Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice naturale din Țara Dornelor este Muntele Rarău, precum și toate frumusețile pe care le adăpostește. Totodată, pentru mine personal, acest munte și drumul care îl străbate și care leagă localitatea Chiril de localitatea Pojorâta sunt un izvor de amintiri frumoase ale copilăriei, chiar dacă TransRarăul nu era atât de bine întreținut în urmă cu 10-15 ani. Chiar și atunci însă obișnuiam să-l străbatem cu bicicleta în lung și-n lat.

O dată cu lucrările de asfaltare și amenajare din anul 2014, șoseaua care străbate muntele a devenit mult mai practicabilă pentru traficul auto și pentru cicliști, lucru care a dus în mod natural la creșterea numărului de turiști care vizitează zona, devreme ce infrastructura rutieră nu mai reprezintă un dezavantaj.
Ce este mai precis Transrarăul?
Pe scurt, unul dintre cele mai frumoase trasee montane din țară destinate traficului auto. Poate că nu se compară ca lungime cu Transalpina sau cu Transfăgărășanul, dar ca spectaculozitate, ca frumusețe naturală și ca dificultate, se află cu siguranță în top.

Are o lungime de 28 km și atinge o altitudine maximă de 1400 de metri. Aer curat deci, nu glumă. Tot ce trebuie să faci e să deschizi geamul mașinii. Transrarăul face legătura între localitatea Pojorâta aflată pe Valea Moldovei și localitatea Chiril, aflată pe Valea Bistriței.
Iată un screenshot din Google Maps care îți permite să-ți dai seama mai exact unde se află localizat traseul.
De ce este supranumit Drumul Comorilor?
Nu-ți fă speranțe, nu vei descoperi comori pe Transararău. Cel puțin nu din alea materiale după care alergăm cu toții.
Este denumit Drumul Comorilor datorită bogăției resurselor naturale care se află în această zonă. Totuși, pentru că mă gândesc că nu te vei apuca să cauți minerale pe Transrarău, te vei bucura de frumusețea peisajelor pe care le vei întâlni și de obiectivele turistice pe care le poți vizita.

Obiective turistice importante pe Transrarău
Din fericire, ai ce vedea pe Drumul Comorilor. Ok, poate nu chiar în imediata lui apropiere, dar Transrarăul este unul dintre cele mai importante căi de acces către aceste atracții turistice interesante.

Iată mai jos câteva cuvinte despre cele mai importante dintre ele.
Rezervația Naturală Pietrele Doamnei

Fiind deosebit de interesantă și spectaculoasă, aceasta este prima pe lista obiectivelor turistice pe care trebuie să le vezi atunci când vizitezi Rarăul.
Pietrele Doamnei se află chiar în vârful muntelui, astfel că vei străbate aproximativ aceeași distanță, fie că începi urcarea din Pojorâta sau din Chiril. Înălțimea stâncilor este de 70 metri și cel mai înalt punct al lor ajunge la altitudinea de 1634 metri.
Flora și fauna sunt foarte diversificate. Vorbim de 326 specii de plante și multe specii de animale (urs, cerb carpatin, vulpe, lup, jder, veveriță, cocoș de munte etc).
Citește mai multe despre Rezervația Naturală Pietrele Doamnei.

Mănăstirea Schitul Rarău
Sunt convins că aceia dintre voi care au ajuns de câteva ori pe Rarău ați trecut cel puțin o dată pe la mănăstire. Unii dintre voi, cel mai probabil, ați mers pe Rarău special pentru o vizită la locașul de cult, dat fiind faptul că este unul dintre cele mai cunoscute din zonă și, de ce nu, din întreaga Țară a Dornelor.
Dacă nu știi cum să ajungi la mănăstire, nu-ți face griji. Nu ai cum să te rătăcești. Dacă începi urcarea pe Rarău din Chiril nu va trebui să străbați mai mult de 4 km până când niște indicatoare clare te vor îndruma spre dreapta. De acolo ai circa 800 de metri până la poarta schitului.
Citește mai multe despre Schitul Rarău.

Peștera Liliecilor
Cunoscută localnicilor și turiștilor și sub numele de Borta Îngrădită, Peștera Liliecilor este situată la o altitudine de 1500 m în masivul Rarău. Mai exact, locația sa se află pe teritoriul comunei Pojorâta, pe muntele Haghimiș.
Accesul se face foarte ușor, motiv pentru care numeroși turiști ajung aici în fiecare an, dornici să vadă cea mai mare peșteră de tracțiune gravitațională din țară.
Peștera Liliecilor este declarată rezervație speologică și biospeologică, iar din păcate accesul înăuntrul ei nu este permis, deoarece există pericolul de accidentare cauzat de desprinderea blocurilor de piatră din peșteră. Totodată, un alt motiv pentru care nu se poate vizita îl constituie și nevoia de a nu se perturba coloniile de lilieci prezente aici.
Natura înainte de toate. Dar nimic nu te oprește să mergi până acolo. Traseul în sine este senzațional.

Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara
Este altă atracție naturală deosebit de frumoasă pentru turiști, fiind localizată în partea de Est a Masivului Rarău. Rezervația se întinde pe culmile Batca Neagră, Batca cu Plai și Batca Leșei.
Accesul se poate face dinspre Câmpulung Moldovenesc, de unde turiștii pot să pornească în explorarea celor 1064 de hectare pe care se întinde rezervația.
Fauna și flora sunt superbe în această zonă. Poți să dai nas în nas cu un râs (linx) sau să admiri molizi înalți de 60 metri și bătrâni de 300-400 de ani.
Și toate sunt acum mai accesibile turiștilor datorită Drumului Comorilor care străbate muntele, permițând turiștilor să treacă dintr-o comună în alta pe o scurtătură de poveste, în mijlocul unor peisaje splendide.
Hai pe TransRarău, turistule, să te convingi.
Acest articol are 2 comentarii
Mihai
22 ian. 2016Unul dintre cele mai frumoase trasee montane din Bucovina.
Ciprian Pardău
29 ian. 2016Mulțumim că ți-ai făcut timp să ne lași gândurile tale într-un comentariu. Sperăm să te revedem în secțiunea de comentarii și a altor articole.