de pe mapamond. Îl felicit pentru munca sa și aștept cu drag următorul său vernisaj.
Pe pictorul David Croitor îl găsești pe profilul său de Facebook, pe Monitorul de Dorna cu amintiri din copilăria lui, dar și peste tot pe internet printr-o simplă căutare pe Google.
Acest articol are 2 comentarii
David Croitor
18 mai 2016Mulțumesc mult, Hai la Dorna, pentru articol! Mă simt onorat, dar și obligat, de aceea voi încerca să mă ridic, cât pot, la înălțimea așteptărilor publicului dornean special, generos și sensibil.
Damian Gicoveanu
19 mai 2016Noi vă mulțumim, domnule Croitor!