Damian Gicoveanu

Damian Gicoveanu

Peștera Liliecilor din Masivul Rarău, rezervație speologică și biospeologică

Dacă ne citești des site-ul și articolele pe care le postăm aici știi deja că Masivul Rarău are un loc special în inima noastră, a dornenilor. Nu neapărat pentru că este unul dintre cei mai accesibili munți din Țara Dornelor și chiar din Bucovina, ci pentru că adăpostește o mulțime de frumuseți naturale cum nu mai găsești nicăieri în regiune.

Amintesc aici doar Transrarăul (supranumit și Drumul Comorilor), Pietrele Doamnei în vârful cărora crește raritatea numită Floare de Colț sau Codrul Secular Slătioara, o rezervație naturală pur și simplu impresionantă.

Iar numărul frumuseților continuă.

Astăzi vorbim despre Peștera Liliecilor, cea mai mare peşteră de tracţiune gravitaţională din România și un obiectiv turistic de neratat dacă doriți să explorați una dintre cele mai frumoase încăperi subterane din țara noastră.

Peștera Liliecilor din Masivul Rarău

Se află pe masivul Hăghimiș de pe Rarău, chiar pe raza comunei Pojorâta. Dacă vrei să îți iei ca și punct de reper Pietrele Doamnei, e bine să știi că peștera este situată la circa 1 kilometru distanță de acestea, la o altitudine de 1500 metri.

Peștera Liliecilor este mai mult decât o simplă cavernă, numele fiind descriptiv și pentru rezervația științifică care are în componența sa peștera și terenul din jurul acesteia, întinzându-se pe o suprafață de aproape 6 ha.

Peștera și-a primit numele, evident, datorită numărului mare de lilieci care poate fi găsit aici. Mai exact, înăuntru pot fi descoperite până la 15 specii de lilieci, dar acest număr diferă în funcție de anotimp și de sezonul de împerechere.

peștera liliecilor
sursă: adone.geonet.ro

Peștera s-a format ”prin tracțiune gravitațională exercitată asupra olistolitului de mari dimensiuni de pe muchea masivului Hăghimiș”, conform datelor geologice citate de romanianatura58.ro.

Din acest motiv nu vei descoperi înăuntrul peșterii elementele pe care le întâlnești de obicei în încăperile subterane: stalactite și stalagmite. Pur și simplu acestea nu s-au putut crea din cauză că Peștera Liliecilor nu s-a format prin căderea apei, cum se întâmplă în mod normal.

Interiorul peșterii este cu siguranță impresionant, deoarece galeriile se întind pe o lungime totală de 340 de metri și prezintă o denivelare de 86 de metri. Intrarea se face printr-un puț de 14 metri, dar coborârea în interior nu este deloc una facilă, fiind recomandat echipament special.

Peștera Liliecilor are 6 încăperi legate între ele prin puțuri a căror adâncime se situează în jurul a 14 metri. Camerele poartă următoarele denumiri: Sala Ascunsă, Sala Ramificată, Sala Dreptunghiulară, Sala Liliecilor, Sala Luminată și Sala Conică.

Peștera Liliecilor a fost pentru prima dată explorată în 1954 de un grup de alpiniști din cadrul Casei Centrale a Armatei. Ulterior, în 1975, a fost vizitată și de Cercul de Speologie Emil Racoviță din București, care a și realizat prima hartă a acestui vast spațiu subteran.

peștera liliecilor
sursă: sites.googlegroups.com/site/romanianatura58

Peștera Liliecilor este înscrisă în Catalogul Sistematic al Peșterilor din România și este declarată rezervație speologică și biospeologică. Fauna acesteia este cercetată și supravegheată încă din 1962, cu scopul de a se afla mai multe informații despre obiceiurile și stilul de viață al liliecilor.

Liliecii în România

În țara noastră populația de lilieci este într-o scădere continuă, iar acest lucru este cauzat de selecția naturală, dat fiind faptul că o femelă liliac are de obicei un singur pui.

Cercetările care s-au făcut în fiecare an începând din anul 2002, după cum relatează agerpres.ro, au constatat că populația de lilieci din Munții Rarău a rămas constantă, dar numărul lor nu este foarte mare (2000 – 2500 de exemplare).

Liliecii sunt foarte importanți în cadrul ecosistemului deoarece se hrănesc cu insecte și protejează pădurile, oamenii și agricultura, după cum menționează speologul Adrian Done, citat de agerpres.ro.

La nivelul Uniunii Europene toate speciile de lilieci și locurile lor de înmulțire sunt protejate prin lege.

Din acest motiv nu se permite vizitarea Peșterei Liliecilor din Muntele Rarău. 

Accesul la Peștera Liliecilor

Chiar dacă nu îți recomand să intri înăuntru, ținând cont de faptul că intrarea vizitatorilor este interzisă pentru a proteja coloniile de lilieci și pentru că există risc major de accidentare, te poți încumeta la o drumeție care să te aducă până la intrarea în această minunată peșteră.

Nu vei regreta drumul, pentru că traseul în sine este unul deosebit de frumos, indiferent de anotimpul pe care îl alegi.

Accesul în preajma peșterii se poate face atât dinspre Pojorâta cât și dinspre Chiril, urmând Transrarăul asfaltat până la Cabana Rarău.

De la Cabana Rarău trebuie să urmezi traseul marcat spre nord până la Cabana Pastorală, iar de acolo mai ai de parcurs un 1 km pe o potecă care te duce direct în gura peșterii.

Dacă ajungi pe Muntele Rarău dă o tură și până la Peștera Liliecilor. Peisajul din jurul acestui obiectiv turistic natural te va încânta cu siguranță, chiar dacă nu vei putea să explorezi încăperile subterane populate cu liliecii care nu au nevoie să fie deranjați de lumini și aparate de fotografiat intruzive.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on whatsapp
Trimite prin WhatsApp
Share on email
Trimite prin email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Închide meniul