Ioana Dobresenciuc

Ioana Dobresenciuc

Ce poți vizita în Rădăuți vara aceasta

Rădăuți este un municipiu al județului Suceava, situat în regiunea istorică Bucovina de Sud. În prezent, este al treilea centru urban ca mărime din județ. A devenit cunoscut la scală mare mulțumită unei rețete iubită de români și străini deopotrivă: ciorba rădăuțeană. Totodată, se mândrește cu o herghelie de cai, cu un rol extrem de important în dezvoltarea unei anumite rase, ce poartă numele de Shagya Arab.

Curiozitățile nu se opresc aici. Rădăuți este singurul oraș din România și al doilea din Europa în care calea ferată trece prin cimitir. Tot aici a fost coaptă cea mai mare pască din lume, ce a intrat în anul 2009 în Cartea Recordurilor.

Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care merită să vizitați acest oraș. Noi l-am străbătut de multe ori și ne-a plăcut tare mult. Clădirile în stil austro-ungar, oamenii prietenoși și mâncarea delicioasă ne fac să îl includem adesea în itinerariul nostru de călătorie.

Dacă ajungeți în Bucovina, vă sfătuim să faceți și dumneavoastră acest lucru. Iar dacă ne urmați sfatul, probabil trebuie să știți și ce anume puteți face aici. Iată care sunt cele mai cunoscute obiective turistice pe care merită să le vizitați:

  Herghelia de cai de la Rădăuți

Herghelia de cai de la Rădăuți
Sursă foto: eualegromania.ro

Are în spate o istorie veche, ce ia naștere în 1789, odată cu ocuparea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic. La Văscăuți s-a înființat o herghelie de cai de rasă, cu scopul de a sprijini armata la nevoie. În 1792 a fost mutată la Rădăuți, lângă Mănăstirea Bogdana. În 1818 s-a început creșterea cailor în condiții de reducere a costurilor, pentru a se reduce din costuri.

Herghelia a crescut frumos până în timpul Primului Război Mondial, când a fost evacuată. După Unirea Bucovinei cu România, herghelia a fost reînființată. În 1922 s-au adus cai din rasa Gidran Arab. A fost mutată ulterior la marginea orașului. În zilele noastre, herghelia cuprinde 294 de cai, ce aparțin rasei Shagya Arab, având 8 linii din cadrul acestei rase.

Herghelia de la Rădăuți se întinde pe o suprafață de peste 600 hectare. S-a împărțit în trei secții: una în Rădăuți, una în Mitoc și una în Brodina. Dacă ajungeți aici, e bine să știți personalul organizează plimbări și cursuri de călărie. O dată pe an are loc un concurs cu obstacole, probe de galop, frumusețe și nu numai.

  Grădina zoologică Rădăuți

Grădina Zoologică din Rădăuți
Sursă foto: viata-libera.ro

În orașul Rădăuți există o grădină zoologică ce adăpostește specii de păsări și animale de pe toate continentele. Se întinde pe o suprafață de 10 hectare. Principala atracție este reprezentată de speciile de maimuțe, lei și tigri siberieni.

Aici mai puteți vedea specii de cai, ponei, urși, vulpi, porci, păsări și nu numai. Grădina Zoologică este situată pe strada Ștefan cel Mare și poate fi vizitată zilnic, între orele 9:00 – 19:00.

  Mănăstirea Bogdana

Mănăstirea Bogdana
Sursă foto: blogprinvizor.ro

Biserica Mănăstirii Bogdana poartă hramul Sfântului Nicolae și numele acestuia deopotrivă. Este considerată a fi cea mai veche biserică de zid din zona Moldovei. A fost ctitorită de Bogdan I, în perioada de constituire a statului feudal moldovean.

Din punct de vedere arhitectural, biserica îmbină armonios elemente bizantine, gotice și romantice. Mănăstirea este alcătuită din 3 obiective: biserica Sf. Nicolae, turnul clopotniță și casa parohială.

  Catedrala ortodoxă Pogorârea Sfântului Duh

Catedrala din Rădăuți
Sursă foto: destinatiituristice.ro

Impunătoare și maiestuoasă, catedrala se înalță din coasta Parcului Central di Rădăuți. A fost construită între anii 1927 – 1961. Are o suprafață de 550 mp, o înălțime de 50 m și o lungime de 60 m. Îmbină frumos stilul bizantin cu arhitectura moldovenească, specifică vremii în care a fost construită.

Pictura este realizată în frescă, după proiectul profesorului universitar Victor Brătulescu. Compozițiile ample se caracterizează prin figuri foarte bine umanizate, culori calde și totodată, ornamentație sombră.

  Muzeul de Etnografie „Samuil și Eugenia Ioneț”

Muzeul de Etnografie Samuil și Eugenia Ioneț Rădăuți
Sursă foto: judetulsuceava.ro

Deține o colecție impresionantă de 8000 de piese muzeografice, organizate în 13 colecții distincte. Doar 1000 de obiecte sunt expuse permanent în 11 săli, restul fiind păstrate în depozite.

Cărți vechi, manuscrise, icoane, piese din ceramică, ouă încondeiate, instrumente muzicale, țesături, piese ale portului popular, toate acestea se găsesc în acest muzeu etnografic. Aici se regăsesc cele mai reprezentative îndeletniciri tradiționale din Bucovina: olăritul, sumănăritul, țesătoria și cojocăritul. Puteți admira instalații tehnice populare și nu numai.

  Atelierul de ceramică Colibaba

Atelierul de ceramică Colibaba
Sursă foto: adevarul.ro

Pe lângă exponatele muzeului etnografic, puteți vizita și Atelierul artistului Florin Calibaba. El este descendentul unei familii de olari, ultimul ce deține taina ceramicii de Rădăuți și de Kuty. Aici puteți admira farfurii, căni, sfeșnice și nenumărate alte piese din ceramică.

Atelierul este situat în incinta Muzeului Etnografic. Piesele sunt lucrate din argilă. Desigur, laboratorul este unul actual, dotat cu malaxor și cuptor modern. Coloritul pe care artistul îl folosește în pictarea produselor este intens, cald.

  Templul Mare din Rădăuți

Templul Mare din Rădăuți
Sursă foto: bucovinabooking.ro

Este un locaș de cult evreiesc, ce datează încă din anul 1883. Aceasta a fost construită pentru numărul mare de evrei ce locuiau în Rădăuți la acea vreme, sinagogile existente devenind neîncăpătoare. Este construit în stil maur.

Dispune de două turnuri înalte ce oferă clădirii un aspect asemănător cu cel al mănăstirilor ortodoxe. Interiorul templului îmbină stilul maur, baroc și cu cel renascentist. Ferestrele sunt circulare, terminate în arcade.

  Biserica Nașterea Maicii Domnului

Biserica Nașterea Maicii Domnului Rădăuți
Sursă foto: wikipedia.ro

A fost construită în 1935 pentru catolicii ucraineni din acest oraș. Interiorul este construit în stil gotic. În 2008, biserica avea 110 de familii membre de ucraineni. Slujbele se oficializează în limba română și ucraineană. În anul 2008 biserica a fost vizitată de Markian Kulyk, ambasadorul Ucrainei în România.

Acesta a fost însoțit de o delegație de personalități importante. În 2012, a fost vizitată și de Vasile Bizău, un episcop greco-catolic din Maramureș. El a realizat aici prima viztă canonică în calitate de episcop a bisericilor greco-catolice ucrainene din Bucovina.

Dacă ați ajuns aici, nu ezitați să ieșiți la restaurant pentru a vă delecta cu o ciorbă rădăuțeană autentică, gătită la ea acasă. Puteți include orașul într-un circuit.

În apropiere se află Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Putna, Chilia lui Daniil Sihastrul din Putna, Rezervația Naturală „Ochiuri”, Complexul Muzeal de la Marginea, Casa Memorială Ion Nistor din Vicovu de Sus, Muzeul Furman din Dornești și nu numai.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul