Unul dintre beneficiile copilăriei petrecute la sat a fost și faptul că m-am aflat mereu în preajma cailor, lucru care a însemnat, inevitabil, că din când în când am apucat să călăresc. Habar n-aveam de tehnici, de poziția corectă în șa, de cum să controlezi calul mai bine, de ce trebuie și ce nu trebuie să faci.
Aceste lucruri însă nu contau pe atunci. Tot ce voiam era să călăresc. Și am făcut-o destul de mult pentru că aveam prieteni ai căror părinți aveau cai în gospodărie. Microbul admirației față de aceste animale mi-a intrat în sânge destul de repede. Să nu mai spun că eram un mare fan al serialului Zorro și al calului său, Tornado, pe care îmi imaginam că-l călăresc de fiecare dată când mă aflam în șa.
Se subînțelege astfel de ce am ținut morțiș să-i văd pe cei mai frumoși cai din Bucovina.

Am descoperit Caii Bucovinei mai întâi pe Facebook, apoi i-am admirat în carne și oase la Festivalul Popular de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la Vatra Dornei, iar recent am decis împreună cu Ciprian să-i vizităm și să stăm de vorbă cu persoana care se ocupă de dânșii.
Așa am ajuns să-l întâlnim pe Gabriel Moroșan, un om care îți devine simpatic din clipa în care îl cunoști și auzi primele cuvinte pe care le rostește despre cai și Bucovina.
Din discuția telefonică scurtă pe care am avut-o cu el am avut impresia că nu-i place să se întindă la vorbă, dar m-am înșelat amarnic. Când îl întrebi despre caii lui nu mai contenește cu poveștile. Poți să fii și cel mai dezinteresat om din lume și Gabriel tot va reuși să-ți capteze atenția atunci când povestește.

Astfel, în ziua de 13 februarie am ajuns în Dorna Arini, am intrat pe-o uliță din apropierea sediului de poliție și am oprit chiar lângă terenul de joacă al cailor. Gabriel tocmai aducea unul dintre cele două exemplare pe care îi are în această comună de la potcovit. După ce și-a pus treburile în ordine am început să povestim.
Te prinzi repede că pasiunea e principalul motor al lui. E ceea ce-l împinge constant să lucreze într-un domeniu extraordinar de frumos, dar în care i se pun adeseori bețe în roate și unde prosperitatea financiară rămâne de cele mai multe ori doar un vis la noi în țară.
Vorbește repede și sare dintr-un subiect în altul tocmai pentru că are atât de multe lucruri de spus. Norocul nostru că am înregistrat jumătate de discuție, că altfel nu ne aminteam nici un sfert din câte ne-a povestit.
Cine e Gabriel Moroșan?
Înainte să cunoaștem Caii Bucovinei am vrut să-l cunoaștem pe călăreț, așa că l-am rugat să ne dea câteva detalii despre el.

Sunt născut în Vatra Dornei și sunt de profesie inginer zootehnist. Am studiat la USAMV în Cluj-Napoca, specializarea Cabaline. Am făcut un an de master în Cluj, iar în al doilea an, în 2012, am prins un program de internship în America pentru că aveam și o practică în domeniu. Când a trebuit să plec în America am fost nevoit să scriu despre mine, despre ce știu să fac, despre ce practică am, ce experiență am cu caii. Era important lucrul acesta, pentru că trebuia să știi să te comporți cu un cal. Degeaba știi teorie dacă ți-e frică să te apropii de el. Am lucrat acolo aproximativ 1 an de zile, timp în care am învățat foarte multe lucruri.
Nu e lăudăros deloc, dar nici nu îi e rușine să afirme că în România sunt puțini oameni care au cunoștințele pe care le deține el despre creșterea calului. Auzindu-l vorbind și văzându-l cum se comportă cu animalele pe care le îngrijește, sunt convins că acesta e purul adevărul.

Ce a urmat după America?
Norvegia. Cu recomandările de acolo am plecat în Norvegia, la un job de antrenat cai. Ne aduceau caii aproape sălbatici și noi trebuia să-i învățăm pas, trap și galop. După ce făceam acest lucru venea antrenorul profesionist, îi lua și ne aducea alții.
Despre Caii Bucovinei
Cum se leagă caii cu Bucovina?
Aici se îmbină cele două mari pasiuni ale mele. Am fost pasionat de Bucovina de mic. La 6 ani cântam și dansam, fiind vârsta când am urcat prima oară pe scenă. Țin minte și acum ce emoții aveam. Tatăl meu era din Ciocănești, a fost profesor de muzică la noi în zonă și a înființat mai multe ansambluri. De acolo am fost așadar obișnuit să reprezint Bucovina și zona Dornelor în țară la noi și în străinătate. Am călătorit toată Europa cu dansurile și așa am învățat să iubesc și să vorbesc frumos despre Bucovina peste tot pe unde am mers. În timpul petrecut în America și Norvegia am lăudat zona încontinuu, și chiar au fost străini care au venit aici și au apreciat-o cum se cuvine.

De cai am fost îndrăgostit tot de mic. La 10-12 ani am avut primul cal. Am plâns până când mi-a cumpărat bunica cal, dar în secret. Să nu știe nici mama, nici tata, că pe urmă aveam parte de scandal. Unchiul meu avea grijă de el, dar s-a dovedit a fi un cal cu probleme, foarte încăpățânat și obraznic, iar cum eu mergeam doar în weekenduri la ei iar unchiul meu pleca la servici, am decis că e mai bine să nu riscăm să lăsăm calul nărăvaș pe mâna bunicilor bătrâni. Așa că l-am vândut. De atunci însă a început să înflorească dragostea asta în mine. Din acest motiv m-am și dus la Zootehnie, să învăț cât mai multe. Acolo am și cunoscut mulți proprietari de cai și am colaborat cu ei, chiar dacă asta însemna să chiulesc de la școală.
Cum a apărut Caii Bucovinei?
Fiind în Norvegia, mi-a venit ideea asta, de a face ceea ce-mi place, dar să fac la mine acasă. De ce să fac la alții dacă pot s-o fac acasă? La alții o faci pentru bani, aici o faci pentru că simți nevoia că trebuie s-o faci.
Nu putem decât să fim de acord cu el.

Așa că m-am întors acum 1 an și jumătate, am cumpărat cai, calești și am început să colaborez cu diverși oameni care m-au ajutat în desfășurarea activității. Mai am prieteni care mă ajută în diverse moduri, pentru că ți-am zis că pasiunea asta se molipsește. Eu încerc să transmit dragostea asta și altora. Dacă simt că așa puțin câte puțin ai această sămânță în tine, o dezvolt până crește la maturitate. Din acest motiv am prieteni care și-au cumpărat și ei cai și acum încercăm să facem treabă împreună.
Ai doar armăsari. De ce?
Întotdeauna mi-a plăcut adrenalina. Iepele sunt mai cuminți, deci nu prea m-au atras. Dacă vedeam doi cai, unul mai cuminte și unul mai nărăvaș, eu mă duceam tot timpul la cel de-al doilea. Dacă eu nu pot să-l stăpânesc, cine să poată? Așa mă ambiționam.
Dar cine sunt, mai exact, Caii Bucovinei?
Iată-le mai jos pe toate cele opt splendide exemplare aflate în grija atentă a lui Gabriel.
Tony și Peter

Sunt doi Frizieni extraordinar de frumoși și eleganți. Rasa lor este cunoscută drept Perla Neagră olandeză. Puteți vedea în imagini de ce. Pe ei doi i-am vizitat în Dorna Arini, de asta avem cele mai multe poze cu dânșii. Tony are 6 ani și Peter 11 ani.
Iată-l pe Tony.
Iar el e Peter. Știu, seamănă cu Tony.
Elvis și Tornado
Elvis, în stânga, face parte din rasa Gypsy Vanner și are 13 ani. Prietenul lui, Tornado, este o rasă cunoscută drept Sânge Rece polonez și are 4 ani.
Tarzan și Joker
Sunt doi frați drepți, de 3, respectiv 4 ani, și sunt un mixt între rasele Percheron și Pinto.

Aceștia sunt împerecheați de mine la Cluj. Era o iapă pătată cu maroniu, mică, și un armăsar mare, negru. Și am zis că dacă îi împerechez poate iese un mascul de talia armăsarului. Am avut noroc și a ieșit mascul. Când am văzut, i-am mai împerecheat o dată, și a ieșit tot mascul. Deci am doi frați drepți, la diferență de un an, amândoi pătați.

Tony și Victoraș
E vorba, desigur, de alt Tony decât cel de mai sus. Acesta are 3 ani și face parte din rasa Percheron. Victoraș, după cum îi spune și numele, e de-al nostru, din Bucovina, și are 7 ani.

Mai sunt prin zonă cai de rasă precum ai tăi?
Mai sunt câțiva, dar foarte rari. Poate câte un exemplar ici colo. Știi cum e? Poate ție îți plac caii și îți permiți să întreții unul, așa că îți cumperi unul pentru tine. E mai mult un moft decât o profesie pentru cei mai mulți. Așa cum dacă vrei jeep îți iei jeep.
Caii Bucovinei și localnicii
La ce tipuri de evenimente participați în zonă?
Cel mai des la nunți și diverse evenimente tradiționale, cum a fost Festivalul de Datini și Obiceiuri Populare de Iarnă ”Porniți plugul, feți frumoși” de la Vatra Dornei.

Se caută pe la nunți?
Anul trecut pe vremea asta aveam deja vreo șase nunți programate și printre ele au apărut și altele. Anul ăsta avem două, și nici alea nu sunt sigure.

Mai sunt și alte tipuri de evenimente. De exemplu, poate ați auzit de noua melodie a lui Alexandru Brădățan, ”Sănioară cu doi cai”, în videoclipul căreia Tony și Peter au fost actori principali.
Iată și videoclipul la care face referire, în care îi puteți admira cum se cuvine pe cei doi Frizieni.
Caii Bucovinei și turiștii
Ce pot face turiștii la Caii Bucovinei?
Se pot plimba cu trăsura, cu sania, pot călări, pot lua o oră de echitație, pot face hipoterapie și multe alte activități cu caii. E loc pentru toți, chiar și pentru cei neexperimentați. Dacă e cineva care nu a călărit niciodată luăm un cal cuminte și explicăm totul de la început. Dacă turiștii au puțină experiență, facem trasee călare. Traseele pot fi de două ore, de o zi, depinde de cât timp doresc ei și cât timp rezistă călare.
Pe ce trasee îi duci de obicei?
Ceilalți șase cai îi am în Coșna, așa că cel mai folosit traseu e pe Muntele Suhard. Eu acolo am și copilărit, așa că știu acei munți ca în palmă. Accesul e ușor, nu sunt pante mari, nu e traseu dificil, așa că acolo recomand să mergem.

Cât timp durează o astfel de excursie?
Gabriel zâmbește.
Dacă ai obosit, ne întoarcem. Traseele durează cât dorești tu. Trebuie doar să-mi spui cât vrei, ca să-mi programez. Putem merge până la prima stână, mâncăm acolo un balmoș și ne întoarcem. Sau mergem mai departe.
Începe să râdă.
Mulți vin entuziasmați și zic că vor toată ziua, iar după două ore mă întreabă dacă mai avem mult. Pe ei îi duc pe la o stână, mâncăm, ne odihnim, admirăm peisajele și ne întoarcem. Știi și tu ce peisaje frumoase avem, așa că oricât de scurt ar fi traseul, au ce vedea.

Am văzut că ați avut și personalități pe aici.
Da, au fost câțiva. A fost Scărlătescu de la Master Chef, de exemplu. A fost să vadă trăsurile și am povestit despre stânile din zonă și produsele de acolo. Îmi amintesc că nu știa ce-i ăla jântuitul.
Și, i-a plăcut aici?
Începe să râdă.
Cum să nu-i placă? Plus că, vedeți și voi acum, eu vorbesc mult și e imposibil să nu vă placă de mine. Când vin turiștii aici le povestesc despre Bucovina de pleacă de aici uimiți și încântați.
Are dreptate omul, nouă ne-a plăcut tare mult de el și sunt convins că oricine ar simți la fel.
A mai fost iarna trecută la noi și Răzvan Burleanu, șeful Federației Române de Fotbal. Și-a făcut revelionul aici în zonă și apoi a venit cu prietenii și l-am dus călare. Și el a rămas încântat de experiență.
Ai condiții de vârstă pentru turiști?
Nu. Am avut și copii de doi ani pe care i-am plimbat călare. Desigur, susținuți de părinți de lângă și pe un cal cuminte, dar au călărit și și-au îndeplinit dorința. Nu pot să condiționez acest lucru, pentru că omul își dorește. Eu înțeleg foarte bine cum e, că mă pun eu în locul lor. Dacă vor să meargă călare trebuie să meargă, indiferent de ce vârstă au. De aceea nu refuzăm pe nimeni, copii sau bătrâni.

Din inimă vă spun, vizitați Caii Bucovinei
Dacă vă plac caii, dacă vreți să admirați peisajele montane din Țara Dornelor din șa și aveți câteva ore la dispoziție, Caii Bucovinei și Gabriel Moroșan vor ști cum să vă umple timpul, indiferent de anotimp.
Pe Gabriel îl găsiți la următoarele date de contact:
Telefon: 0743690799
Email: caiibucovinei@gmail.com
Sunați din timp, pentru ca el să-și poată pregăti caii și să vă poată aștepta cum se cuvine. După ce terminați cu călăritul reveniți aici și spuneți-mi cum v-ați simțit. Dacă ați fost deja, ce mai așteptați? Săriți în secțiunea de comentarii!
Ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa.
Acest articol are 4 comentarii
Beni
5 mart. 2016Eu nu spun că sunt urâți caii ăștia, aduși din occident, cum nici limba germană adusă de austrieci nu e urâtă, dar percheronii și alte nații de cai se potrivesc cu regiunea la fel de bine cum s-ar potrivi buldogii cu ciobăneștii carpatini. În rest, felicitări!
Damian Gicoveanu
5 mart. 2016Ei, nu zici tu rău, dar te contrazic un pic. ”Caii Bucovinei” nu înseamnă că sunt toți cai bucovineni. Există unul: Victoraș. Sunt ”Caii Bucovinei” pentru că asta e noua lor casă și sunt îngrijiți de un bucovinean. Nu ar fi la fel de spectaculoși și frumoși dacă ar fi numai cai bucovineni aici, pentru că, la modul cel mai sincer, ai noștri nu-s atât de frumoși ca ai lor. Și până la urmă, ăsta e un criteriu esențial, zic eu. Important e că sunt în Bucovina, iar turiștii și localnicii se pot bucura de ei.
Iris
10 apr. 2016Ar fi fost util să ne oferiți și câteva oferte de preț pentru o astfel de activitate. Cu aproximație măcar.
Damian Gicoveanu
10 apr. 2016Am considerat, împreună cu Gabriel, că cel mai bine e ca prețurile să fie comunicate turiștilor de către el însuși. Te asigurăm că nu-i niciun secret, iar prețurile sunt cât se poate de accesibile pentru oricine, doar că cine e cu adevărat interesat de această activitate le va afla când îl va contacta pe Gabriel. Dacă te hotărăști să mergi, să ne scrii și nouă și să ne povestești experiența ta.