Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti din 2017
Ioana Dobresenciuc

Ioana Dobresenciuc

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti din 2017

Dacă ne urmăriți periodic blogul, probabil știți deja că ne place foarte mult viața la țară. Aici timpul se scurge lin, oamenii sunt mai relaxați, momentele simple sunt apreciate pe deplin, iar tradițiile sunt respectate cu mare sfințenie.

Iar dacă ne raportăm la sărbătorile petrecute în Bucovina, cu siguranță cele Pascale se clasează în topul preferințelor noastre. De aceea, suntem foarte entuziasmați să vă oferim informații noi despre Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, ce se află anul acesta la cea de-a XIV-a ediție.

Noi am participat la acest eveniment ediția trecută și sperăm să ajungem acolo și anul acesta. Se va desfășura în perioada 1-2 aprilie 2017, unde în altă parte, dacă nu în comuna Ciocănești. În programul festivalului sunt incluse diverse activități culturale, realizate cu un scop comun: acela de a promova tradițiile și mesteșugurile bucovinene.

Desigur, în centrul atenției se află un anume obicei, care în acest sat se păstrează cu sfințenie, fiind transmis din generație în generație: încondeierea ouălor.

Programul festivalului – ziua 1

Organizatorii ne anunță că vineri, în 1 aprilie, activitățile încep să se desfășoare începând cu ora 12. Se vor desfășura simultan diverse activități. De pildă, la Muzeul Național al Ouălor încondeiate va avea loc pentru prima oară un concurs de încondeiere.

Acesta se numește „Înv. Novac Norbet” și este dedicat studenților. La Casa de Cultură va avea loc concursul „Dr. Anton Setnic”, acesta fiind dedicat elevilor din școli profesionale și liceenilor.

Desigur, nici elevii din școlile gimnaziale nu au fost uitați. Pentru aceștia se va desfîșura ediția a V-a a concursului  „Tradiție valoare sacră”, la Școala Gimnazială Ciocănești. Tot la Casa de Cultură va avea loc simpozionul „Arta încondeierii ouălor la români – element constitutiv al identităţii naţionale”.

Pe platoul de festivități a satului se va desfășura „Târgul artizanilor”, unde sunt invitați meșteri populari de seamă din întreg județul. Ii, podoabe, sculpturi, opinci, țesături tradiționale țărănești și desigur, ouă încondeiate, toate le puteți admira aici.

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti din 2017Începând cu ora 14:30, atmosfera de festival tradițional va fi completată de Laura Maria Niculiță, ce va încânta spectatorii cu cântece religioase pascale. Totodată se va vernisa și juriza expoziția-concurs „Coşul pascal”.

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti din 2017 își va închide porțile pentru prima zi în prezența soliștilor de muzică populară Ovidiu Homorodean și Cristian Promohaci. Atunci se vor premia câștigătorii concursurilor desfășurate și recitalurile celor doi artiști.

Programul festivalului – ziua 2

Ziua de 2 aprilie începe cu Sfânta Liturghie, la care participanții sunt invitați să participe. Aceasta se va oficia la biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Începând cu ora 12, la Casa de Cultură se vor redeschide cele 2 târguri, al artizanilor și al ouălor încondeiate.

Ulterior, va avea lor un spectacol folcloric. Printre invitați se enumeră Ansamblul de muzică tradiţională românească „Icoane”, Ioan Bocșa, dar și soliști locali, precum Ana Maria Chiloti, David și Miruna Țăran.

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti reușește să reunească în fiecare an meșteri populari, soliști de muzică populară, elevi, studenți și iubitori de tradiție deopotrivă. Concursurile țin să premieze atât autenticul, cât și creativitatea.

Tot la Ciocănești se desfășoară anual și Festivalul Național al păstrăvului, unde au loc concursuri de pescuit, concursuri de zestre, expoziții ale meșterilor populari și nu numai.

Despre comuna Ciocănești

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti din 2017Ciocănești este atestat documentar încă din 1400 printr-un hrisov care consemnează dania de domnie a doamnei Ana către Alexandru cel Bun: muntele Suhard. Alți istorici, atestă chiar cu 160 de ani mai devreme această zonă, începând cu anii 1200 d.Hr. În zilele noastre, satul s-a transformat într-un muzeu viu.

Consiliul local a luat decizia de a impune locuitorilor să respecte arhitectura tradițională a satului. Astfel, acesta s-a transformat într-un muzeu viu, unic în România. Comuna dispune de o legendă minunată, pe care o puteți citi aici: Legenda comunii Ciocănești.

Este suficient să faceți o scurtă vizită aici pentru a vă îndrăgosti de Bucovina. Satul dispune de peste 700 de gospodării, ce insuflă viață unei părți din munții Suhard.

Tot mai multe gospodării au astăzi gravate pe ele diverse modele tradiționale, arătând asemenea ouălor încondeiate sau portului popular. Aceste decorațiuni poartă denumirea de “brâuri” sau “pui”.

Prima femeie care și-a ornat astfel casa a fost Leontina Țăranu. Aceasta și-a renovat gospodăria în care locuia cu ajutorul unui meșter, care i-a recomandat și ornarea pereților exteriori ai casei.

Aceasta i-a urmat sfatul, iar rezultatul a fost atât de impresionant, încât nenumărați alți locuitori i-au urmat exemplul. Cu timpul, acest lucru a fost atât de apreciat, făcând astăzi parte din unul din satele de referință a Bucovinei.

Locuitorii satului povestesc că succesul turistic de care comuna s-a bucurat de-a lungul anilor a dus la conștientizarea valorii moștenirii tradiționale și mai ales, aceea de a o împărtăși generațiilor viitoare.

Meșterii populari care realizează aceste modele tradiționale ne dezvăluie informații referitoare la procesul lor de realizare. Se utilizeează ciment, var și nisip pentru tencuială, se desenează modelele și ulterior se sculptează. Se lasă la uscat și se vopsește în diverse culori, în funcție de preferințe.

În Ciocănești există un muzeu al ouălor încondeiate, unde există peste 1500 de exponate. Totodată, dispune de un muzeu etnografic, unde vizitatorii pot afla mai multe despre stilul de viață al strămoșilor. Ajunși aici, aceștia pot admira portul popular, diverse unelte, țesături, oale, războaie de țesut și nu numai.

În zonă se află nenumărate stâne, pe care turiștii le pot vizita. Pot degusta acolo produse proaspete și mâncăruri realizate la ceaun – un deliciu culinar.

Cazare și acces în comuna Ciocănești

Odată ajunși aici, turiștii își pot prelungi șederea. Mulțumită fluxului mare de oameni ce vizitează satul, oferta de cazare se îmbunătățește de la un an la altul. Există în jur de 15 pensiuni în Ciocănești. Oferta de cazare pornește de la 50 de lei și ajunge până la 100 de lei pe noapte.

Puteți opta pentru mic dejun și mese principale, în funcție de ofertele fiecărei pensiuni. Dacă sunteți iubitor de ieșiri în natură, puteți campa cu cortul chiar la marginea pădurii.

Comuna Ciocănești se situează în partea de vest a județului Suceava, la o distanță de peste 100 de kilometri de orașul Suceava.

Accesul în această comună pe DN17 Suceava-Ciocănești-Cârlibaba. Indiferent dacă vreți să participați la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti sau efectiv vreți să vizitați comuna muzeu, cu siguranță nu veți regreta.

Din punctul nostru de vedere, Ciocănești este un loc minunat, unde timpul pare că a stat în loc, într-un sens pozitiv. De aceea l-am și inclus în topul celor mai frumoase sate din Bucovina.

Manifestațiile culturale din comună, tradițiile și obiceiurile oamenilor transformă această zonă în una demnă de vizitat. Noi o recomandăm cu mare drag.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul