Muzeul Satului Bucovinean din Suceava
Damian Gicoveanu

Damian Gicoveanu

Totul despre Muzeul Satului Bucovinean din Suceava

Deși, tehnic vorbind, Muzeul Satului Bucovinean din Suceava nu se află în Țara Dornelor, simt totuși că sunt dator turiștilor care vin să viziteze această bucată de Bucovină să îi invit să viziteze și acest muzeu etnografic deosebit de interesant care conține atât de multe informații prețioase pentru cei dornici să învețe mai multe despre Bucovina și locuitorii săi. Cu atât mai mult cu cât multe dintre obiectivele de interes ale muzeului provin direct din Țara Dornelor.

Intrare în Muzeul Satului Bucovinean.
Intrare în Muzeul Satului Bucovinean.

Așadar, să începem cu enumerarea câtorva dintre cele mai interesante informații despre acest obiectiv turistic care, sper eu, te va convinge să-l pui pe itinerarul tău la următoarea vizită în Suceava sau în apropierea ei.

  • Muzeul Satului Bucovinean din Suceava este unic în țară prin prisma arhitecturii bucovinene vechi pe care o întâlnim aici, a ritualurilor de naștere, nuntă și înmormântare puse în scenă în casele din sat, dar și a faptului că toate instalațiile țărănești din cadrul muzeului sunt funcționale.
  • Este organizat în imediata apropiere a Cetății de Scaun din Suceava, ceea ce înseamnă că vei împușca doi iepuri dintr-o lovitură, pentru că vei avea ocazia să vizitezi și una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din țara noastră.
  • Este dispus pe o suprafață de circa 6 hectare, lucru care înseamnă că va trebui să-ți aloci un timp de circa 1 oră pentru vizitarea temeinică a fiecărui obiectiv prezentat. Dar nu-i nimic, mersul pe jos face piciorul frumos.
  • Terenul pe care este înființat muzeul a permis organizatorilor să respecte într-o oarecare măsură cele trei zone geografice ale județului Suceava: montană, submontană și podiș.
  • Ideea înființării sale a luat naștere încă din 1958, dar abia în 1971 s-au făcut primele demersuri fizice pentru acest proiect, care au constat în cercetări etnografice făcute pe teren pentru identificarea obiectivelor arhitecturale de interes care să fie replicate ulterior în cadrul muzeului.
  • În urma acestor prime demersuri s-au identificat 11 astfel de obiective, din care 3 au fost ridicate și restul depozitate, construcția muzeului fiind ulterior oprită și reluată din nou abia după 1990.
  • În prezent, muzeul este imaginea vie a unui sat bucovinean care cuprinde mai multe locuințe făcute după modelul celor din anumite zone bucovinene. Locuințele sunt complet mobilate și utilate, astfel încât să corespundă perioadei afișate.
  • Pe lângă construcții de locuit, vei mai găsi aici și următoarele clădiri: biserica și clopotnița din Vama, crâșma din Șaru Dornei, atelierul de olar din Marginea, Moara Mănăstirea Humorului, Fierăria, Piua din Satu Mare, Fântâna din Sadova.
  • Școala și Primăria sunt construcții aflate în curs de dezvoltare.
  • Terenul pe care se află muzeul este străbătut de un pârâu pe valea căruia a fost amenajat un iaz care să permită funcționarea anumitor instalații din cadrul construcțiilor prezentate.
  • Copiii și turiștii pot învăța mai multe meșteșuguri tradiționale practicându-le direct în cadrul atelierelor lucrative din muzeu, deoarece fiecare dintre ele este dotat cu tot inventarul necesar pentru desfășurarea activității.
  • Evenimentele spirituale importante pentru strămoșii noștri bucovineni sunt ilustrate cu mare pricepere în cadrul locuințelor. Vorbim aici de botez, nuntă și înmormântare. Vei avea ocazia să asiști la aceste ritualuri foarte interesante în cadrul locuințelor din muzeu, puse în scenă cu ajutorul unor manechini și a unor înregistrări audio puse pe ”repeat” în anumite locuințe.
  • Muzeul este totodată și gazda mai multor evenimente folclorice pentru localnici și turiști, precum târguri ale meșterilor populari, tabere de creație pentru cei mici sau spectacole cu iz tradițional care nu vor dezamăgi nici un vizitator și care își aduc contribuția la promovarea valorilor tradiționale ale zonei.
Primii pași în Muzeul Satului Bucovinean Suceava.
Primii pași în Muzeul Satului Bucovinean Suceava.

Informații utile

Program (actualizat octombrie 2015)

Perioada 15.10 – 15.04

  • Luni – Vineri: 8:30 – 15:30 | Sâmbătă – Duminică: închis

Muzeul se poate vizita și în timpul week-end-ului, dar acest lucru se poate face doar printr-o programare prealabilă (cu cel puțin 48 ore înainte) pentru grupurile mai mari de 15 persoane, la numărul de telefon: 0230/216439.

Perioada 15.04 – 15.10

  • Marți – Duminică: 10:00 – 18:00 | Luni: închis

Tarife (actualizate octombrie 2015)

Pentru expoziția permanentă

  • Adulți: 6 lei / persoană
  • Grup copii: 1,5 lei / persoană

Taxă de fotografie

  • 5 lei / oră

Taxă filmat neprofesioniști

  • 10 lei / oră

Taxă filmat profesioniști

  • 50 lei / oră

Ghidaj la cerere

  • 30 lei / oră

Contact

  • Website: http://muzeulbucovinei.ro
  • E-mail: contact@muzeulbucovinei.ro
  • Telefoane: +4 0230 216 439 / +4 0230-213 775 / +4 0230 522 979

Adresă și localizare

  • Aleea Cetății, Suceava, județul Suceava

Evenimente organizate în cadrul Muzeului

Această secțiune va fi constant actualizată pentru anul în curs pe măsură ce primim informații.

Târgul Meșterilor Populari

Se organizează anual la finalul lunii iulie, în 2015 ajungând la a XX-a ediție. Anul acesta Târgul Meșterilor Populari a avut loc în perioada 31 iulie – 2 august 2015, având peste o sută de creatori populari în calitate de participanți, care au încântat vizitatorii cu numeroase meșteșuguri. Dacă ai ratat ediția din acest an, nu pot decât să te invit la următoarea.

Ce poți vedea în Muzeul Satului Bucovinean

În cele ce urmează îți voi prezenta fiecare construcție din Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, așa cum le-am vizitat eu în luna octombrie 2015, când am și făcut pozele de mai jos.

Casa Roșu

Casa Roșu
Casa Roșu

Este prima casă din partea stângă a intrării, fiind prima construcție pe care doamna care vinde biletele te va invita s-o vizitezi. Camera din stânga intrării servește drept birou, dar celelalte încăperi sunt amenajate după specificul zonei. Casa Roșu, după cum îi spune și numele, provine din localitatea Roșu din Țara Dornelor. Mai exact, Roșu este prima localitate în care intri după ce ieși din Vatra Dornei pe drumul spre Bistrița. Construcția este specifică sfârșitului secolului al XIX-lea, fiind reconstruită în muzeu în anul 1992.

Compartimentarea este de tipul cameră-tindă-cameră, materialul folosit este reprezentat de bârnele din lemn de brad cioplite în profil dreptunghiular și încheiate la colțuri ”nemțește” (o tehnică de construcție specifică perioadei).

Crâșma Șaru Dornei

Crâșma Șaru Dornei
Crâșma Șaru Dornei

 

O altă construcție care face parte din Țara Dornelor, crâșma din Șaru Dornei ilustrează locul de destindere al sătenilor de la începutul secolului al XX-lea. Construcția a fost ridicată în cadrul muzeului în 1998, aceasta fiind realizată tot din bârne de brad, cioplite la patru fețe și îmbinate în același stil ”nemțesc”. Compartimentarea se face prin nu mai puțin de cinci camere și o tindă. Ca localizare în cadrul muzeului, crâșma este prima construcție de pe partea dreaptă a aleii. Tot acolo se află și o baie modernă amenajată pentru turiști. Prinde bine.

Atelier Marginea

Înăuntrul Atelierului de Olărit din Marginea
Înăuntrul Atelierului de Olărit din Marginea

Este locuința tipică meșterului olar din localitatea Marginea, zona Rădăuți, de la începutul secolului al XX-lea. Construcția a fost ridicată în cadrul muzeului în anul 2001, fiind realizată din bârne de brad îmbinată ”în amnari” (tehnică de construcție). Aceste bârne au fost ulterior lutuite și văruite. Vei observa că atelierul dispune de două compartimentări importante, unul fiind spațiul de locuit și altul spațiul de lucru. În acesta din urmă vei avea ocazia să descoperi mai multe instrumente deosebit de interesante, printre care și impresionantul cuptor de ars ceramică, care tronează maiestuos în mijlocul încăperii. Atelierul este a doua construcție de pe partea stângă a aleii.

Moara Mănăstirea Humorului

Moara Mănăstirea Humorului
Moara Mănăstirea Humorului

Moara pe care o găsești ca fiind a treia construcție de pe partea dreaptă a aleii este specifică localității Mănăstirea Humorului (zona etnografică Humor) de la sfârșitul secolului al XIX-lea. A fost construită în cadrul muzeului în anul 1998, fiind realizată complet din piatră de carieră. Aici vei descoperi camera morarului și spațiul care găzduiește instalația de măcinat. Foarte interesantă este și roata cu cupe acționată cu ajutorul apei, care se află în spatele construcției.

Fierăria

Înăuntrul fierăriei
Înăuntrul fierăriei

Fierăria este a patra construcție de pe partea dreaptă a aleii, aceasta fiind realizată din bârne de brad și cuprinzând o singură încăpere în care se află diferite instrumente necesare desfășurării activității de către fierarul satului. Aceste instrumente cuprind forja cu vatră și foiul, butucul cu nicovala (îmi amintesc că și bunicul meu din Dorna Arini avea o nicovală asemănătoare) și alte scule și unelte datând încă de la începutul secolului al XX-lea. În afara construcției se mai află și stativele de potcovit caii și boii de jug.

Casa Volovăț

Casa Volovăț
Casa Volovăț

Este specifică, după cum îi spune și numele, localității Volovăț din zona Rădăuți. A fost construită în cadrul muzeului în 2001, fiind realizată din cununi de bârne îmbinate la colțuri ”în coadă de rândunică” (tehnică de construcție). În cadrul aceste case vei descoperi o expoziție a țesutului, un meșteșug foarte apreciat și răspândit în zona Rădăuțiului în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Casa Vicov

Casa Vicov
Casa Vicov

Este o altă reprezentantă a zonei Rădăuți, această locuință fiind reprezentativă pentru localitatea Vicovu de Jos la începutul secolului al XX-lea și reconstruită în muzeu în 2001. Casa are două camere și o așa-numită ”plecătoare” pe una dintre laturi. Construcția este făcută din cununi de bârne de brad îmbinate ”în amnari”. În anexa numită mai sus ”plecătoare” vei descoperi reconstituirea unui atelier de lingurar care conține toate uneltele tradiționale necesare pentru desfășurarea acestei activități.

Gospodăria Straja

Gospodăria Straja
Gospodăria Straja

Localitatea Straja din zona etnografică Rădăuți este reprezentată de al șaselea ansamblu de locuințe de pe partea stângă a aleii muzeului, unde vei descoperi o curte care conține o casă de locuit, un grajd pentru animale și o anexă cu vatră deschisă. Întreaga gospodărie este înconjurată de un gard din lemn deosebit de interesant. Construcția este realizată din bârne despicate, îmbinate în sistem ”cheotoare”, cu acoperiș din draniță ”în patru ape”.

Această locuință este specială pentru turiștii care ajung la Muzeul Satului Bucovinean pentru că în interiorul său este reprezentat ritualul de botez, sau ”scăldăciunea”, după cum este denumit în mod tradițional.

Casa Dorna Candreni

Țara Dornelor are încă o reprezentată în acest muzeul etnografic prin locuința tipică localității Dorna Candreni, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Construcția a fost ridicată în cadrul muzeului în anul 1999, fiind realizată din bârne rotunde așezate în cununi orizontale și încheiate în ”coadă de rândunică”. Casa este compusă din cameră, tindă, cămară și foișor la intrare.

Biserica Vama

Biserica din Vama
Biserica din Vama

Oamenii iubitori de spiritualitate vor descoperi în cadrul acestui muzeu și o biserică specifică localității Vama. Lăcașul de cult datează încă din 1783 și a fost donat muzeului în 2001 de către parohia din Vama de Jos. Biserica este construită din bârne de brad cioplite la patru fețe și îmbinate în ”coadă de rândunică”. Alături de clădirea bisericii turiștii mai pot admira și clopotnița acesteia, care a fost reconstruită în anul 2005.

Casa Câmpulung Moldovenesc

Ritualul nunții bucovinene pus în scenă în Casa Câmpulung Moldovenesc
Ritualul nunții bucovinene pus în scenă în Casa Câmpulung Moldovenesc

Câmpulungul, zonă etnografică importantă a Bucovinei, are și el o locuință reprezentativă în cadrul muzeului, respectiv o clădire datând încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Casa a fost ridicată în muzeu în 2004, fiind compartimentată cu două camere și o tindă, la care se mai adaugă două cămări, un foișor, un gang și o prispă. Casa este construită din bârne de brad îmbinate la colțuri ”în cheutori”. În interiorul casei este înfățișat cu ajutorul manechinelor, a ornamentelor și a muzicii înregistrate în difuzoare ritualul nunții tradițional-bucovinene. Să nu vă speriați de țipetele vornicelului.

Casa Cacica

Ritualul de înmormântare bucovinean pus în scenă în Casa Cacica
Ritualul de înmormântare bucovinean pus în scenă în Casa Cacica

Este o construcție specifică localității Cacica din zona etnografică Humor, de la începutul secolului al XX-lea. A fost construită în muzeu în 2002 și cuprinde două camere, o tindă și o cămară exterioară. Este construită din cununi de brad îmbinate ”nemțește”. În această casă vei descoperi ilustrarea ritualului de înmormântare, tot cu ajutorul manechinelor, a ornamentelor și a muzicii. Urletele bocitoarelor care se aud în boxe sunt foarte interesante, deși s-ar putea să-ți ridice părul pe ceafă în primele secunde după ce treci pragul.

Piua de sumane

Piua de sumane din Satu Mare, Rădăuți
Piua de sumane din Satu Mare, Rădăuți

Dacă nu știi ce-s sumanele, vei afla acolo. Piua de sumane este specifică localității Satu Mare din Rădăuți, fiind o instalație tehnică populară care servea la îndesarea țesăturilor de lână pentru croirea articolelor vestimentare cunoscute sub denumirea de sumane și ițari.

Gospodăria Rădășeni

Casă de locuit în Gospodăria Rădășeni
Casă de locuit în Gospodăria Rădășeni

Este reprezentarea unei gospodării din localitatea Rădășeni, Fălticeni, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, construită în cadrul muzeului în 2004. Gospodăria cuprinde o casă de locuit, o casă mai mică, bătrânească și o bucătărie de vară. Acest ansamblu de construcții ilustrează pomicultura, una dintre principalele ocupații ale sătenilor din zona Fălticeni la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Celar Moldovița

Celar Moldovița
Celar Moldovița

Este o clădire specifică secolului al XVIII-lea, din localitatea Moldovița, Câmpulung Moldovenesc, care servea pe post de adăpost pentru uneltele fiecărui gospodar din sat.

Coșer Sf. Ilie

Coșer Sf. Ilie
Coșer Sf. Ilie

Este tot o anexă gospodărească, de data aceasta specifică secolului al XX-lea și localității Sf. Ilie din Suceava, care era folosită pentru depozitarea porumbului. Este construită din nuiele împletite.

Casa Pârtești

Este o clădire de locuit cu două camere și o tindă la care se adaugă două cămări, specifică localității Pârtești din Rădăuți, la finalul secolului al XIX-lea. Casa a fost construită în muzeu în 1997.

Casa Holohoșca

Este specifică localității Holohoșca din comuna Sadova, Câmpulung Moldovenesc, întâlnită la începutul secolului al XIX-lea. Clădirea a fost construită în cadrul muzeului în 1997, fiind compusă din două camere, o tindă, o cămară și un foișor.

Gospodăria Mănăstirea Humorului

Grajdul din Gospodăria Mănăstirea Humorului
Grajdul din Gospodăria Mănăstirea Humorului

Datând încă de la mijlocul secolului al XIX-lea și reconstruită în muzeu în 1999, această gospodărie este specifică localității Mănăstirea Humorului din zona etnografică Humor. Ansamblul de clădiri conține o casă de locuit cu două camere și o tindă, un grajd cu șură, un atelier de tâmplărie și un hambar.

Casa Iacobeni

Localitatea Iacobeni din zona etnografică Dorna are o reprezentantă în cadrul muzeului prin intermediul acestei locuințe specifică sfârșitului de secol XIX. Casa a fost construită în muzeu în 2007, din bârne cioplite și îmbinate ”nemțește”.

Casa Humoreni

Locuința datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și este specifică localității Humoreni din zona etnografică Humor. A fost reconstruită în muzeu în 2007, fiind realizată din bârne cioplite îmbinate în ”coadă de rândunică” și compusă dintr-o cameră și o tindă.

Casa Breaza

Este o locuință compusă dintr-o cameră și o tindă, specifică localității Breaza din zona etnografică Câmpulung, la jumătatea secolului al XIX-lea. A fost ridicată în muzeu în 2006, fiind construită din bârne rotunde îmbinate ”stânește”.

Casa Ostra

Casa Ostra
Casa Ostra

Este o locuință specifică zonei de munte în Bucovina, datând de la începutul secolului al XIX-lea. Provine din localitatea Ostra din zona etnografică Humor, fiind compartimentată cu o tindă și două camere. Este construită din cununi de bârne despicate îmbinate la colțuri în ”cheutori” rotunde.

Gospodăria Bilca

A fost ridicată în muzeu în 2006, fiind specifică localității Bilca din Rădăuți și datând de la jumătatea secolului al XIX-lea. Dispune de două camere, o tindă, un grajd cu șură, o bucătărie de vară și o cămară.

Coliba Câmpulung Moldovenesc

Este una dintre cele mai mici exponate din muzeu destinate locuitului, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și reconstruită în muzeu în 1996. Era în special folosită ca bucătărie de vară în care se putea și dormi. Momentan, în interiorul său este amenajată casa de bilete a muzeului. O găsiți imediat după intrare, pe partea dreaptă.

Prin Muzeul Satului Bucovinean
Prin Muzeul Satului Bucovinean

Dacă ai ajuns până la finalul acestui lung text, te felicit. Totodată, te invit să nu uiți un lucru foarte important: vizitează Muzeul Satului Bucovinean din Suceava.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Acest articol are 3 comentarii

  1. Vreau să vizitez acest muzeu împreună cu elevii mei în luna martie 2018. Este foarte interesant ceea ce s-a realizat în orașul dumneavoastră. Sunt sigur că elevii mei vor fi foarte încântați de ceea ce vor vedea.

    1. Sperăm să aveți cu toții parte de o experiență plăcută! Toate cele bune!

  2. Buna ziua, Doresc sa stiu daca aveti o casa din comuna Adancata, fosta a lui mos Gavrila Cucos. Multumesc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul