Unde putem vedea stelele? Cu siguranță pe cer, seara, atunci când nebulozitatea este una optimă, ar spune unii. Ei bine, frumusețea spațiului poate fi explorată mai atent, mulțumită ingeniozității de care anumiți oameni au dat dovadă la un moment dat în trecutul istoric, atunci când au inventat instrumentele ce ne permit observarea boltei cerești îndeaproape.
Pentru mulți, Planetariul și Observatorul Astronomic din Suceava reprezintă un edificiu în interiorul căruia se proiectează cerul din ziua respectivă. Pentru copiii ce l-au vizitat (printre care și eu) reprezintă mai mult decât acțiunea de a admira stelele, sistemul solar sau sateliții galileeni în toată splendoarea lor. Vizita în acest loc a permis copilului din mine ca în sfârșit să ofere un sens cunoscutelor versuri: “Pământul nu are margini și nici cerurile prag”.
Dotările Planetariului și Observatorului Astronomic
Sala Planetariului are o formă semisferică, cu o deschidere a cupolei de 10 mp. Dispune de un proiector SkyMaster ZKP2, ce proiectează optim circa 6000 de stele vizibile cu ochiul liber pe cerul boreal și astral, soarele, luna, planeta Jupiter, sateliții galileeni, imaginea dinamică a Sistemului Solar, evoluția cometei Donati, mișcarea unui satelit artificial și imaginea stelelor căzătoare.
De pe terasa cu observații astronomice se pot admira Jupiter și sateliții galileeni, relieful lunar, petele solare, nebuloase galactice, eclipse și diverse alte fenomene astronomice. Acest lucru se realizează cu ajutorul unei lunete (x120) și unui telescop (x375). Planetariul dispune de o bibliotecă științifică de specialitate, cu o contribuție generoasă realizată de Elvira Botez.
Ceea ce transformă locul în unul special este pictura de pe pereți, ce reprezintă orașul Suceava. Aceasta a fost realizată de maestrul Mircea Hrișcă și reconstituie diverse repere ale orașului din urmă cu zeci de ani. Macheta lunii este un alt reper științific cu impact vizual. Aceasta a fost concepută de Neculai D. Isaic, cu ajutorul doctorului în astronomie Harald Alexandrescu, amiralului Urseanu București și a conferențiarului univ. Dr. Elvira Botez.
Sură foto: radiotop.ro
În situația în care vreți să includeți Observatorul Astronomic din Suceava în itinerariul dumneavoastră de vacanță sau efectiv vă aflați în orașul Suceava și vreți să îl vizitați, iată ce trebuie să știți referitor la funcționarea și isoria acestuia:
Persoanele din spatele proiectului
Edificiul în care funcționează muzeul datează încă din 1981, fiind caracterizat de o arhitectură modernă. Este situat în vecinătatea Universității Ștefan cel mare, în cartierul cunoscut sub numele de Areni. Principalul personaj care a făcut posibilă construirea observatorului este profesorul universitar Alexandru Toma. El a reușit să convingă autoritățile să aloce fondurile necesare prin utilizarea motivației ateist-științifice a tinerilor. Arhitectura a fost realizată de Călin Irimescu, personaj care și-a exprimat viziunea ieșită din tipar pentru acea vreme, în cadrul concursului de proiecte organizat de oficialități.
Inaugurarea Planetariului și a Observatorului Astronomic din Suceava
Acesta a fost inaugurat în anul 1982, devenind de atunci un punct turistic inclus în itinerariile celor ce vizitează Suceava. Aici se organizau diverse spectacole de planetariu, cercuri de astronomie, mese rotunde, simpozioane și diverse expuneri la care participau elevi, studenți și profesori deopotrivă. Toate evenimentele desfășurate se învârt în jurul subiectului structurii infinite a universului.
Locul funcționa și ca muzeu științific în Cadrul Muzeului Județean Suceava , devenind mai târziu Muzeul Bucovinei în anul 2008. Acesta a fost preluat de catedra Facultății de Istorie și Geografie din cadrul Universității. Desigur, el funcționează în scop de planetariu, dar și ca muzeu și obiectiv de învățământ pentru studenții universității. Principalul impact al preluării locului de către universitate este reamenajarea spațiului în conformitate cu prevederile muzeistice internaționale.
Sursă foto: observator.usv.ro
Evenimente importante desfășurate de-a lungul timpului
Imediat după deschiderea planetariului și Observatorului Astronomic din Suceava, diverse evenimente importante au început să se desfășoare aici. În 1984 a fost punctul de desfășurare a consfătuirii Comisiei pentru probleme de fizică și evoluția stelelor. În 1986 a fost filmat aici “Sub cupola Planetariului”, în regia lui Ion Bostan.
În 1989, Dumitru Prunariu vorbește unui public numeros despre aventura sa din spațiu, iar în 1994, Charles Duke vizitează planetariul și îi oferă filmul realizat în misiunea Apollo 16, pe suprafața Lunii. În 1998 se desfășoară Simpozionul Național “Planetariul la sfârșit de mileniu”. Mai târziu, în 1999 se pun bazele comitetului interdisciplinar “Eclipsa 99”.
În anul 2002 a devenit locul de întâlnire a muzeografilor și a specialiștilor de la planetariile din țară, cu ocazia evenimentului omagial “20 de ani de activitate muzeistică la Planetariul Suceava”. La simpozion a participat și dr. Magda Stavinschi, directorul Institutului astronomic al Academiei Române. În 2007, Pierre Rabhi susține o conferință referitoare la sănătatea Pământului în mileniul al treilea.
Tarifele și programul de vizitare a planetariului
În situația în care v-am stârnit interesul și luați în considerare opțiunea de a admira cerul din Planetariu, vă prezentăm taxele de vizitare.
- Taxă elevi, studenți și angajați USV – 5 lei
- Tarif întreg – 8 lei
Vizitatorii de la casele de bătrâni sau de copii pot obține gratuitate la vizitarea Planetariului și Observatorului Astronomic din Suceava. De asemenea, gratuități se mai pot oferi de Conducerea Universității sau a Observatorului cu prilejul unor evenimente sau manifestări, precum: Student pentru o Zi, Ziua Porților Deschise, Noaptea Cercetătorilor, Zielele Universității, diverse cercuri de astronomie și astrofizică etc.
Planetariul se poate vizita de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00. În zilele de luni este închis. În situația în care doriți informații suplimentare referitoare la Planetariu și Observatorul Astronomic din Suceava, puteți lua legătură cu persoanele de contact ale instituției, aici.
Înainte de a vizita, vă recomand să luați legătura cu persoanele de contact în vederea stabilirii unei vizite.
Ați vizitat vreodată un observator astronomic? Împărtășiți cu noi din experiența dumneavoastră.