Situată la poalele estice ale Obcinei Mari, în comuna cu același nume, Salina Cacica se încadrează ca vârstă în Miocerul inferior. Se remarcă prin vechime și spații generoase dispuse pe diverse orizonturi. Galeriile săpate manual poartă turiștii până la adâncimi de 44 m. Aerosolii cu efecte terapeutice, alături de frumusețea locului transformă Salina Cacica într-un punct turistic demn de a fi introdus în itinerariul de vacanță.
Munca asiduă a minerilor nu a fost în zadar, aceștia lăsând în urmă veritabile lucrări de artă: galerii imense, tavane boltite, scări tăiate în masivul de sare. Treptele din lemn de brad vechi, de peste 200 de ani s-au mineralizat în timp de saramură, ce a pătruns în compoziția acestora. Zăcământul de la Cacica s-a format prin depunere în sistem lagunar – evaporitic. Din punct de vedere geologic, se localizează între avanfosa pericarpatică și platforma moldovenească.
Istoria Salinei Cacica
Ca cele mai multe zăcăminte de la noi din țară, cel de la Cacica aparține ca vârstă miocerului inferior. Cercetările arheologice ne dezvăluie faptul că în zona Cacicăi a existat una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa. Aceasta se producea prin fierbere. În prezent mai există și astăzi izvoare sărate în zonă.
Locuitorii obișnuiau să ridice ruguri cu patru laturi din lemn, sub care aprindeau focul. După ce flacăra creștea, luau apă din izvor și o lăsau să picure în grămada ce ardea. Odată răcit lemnul, sarea era extrasă prin lovire și împachetată în saci. Chiar dacă nu există dovezi în acest sens, se speculează că această modalitate de obținere a fost folosită de locuitorii din zonă încă din Evul Mediu.
Mai târziu, în 1775, Bucovina a intrat în administrația imperiului Austro Ungar. Curtea imperială de la Viena a luat prin intermediul administrației bucovinene o serie de măsuri cu privire la exploatarea sării. Astfel, în 1783 a început prospectarea izvoarelor sărate de aici. S-a analizat cu atenție poziționarea, gradul de salinitate și în funcție de aceste elemente s-a sugerat că prin forări și galerii să se descopere un zăcământ de sare gemă.
Prima prospectare în apropiere de Solca, la Slatina Dealul, s-a realizat după un an. În 1785, s-a construit la izvorul din Pârtești un cazan de evaporare. S-a început extracția de sare pentru comercializare. Din 1956 s-a început exploatarea sării prin sonde amplasate în subteran. În acest sens se utiliza metoda dizolvării cinetice în trepte mici.
Ceea ce fascinează este transportul sării. Acesta s-a realizat cu burduf din piele de bivol pentru cea gemă și de căprioară pentru saramura din infiltrații. Mai târziu, puțul a fost amenajat cu pompă de extracție, acționată cu aburi. Sarea a început să se transporte cu ajutorul vagoneților, iar saramura cu ajutorul pompelor. În 2003, Guverunul României a subvenționat un program de ecologizare a minei Cacica.
Baza turistică
Intrarea în Salina Cacica se realizează pe treptele din lemn, mineralizate de saramură. Cele mai impresionante locuri din mină sunt mica biserică și sala de bal.
Biserica Sfânta Varvara
La capătul celor 192 de trepte din lemn în care a pătruns saramura de-a lungul timpului și le-a mineralizat, se află capela Sfânta Varvara. Aceasta este săpată la 21 de metri adâncime și s-a construit la dorința lui Jakub Bogdaniwich. Acesta și-a dorit ca muncitorii de confesiune romano-catolică să aibă unde merge la biserică înainte și după încheierea programului de muncă, deoarece în comună nu exista una. Protectoarea bisericii este Sfânta Varvara, cunoscută ca fiind protectoarea minerilor.
În interiorul acesteia se găsesc toate cele necesare într-o biserică: altarul, icoanele, amvonul, candelabru, balconul pentru cor. Amvonul și altarul impresionează vizitatorii de pretutindeni, fiind sculptate în sare. Lungimea capelei este de 25 de metri. Înălțimea este de 7 metri, iar lățimea de 9 metri. În interiorul bisericii se află icoana protectoarei, la care se rugau muncitorii pentru protecție. Desigur, la Liturghie participau și minerii greco-catolici și cei ortodocși sau catolici.
Un alt obicei ieșit din comun este acela ce se întâmplă în fiecare an în 4 decembrie, de Sfânta Varvara. Preoții celor 3 confesiuni țin o slujbă specială, la care participă toți enoriașii.
Sala de dans
Aceasta a fost denumită după primul director general al Regiei Monopolilor Statului. Numele lui este Agripa Popescu și este inscripționat în sare. Sala se situează la 37 de metri adâncime și dispune de 3 balcoane. În trecut, aceasta era locația unor baluri, spectacole sau întâlniri festive. Era considerat a fi cea mai populară locație de distracție printre locuitorii comunei. Sala are o lungime de 24 metri, o lățime de 12 metri și o înălțime de 12 metri.
Capela Ortodoxă
Galeria este largă și se află la o adâncime de 35 de metri. Pereții dispun de basoreliefuri sculptate în sare, toate având tematică religioasă. Acestea au fost realizate de tinerii sculptori din zonă și au fost inspirate din basoreliefurile de la Salina Wielizcka, din apropiere de Cracovia. În zona dreaptă a capelei este o Icoană a Sfântului Daniil Sihastrul.
Lacul Sărat
Și acesta a fost săpat la o adâncime de 35 de metri, fiind un lac artificial. Are dimensiuni de 10 metri lungime și 6 lățime. Lacul este îngărdit cu balustradă și iluminat, în așa manieră încât să se evite posibilele accidente. În trecut, acolo se puteau face plimbări cu pluta. Frumusețea lacului este dată de cristalele de sare ce s-au depus pe pereții acestuia.
În momentul de față, Salina Cacica dispune de sală de sport care se poate închiria pentru fotbal, muzeul minei și o sală cu un ecou cu 8 reveniri. Turiștii au la dispoziție un ștrand cu apă sărată, grupuri sanitare și alte dotări comerciale. Aerosolii salinei au extraordinare efecte terapeutice. Temperatura minei este un constantă, de 14 grade Celsius.
Informații despre vizitare
Programul de vizitare al Salinei Cacica este de luni până duminică, între orele 9:00-17:00. Tarifele de acces sunt următoarele:
– Adulți: 10 lei/zi
– Copii 3-14 ani: 5 lei/zi
– Elevi: 5 lei/zi
Desigur, există și posibilitatea achiziționării unor abonamente, special concepute pentru vizitele cu scop terapeutic, pe bază de recomandare medicală. Acestea sunt pentru 5 zile:
– Adulți: 8 lei/zi
– Copii 3-14 ani: 4 lei/zi
– Elevi: 4 lei/zi
Există și alte facilități pentru vizitatori. Spre exemplu, la grupurile de 10 copii, însoțitorul beneficiază de gratuitate. Sala de sport se poate închiria de maxim 12 persoane, tariful fiind de 100 lei/oră.
Bazinul cu apă sărată funcționează zilnic între orele 10:00-20:00. Tarifele de intrare sunt:
– Adulți: 10 lei/zi
– Copii 3-14 ani: 5 lei/zi
– Elevi: 5 lei/zi
Indiferent că sunteți locuitor al zonei sau pur și simplu vizitați Bucovina, Salina Cacica nu trebuie să lipsească din itinerariul dumneavoastră de călătorie. Veți fi impresionat de grandoarea locului, iar efectele terapeutice sunt garantate.
Sursa: salrom.ro
Acest articol are 7 comentarii
Tarniceriu Adrian
1 oct. 2016De departe așa ceva! Este o salină încă în exploatare. Cât despre „aerosoli”, nu știu beneficiile celor proveniți de la păcura arsă de generatoare. De evitat vizitarea împreună cu copii.
Damian Gicoveanu
1 oct. 2016Societatea Națională a Sării (sursa articolului) susține că aerosolii au efecte terapeutice, deci poate ne spuneți dumneavoastră de unde aveți informațiile cum că aceștia sunt dăunători pentru sănătate.
Madyprv
17 oct. 2016Am vizitat anul acesta salina Cacica și am rămas cu un gust amar și la propriu și la figurat. Un miros urât, mizerie, lumină slabă. Nici pe departe nu seamănă cu ce apare prin poze pe internet. Salina nu este îngrijită nici un pic. Am intrat repede și am ieșit în fugă. Nu recomand!
Damian Gicoveanu
17 oct. 2016Ne pare rău să auzim asta. Să sperăm că autoritățile locale vor lua în calcul repararea acestui obiectiv turistic pentru că mulți vizitatori s-au mai plâns de condițiile existente.
Cornel
23 mart. 2017„Salina Cacica se întinde pe o suprafață de aproximativ 500 de metri” ??? Metrul nu este unitate de masura pentru suprafata! Metrul patrat, da. Deci unde e greseala? pentru ca imi este greu sa-mi imaginez ca ar avea doar 500 metri patrati.
Damian Gicoveanu
11 apr. 2017Așa este, domnule Cornel. Aveți mare dreptate. O greșeală s-a strecurat în notițele noastre. Mulțumim pentru vigilență și pentru interesul pe care îl manifestați pentru promovarea acestei zone turistice. Toate cele bune!
Daniel
11 nov. 2018Am vizitat salina in luna septembrie a acestui an impreuna cu micutii.
Intretinerea lasa de dorit iar mirosul intens de motorina arsa (unii spun de pacura..nu stiu de ce o fi) era insuportabil si persista in intreaga salina.
Mirosul a intrat atat de bine in haine ca a trebuit sa le spalam in aceasi zi.
Dragi administratori (in cazul in care veti citi si aceste randuri), creati conditii optime si va veti bucura de turisti. Succes !