Ciprian Pardău

Ciprian Pardău

[Video] Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Porniți plugul, feți frumoși”, ediția a XX-a

„Sărut mâinile, bună ziua și la mulți ani! Când mă uit în jurul meu și văd toate generațiile prezente, am toată convingerea că tradițiile și datinile vor exista permanent la Dorna”.

Așa sună primele vorbe cu care Ilie Boncheș, primarul municipiului Vatra Dornei, și-a început discursul de primire al grupurilor de colindători, musafiri veniți din județele învecinate, dar și din Bacău și Vaslui, și nu în ultimul rând al spectatorilor sosiți într-un număr foarte mare pentru a asista la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Porniți plugul, feți frumoși”.

Numeroasele grupuri sosite la Vatra Dornei, pentru a colinda și a ura tuturor un an nou plin de lumină, au pus în scenă, în fața gazdelor și a publicului numeros, o serie de dansuri păstrate din străbuni (dansul caprelor, dansul urșilor și cel al țiganilor), colinde pe care doar bătrânii satelor le mai știu așa cum au fost scrise demult, urături, muzica tobelor tradiționale și jocul popular.

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la Vatra Dornei dovedește încă o dată că zestrea românească, cea care dă farmecul și identitatea poporului român, dar și simbioza incredibilă dintre ceea ce este creștinesc și ceea ce a fost demult, se păstrează în continuare și cu o foarte mare atenție în mai toate satele din partea de nord a României.

Mulțumim Orion Media Vatra Dornei pentru punerea la dispoziție a acestui material video, pentru a-l arăta celor care ne urmăresc, dar și persoanelor care doresc să viziteze Țara Dornelor.

Videoclipul poate fi vizionat și pe facebook, acolo unde a adunat deja peste 8100 de vizualizări.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul