Nu există tur complet al mănăstirilor bucovinene fără o oprire la Voroneț. Aici, la 5 kilometri de Gura Humorului, găsești vestitul lăcaș de cult despre a cărui culoare albastră unică cu siguranță că ai auzit încă din clasele primare. Azi Mănăstirea Voroneț nu mai are o culoare la fel de izbitoare cum era, poate, atunci când a fost pictată la inițiativa mitropolitului Grigore Roșca. Cu toate acestea, însă, turiștii sunt uimiți de picturile exterioare impresionante.
Unde se află Mănăstirea Voroneț
O găsești în satul Voroneț, pe valea râului cu același nume. Poți merge cu mașina până în parcarea special amenajată din apropierea mănăstirii, după care vei mai parcurge ultimii două-trei sute de metri pe jos, pe o alee adeseori plină de tarabele vânzătorilor de obiecte tradiționale și bisericești.
Iată harta cu locația exactă.
Momente importante din istoria mănăstirii
Istoria acestei mănăstiri a început acum mai bine de 500 de ani, când Ștefan cel Mare a hotărât începerea construcției. Primul stareț al lăcașului de cult a fost nimeni altul decât părintele Daniil Sihastrul, de care cu siguranță ai auzit până acum și care, alături de Ștefan cel Mare, a jucat un rol hotărâtor în construcția bisericii.
1488 – se demarează lucrările de construcție a lăcașului de cult, ridicat în doar trei luni și trei săptămâni (26 mai – 14 septembrie), un record pentru acea vreme. Totodată, se alege și hramul mănăstirii: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
1490 – se fondează la Voroneț o scriptorie în care se copiau cărțile folositoare pentru oficierea slujbei religioase.
1496 – se pictează biserica prin interior.
1547 – Mitropolitul Grigorie Roșca, fost ucenic al lui Daniil Sihastrul, ia decizia de a mări biserica adăugându-i pe latura vestică un pridvor închis care a permis pictarea unor fresce senzaționale. În același an se începe pictarea tuturor pereților.
1785 – se întrerupe viața monahală din cauza anexării Bucovinei la Imperiul Habsburgic. Mănăstirea mai funcționează doar ca biserică parohială pentru localitatea Voroneț.
1918 – biserica este declarată de statul român drept monument istoric, statut pe care îl păstrează încă până în ziua de azi.
1991 – se reia activitatea monahală, de data aceasta cu o obște de călugărițe conduse de stareța Stavroforei Irina Pântescu.
2004 – Mănăstirea Voroneț intră în lista monumentelor istorice din județul Suceava, cu cod de clasificare SV-II-a-A-05675. Totodată, lăcașul de cult este inclus și în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Legenda mănăstirii
Există diverse variante ale poveștii care ne spune cum Mănăstirea Voroneț a ajuns să fie ridicată, iar toate aceste variante împărtășesc un lucru comun: o discuție între Ștefan cel Mare și sihastrul Daniil.
Se spune că într-o noapte friguroasă, în timp ce pustnicul se ruga în chilia lui săpată în stâncă din apropierea Mănăstirii Putna de azi, la ușa lui bătu Ștefan cel Mare, venit să ceară sfat de la un om care era cunoscut pe vremea aceea pentru înțelepciunea de care dădea dovadă.
Daniil îl primi pe voievod și îi ascultă necazul, după care îl sfătui să-și strângă oastea și să pornească la luptă împotriva turcilor năvălitori. Ștefan cel Mare îl ascultă și-i făcu o promisiune: dacă va câștiga această bătălie va înălța o biserică mândră pe care i-o va dărui lui Daniil spre conducere și îndrumare.
Lupta se sfârși, iar voievodul moldovean ieși învingător. Se întoarse așadar la sfătuitorul său și împreună hotărâră să ridice pe malul Voronețului această mănăstire, în semn de mulțumire pentru Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul în luptă al românilor.
Fotografii cu Mănăstirea Voroneț
Nu am avut voie să facem poze în interiorul bisericii, dar ne-am făcut de cap în afara ei. Te invit, așadar, la vizualizarea unei galerii foto mari și frumoase în care am încercat să surprindem cât mai mult din frumusețea picturii pentru care lăcașul de cult de pe malul Voronețului este atât de faimos.
Videoclip
Program și taxe de vizitare
Program sezon turistic (mai – septembrie)
Luni – Duminică: 08:30 – 20:00
Program extrasezon (octombrie – aprilie)
Luni – Duminică: 09:00 – 17:00
Taxa de vizitare:
Adulți: 5 lei
Copii, elevi, studenți: 2 lei
Taxa de fotografiere/filmare exterior
Neprofesional: 10 lei
Profesional: tariful este negociabil sub încheierea unui acord de Licență.
Date de contact
Adresă: Com. Voroneț, Gura Humorului, 725300, județul Suceava
Telefon fix: + 40 (230) 235323
Telefon mobil: + 40 (744) 560001
Deci, merită s-o vizitezi?
Eu cred că da. Indiferent dacă ești religios ori nu, un tur al mănăstirilor bucovinene poate fi făcut din o mulțime de motive: frumuseți arhitecturale, istorie interesantă, spiritualitate adâncă și peisaje minunate. Iar Mănăstirea Voroneț ți le oferă pe toate din plin.
Cât despre costuri, trebuie să-ți asumi combustibilul și taxele de mai sus. Nu-ți fă griji, scapi ieftin. S-ar putea însă să te întorci chiar mai bogat decât erai la plecare.
© fotografii realizate de Onița Horațiu-Florin