Bucovina Rock Castle2016
Ioana Dobresenciuc

Ioana Dobresenciuc

Bucovina Rock Castle: festivalul din Cetatea de Scaun a Sucevei

Bucovina Rock Castle este un eveniment ce se desfășoară în orașul Suceava, care ajunge luna aceasta la cea de-a șasea ediție. Este organizat de Consiliul Județean al orașului, Muzeul Bucovinei și Centrul Cultural Bucovina. Pentru cei care nu au participat la edițiile anterioare poate părea un banal festival de muzică.

Cei ce i-au trecut pragul îl percep cu alți ochi: este un excelent prilej de a-i sărbători și de a-i aprecia pe artiștii consacrați pe piața românească, într-un cadru încărcat cu istorie. Voia bună este garantată, mai ales dacă ne gândim că nu există un liant social mai potrivit decât muzica. Vă întrebați care muzică? Ei bine, acesta este un subiect ce trebuie dezbătut mai pe larg, cum se cuvine.

Unde și când se desfășoară festivalul

Bucovina Rock Castle se desfășoară la Cetatea de Scaun a Sucevei.  Aceasta se situează în partea de est a orașului, pe un platou aflat la 70 de metri înălțime față de lunca Sucevei. Datează încă din anul 1375 și a fost construită de domnitorul Petru al II-lea Mușat. Mai multe informații referitoare la istoria și arhitectura acesteia poți găsi aici. Festivalul se desfășoară în perioada 18-20 august 2016. Astfel, dacă nu ai vizitat încă orașul, acum ai un motiv în plus să o faci.

Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei

Artiști prezenți la Bucovina Rock Castle 2016

Pentru cele trei zile, organizatorii au pregătit o serie de concerte atât ale unor trupe rock consacrate pe piața muzicală românească, cât și a unor trupe tinere. De ce? Ei bine, așa cum organizatorii înșiși ne învață, “avem nevoie de infuzie de sânge tânăr în rock-ul românesc”.

Ziua 1: 18 august 2016

Festivalul debutează cu Gray Matters, o trupa bucureșteană ce ne va introduce în atmosfera de festival pe ritmuri electro-alternative rock. Următorii pe scenă sunt Jinjer, una dintre cele mai cunoscute trupe de metal din Ucraina, aflați pentru a doua oară pe scena cetății.

De la Timișoara vor veni Negura Bunget, una dintre puținele trupe metal românești ce s-au impus pe piața internațională. Tot de acolo vin și Implant pentru Refuz, trupa care ne impresionează de 21 de ani prin versurile profunde și atitudinea critică referitoare la diverse aspecte ale vieții cotidiene. Seara se încheie cu Dark Funeral, o formație black metal din Suedia.

Ziua 2: 19 august 2016

Cea de-a doua zi începe cu I’m the trip, o trupă talentată de alternative rock din Sibiu ce se bucură de o frumoasă ascensiune. Petrecerea continuă pe ritmuri alternative/rock/metal cu trupa  Front din Cluj. În aceeași seară vor concerta Coma, The Mono Jacks și Alternosfera (Republica Moldova), fiind unele dintre cele mai cunoscute trupe de pe scena rock din România și nu numai.

alternosfera-bucovina-rock-castle
Alternosfera la Bucovina Rock Castle 2015 (Sursa: facebook Bucovina Rock Castle Official)

Ziua 3: 20 august 2016

Ultima zi de festival începe cu Blazzaj și E.M.I.L, ce vor condimenta seara pe ritm de acid jazz, alternative și pop punk. Antwerp Gipsi Ska Orchestra din Belgia ne vor determina sa dansam pe o combinație de muzică ska și balcanică. Seara se va încheia energic cu Vița de Vie, ultima trupă ce va urca pe scena Bucovina Rock Castle de anul acesta.

Biletele și camparea

Prețurile biletelor sunt accesibile pentru toate buzunarele: 10 lei/zi pentru elevi și studenți, iar pentru adulți este de 20 lei/zi. Abonamentele pentru toată durata festivalului sunt mai avantajoase, acestea fiind 20 de lei pentru elevi și studenți și 40 de lei pentru adulți. O altă veste bună este aceea legată de campare: aceasta este gratuită, realizându-se într-o zonă special amenajată în acest sens.

campare-bucovina-rock-castle
Camping Bucovina Rock Castle 2015 (Sursa: facebook Bucovina Rock Castle Official)

Expoziția „Illustrierte Bukowina”

Anul acesta, șanțul cetății va fi decorat cu 15 panouri pe care vor fi ilustrate aproximativ 100 de imagini printate din expoziția Illustrierte Bukowina.  Expoziția iconografică este realizată în memoria lui Franz Xaver Knapp, dar și mărturisitorilor Bucovinei I. Schubirsz, Franz Jaschkle, Mattias Adolf Charlemont, Julius Zalaty Zuber, Eugen Maximovici și Rudolf Bernt.

Aceștia sunt o parte dintre artiștii ce au lăsat strămoșilor o mărturie vizuală a zonei Bucovinei prin intermediul diverselor litografii, picturi, desene. Acestea alcătuiesc un tezaur cu imagini de epocă demne de admirat. Expoziția este realizată de Centrul Cultural Bucovina.

Pentru a-ți forma o imagine de ansamblu referitoare la festival, te invit să arunci o privire peste cele mai importante momente de anul trecut.

 

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul