Continuăm cu acest articol lista mănăstirilor care au devenit deja o emblemă pentru Bucovina și care atrag în fiecare an mii de turiști din țară și străinătate interesați de istorie, religie și arhitectură. După articolele despre Mănăstirea Putna și Mănăstirea Voroneț a sosit și rândul Suceviței, un loc în care domină liniștea și între zidurile căruia te poți parcă detașa un pic de zgomotul și agitația vieții cotidiene.
Am vizitat Mănăstirea Sucevița în primăvara 2016 în cadrul unui tur rapid în care am trecut într-o singură zi pe la Voroneț, Putna, Sucevița și Moldovița, în exact această ordine. Desigur, mai sunt și alte lăcașe de cult foarte interesante în Bucovina, dar vom scrie despre ele pe rând, pe măsură ce le mai vizităm noi o dată. Sau, de ce nu, dacă ai tu poze de la alte mănăstiri din Bucovina pe care le-ai vizitat, trimite-ni-le nouă și îți dedicăm un articol cu ele.
Câteva lucruri despre Mănăstirea Sucevița
Lăcașul de cult datează încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea, numărându-se pe lista celor mai vechi biserici din țara noastră. A fost ridicată de către Gheorghe Movilă, cel mai mare dintre frații Movilă, cu aportul întregului neam al Movileștilor. S-ar putea să fi auzit de ei prin cărțile de istorie din școală.
Având totodată și statutul de primă ctitorie a fraților Movilă, mănăstirea Sucevița de astăzi a început cu construcția unei biserici mici ridicată între anii 1582 – 1584, în perioada domniei lui Petru Șchiop (1582 – 1591).
Locul unde se află mănăstirea este satul Sucevița din județul Suceava, pe valea râului cu același nume, la doar 18 kilometri de Rădăuți. Vezi aici și harta cu locația exactă.
Biserica mică finalizată de către frații Movilă în 1584 s-a extins foarte mult în perioada în care Ieremia Movilă a domnit pe tronul Moldovei. Extinderea lăcașului de cult s-a petrecut în 1595, mai exact, an în care au început lucrări de amploare ce s-au concretizat prin construirea zidului impresionant pe care îl puteți vedea astăzi, ridicarea celor două pridvoare de la intrarea în biserică, a turnurilor din incintă și a chiliilor pentru călugări.
Mai mult decât atât, în timpul domniei lui Ieremia biserica este proaspăt pictată pe interior și exterior. Pictori au fost Ioan Zugravul și fratele său, Sofronie, iar lucrările realizate de aceștia s-au păstrat în forma lor originală până în zilele noastre, chiar dacă pe parcurs li s-au mai adăugat și alte elemente noi.
Valoarea culturală, artistică și arhitecturală a Mănăstirii Sucevița a fost recunoscută la 1 august 2010 când a fost inclusă pe lista Patrimoniului UNESCO, având ca și caracteristică unică reprezentarea scării Sfântului Ioan Scărarul prin intermediul picturii exterioare.
Să mergi și la muzeu
Din curtea mănăstirii poți intra și în muzeul lăcașului de cult, cu intrarea liberă pentru oricine dorește să-și arunce privirea asupra unei colecții de obiecte vechi și destul de interesante, mai ales dacă te pasionează istoria religioasă.
În muzeu poți vedea diverse broderii ce datează încă din secolele XV – XVI, portrete vechi ale lui Ieremia și Simion Movilă, un chivot de pe vremea lui Gheorghe Movilă, un epitaf cu perle și multe altele.
Nu avem imagini din muzeu, pentru că nu se permite folosirea camerelor de fotografiat, dar îți pot spune că se merită să-i aloci câteva minute din vizita ta.
Când poți s-o vizitezi?
Mănăstirea este deschisă în fiecare zi de la 7:00 la 21:00. Muzeul din curtea mănăstirii, în schimb, are un program mai scurt: 09:00 – 17:00.
Date de contact
- Tel: + 40 (230) 417110
- Mobil: + 40 (744) 155952
- E-mail: manastireasucevita@gmail.com
Concluzia? Dacă ai de gând să începi un pelerinaj al mănăstirilor bucovinene, nu uita să pui pe listă și Mănăstirea Sucevița!
Fotografii: Onița Horațiu-Florin
Sursa pentru unele informații a fost site-ul mănăstirii.