zăpadă
Ciprian Pardău

Ciprian Pardău

Zăpadă la Vatra Dornei în luna aprilie! În zona de munte a Bucovinei a nins ca în povești

Este zăpadă la Vatra Dornei, este zăpadă în toată Țara Dornelor! Zona de munte a Bucovinei a fost acoperită, începând cu 19 aprilie 2017, de un strat frumos de nea, exact cum vedem doar în povești. Scriu acest articol în cea de-a doua zi de ninsoare în bazinul Dornelor, locul în care mi-am petrecut sărbătorile de Paște, așa cum o fac an de an, fiind îndrăgostit de locurile natale unde am hoinărit și am crescut, unde mi-am petrecut copilăria și am învățat ce înseamnă respectul.

Impresionat de peisajul iernatic de afară, de viscolul care suflă cu putere și de stratul de zăpadă de o palmă așternut peste iarba care dădea semne că în curând ar deveni verde, am luat ghetele în picioare, fularul peste gât și mănușile în mâini și am ieșit să fac un om de zăpadă. Chiar dacă împlinesc curând 21 de primăveri. Un mare și cunoscut scriitor român spunea la un moment dat că nu încetezi să fii copil niciodată, iar cu aceste cuvinte în minte am început să rostogolesc bulgărele de zăpadă, care devenea mai mare și mai mare.

Devenit de două ori mai greu decât mine, primul bulgăre uriaș a fost făurit și așezat pe câmpia viscolită puternic de vremea aprigă. L-am făcut pe-al doilea, ceva mai mic, iar la final pe al treilea, mezinul bulgărilor. I-am așezat unul peste altul, am rupt două crengi de copac pe post de mâini și am adăugat o tigaie veche pe post de pălărie și-a ieșit omul de zăpadă. Ah, ce mândrie e să faci un omuleț în aprilie. Și ce frumos e să fie zăpadă la Vatra Dornei.

zăpadă

Am văzut că această zăpadă din luna aprilie 2017 este un lucru serios, așa că am zis că pot face rost de mai multe fotografii cu ninsoarea târzie care s-a abătut peste meleagurile noastre, fapt pentru care am luat mașina de la Coșna până la Vatra Dornei și am pus de o tură foto și video prin stațiunea Vatra Dornei. Înainte de a vorbi despre grămada de fotografii pe care am făcut-o în decurs de o oră, haideți să ne uităm la acest videoclip cu ninsoarea din Parcul Municipal din oraș. Videoclipul aparține canalului de YouTube al blogului Hai la Dorna! Tu de ce nu te abonezi?

Bun, acum că a văzut fiecare cu ochii proprii cum a nins în parcul din Dorna, putem trece la imagini, care nu vorbesc altcumva decât de la sine. Am început plimbarea cum altfel decât cu parcul central al orașului, acolo unde am fost în căutare de veverițe, porumbei și vrăbiuțe, cele mai comune ființe animale pe care le poți întâlni la tot pasul. În filmulețul de mai sus se văd câțiva porumbei.

Statuia lui Ciprian Porumbescu stă de veghe peste parcul și aleile acoperite de zăpada proaspătă. La câțiva pași mai sus, spre catedrală, doi bătrânei s-au întâlnit la povești. Unul se sprijină într-un paston și încearcă să nu alunece pe zăpadă, iar celălalt poartă o umbrelă mare deasupra capului, care îl protejează de fiecare fulg de nea.

Pe podul care trece peste râul Dorna și face legătura între centrul orașului Vatra Dornei și Parcul Municipal este zarvă destul de mare. Unii merg la cumpărături la supermarketul din apropiere, alții se grăbesc la locul de muncă, iar unii au ieșit la plimbare. Până am scos eu telefonul să fac fotografia, majoritatea au dispărut și au mai rămas trei persoane în cadru, printre care se numără și acest bătrânel simpatic, venit probabil dintr-o comună apropiată „cu treabă la oraș”.

După o oră de plimbare prin stațiune, ajung la podul de la stadion cu dorința de a pleca spre casă. Am adunat 160 de fotografii făcute în 60 de minute, dintre care am selectat pentru voi 13 imagini. Codul portocaliu se anunță a fi menținut până pe 21 aprilie, undeva la ora 06:00. Cel mai probabil mâine dimineață mă trezesc, iar când o să mă uit pe fereastră voi vedea doar stratul de zăpadă deja așezat, dar nu și cum cade fulg cu fulg din cer.

Ce frumoasă e această primăvară iernatică în Țara Dornelor!

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul